Новините днес

Бог съществува и Неговото име е Ханс Цимер

Трябваха ми повече от 24 часа, за да овладея мислите си, да събера на едно място всички емоции, които бушуваха в главата ми, както и да спра акордите на музиката, които се стремяха всячески да ме вадят от равновесие не само, докато се опитвах да спя час след концерта, но и докато работех вчера, мислейки си за всичко онова, което ни се случи в столичната зала „Арена Армеец“.

Преди половин година дори не си и мечтаех, че някога ще успея да чуя на живо един от боговете на филмовата музика, които белязаха тийнейджърските ми години и които окончателно затвърдиха тезата, че не желая да се занимавам с нищо друго, освен с хобито си. Ханс Цимер беше личността, която ме вдъхнояваше през годините; неговата музика беше с мен във важни моменти от битието ми и ето, че месец май 2016 г. се оказа вълшебен. През месец май 2016 г. разбрах, че съществува Бог и Неговото име е Ханс Цимер.

Целия 16-и май беше особено странен ден – студеното и неприветливо време се опитваше да бъде разкъсано на малки парчета самота от очакването, което тлееше като незагасен горски пожар през целия ден. Нараствайки пропорциално, с влизането в залата магията се засилваше все повече и повече, докато най-накрая светлините не загаснаха. Тогава разбрах, че мечтата ми наистина се е сбъднала. Ханс беше в залата. Стоеше там, очаквайки да усети хилядите погледи, вперени в него, тръпнещи при мисълта, че съвсем скоро очите и ушите ще станат свидетели на нещо невиждано до този момент за мащабите на малката ни, източноевропейска държава.

Още със стъпването си на сцената беше ясно, че Цимер и музикантите му не са тръгнали на турне, за да увеличават личното си богатство. Те имат достатъчно и дори най-младите зрители в залата разбраха, че този невероятен екип от музиканти е там, за да се забавлява заедно със всички нас. Група приятели, отдадени на хобито си, които са тръгнали на европейски тур и междувременно с това решават, че трябва да се срещнат с хиляди хора, на които да покажат това, в което са най-добри.

zimmer1

А Цимер подбира именно най-добрите. От първия до последния на сцената (плюс Софийската филхармония), музикантите на Цимер не показаха дори за секунда, че са вече по средата на турнето си и умората ги завладява. Напротив – с толкова много енергия, с толкова много позитивизъм и усмивки, те успяха още от самото начало да заредят публиката с настроението си и да покажат най-доброто от себе си.

Основната причина, поряди която започнах да харесвам Цимер още повече след концерта е факта, че той през цялото време не спря да комуникира с публиката. Започвайки от самото начало, Цимер поздрави на чист български език присъстващите в залата и разказа голяма част от житейската си история. Впечатляващи бяха историите за Тони и Ридли Скот, за Хийт Леджър, за Кристофър Нолан, за заснемането на филмите, за които пише музиката, за съпругата си, за музикантите си, за отношенията в екипа си…за всичко онова, което прави душата на Ханс Цимер такава, каквато е – изпълнена единствено с любов към това, което прави най-добре.

А музиката? АХ! Музиката! След впечатляващото интро, включваща и прекрасния саундтрак към „Мадагаскар“, всички ние успяхме да чуем новите аранжименти на превърналите се в класика творби от филми като „Driving Miss Daisy“, „Sherlock Holmes“, „Crimson Tide“, „Gladiator“, „The Da Vinci Code“, „The Lion King“ и „Pirates Of The Caribbean“ и всичко това само в първата част на концерта, разделен умело на две, за да могат зрителите да поемат дъх след впечатляващата феерия от звуци, която се лееше от мощното озвучаване. A това беше едва началото…

След антракта, същинското шоу започна, включвайки и невероятни визуални ефекти, които се прожектираха на огромната стена зад сцената. Благодарение на тях, ние сякаш гледахме отново „True Romance“, „Rain Man“, „The Dark Knight“, „The Thin Red Line“, „The Amazing Spider-Man 2“ и „Interstellar“. И всичко това с впечатляващ, нов поглед върху добре познатите ни произведения.
Истинска изненада беше и появата на Лебо М – оригиналния глас от музиката към „Цар Лъв“, който изпълни нова, сборна версия на музиката от филма. Нереалността дойде в момента, когато всички ние осъзнахме, че нямаме нужда от Елтън Джон, за да се ситуираме в Серенгети. Лебо М – истинският „цар Лъв“, както го представи маестро Цимер.

Задължителният бис пък беше короната, която Цимер постави на главите на зрителите за финал – с Time от Inception завърши продължилият над три часа концерт, който ни потопи в измерение, непознато досега на физичните закони.

Винаги съм знаел, че на тази планета съществуват хора, които не са оттук. Те идват, за да ни покажат най-доброто от себе си. Те идват, за да ни подарят таланта си и да ни докажат, че сме единствено прашинки на вечността, която е изградена от тях и за тях. Такъв е Цимер – личността, която ни убеди, че той е от тези гости на Земята, които идват, за да ни доставят няколко часа безтегловност.
Онази безтегловност, която ме занесе до вкъщи, без да усещам дали стъпвам по студеното локално на „Цариградско шосе“ или се нося над светлините на София, замръзнал завинаги в музиката на Ханс Цимер…

2 Comments on Бог съществува и Неговото име е Ханс Цимер

  1. Цимер просто разби и се оказа страшен веселяк след концерта!

  2. Страхотно ревю! Благодаря Ви, г-н Найденов, за върнатата емоция! Дори след година концертът на този НЕчовек(гост на планетата ни) още е стиснал в юмрук сърцето ми. Беше едно истински незабравимо преживяване. С нетърпение чакам да го чуя наживо отново!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.