Новините днес

„Големи неприятности в малкия Китай“ #1

Издаването на комикси в България е изключително рисково начинание и неведнъж такива начинания са се увенчавали с неуспех. Ние, българите, нямаме комикс-култура и масово смятаме, че комиксите са предимно за деца, без изобщо да осъзнаваме, че комикс-културата е толкова голяма и толкова влиятелна, че в другите държави се смята за конкурентна индустрия на стандартната литература.

В „Арт-лайн“ обаче явно имат големи надежди за създаването на такава култура у нас. След като в края на април видяхме (и прочетохме) Spawn #250, то сега от издателството се показват отново на пазара с „Големи неприятности в малкия Китай“ #1, свързан неразривно с едноименния филм от 1986 г. на Джон Карпентър.

Да си го кажем така – филмът е жесток и се е превърнал много отдавна в попкултурен феномен. Толкова голям феномен, че в момента се разработва римейк, като вместо Кърт Ръсел, в главната роля ще видим универсалния римейкаджия Дуейн Джонсън – Скалата. Аз не съм ОК с това, но и никой не ме пита. Римейкът обаче по никакъв начин няма как да пипне оригиналната версия и да й навреди, а с излизането и на комикс, то историята затвърждава себе си като такава и позволява на мнозина да се докоснат до света на най-любимия ни от всички тираджии Джак Бъртън.

Книжката беше обявена още миналата година, в последния брой на „Предателство на планетата на маймуните“, но след това нищо не се чу и видя до моментът преди две седмици, когато Фейсбук страницата на издателството ни усведоми, че съвсем скоро на пазара ще бъде първия брой от комикса. И О! ЧУДО! – успях да се сдобия с него на първата бензиностанция, на която спрях, за да потърся, и то в първия ден от излизането му на пазара. Сетих се веднага колко проблеми имах с откриването на Spawn #250 и много се зарадвах, когато впоследствие видях, че е откриваем не само в бензиностанции и киоскове, но дори и в кварталния денонощен клекшоп, където има стенд за вестници.

„Големи неприятности в малкия Китай“ е създаден от самият Джон Карпентър, който работи в тясно сътрудничество с Ерик Пауъл, чиито са и заслугите на сюжета на историята. Негова е и корицата, а графичната работа е поверена на Брайън Чърила, Майкъл Гарланд и Ед Дюкшайър. Историята проследява неуморния Джак Бъртън и неговия „Порк-чоп експрес“, а още в първия брой той се сблъсква с демон, дошъл от отвъдното, за да обладае душата му. Бъртън обаче е тотален фрийк и почти веднага става приятел с демона, като много скоро двамата трябва отново да преследват наследниците на Ло Пан.

Българската изработка отново е на ниво, като преводът е поверен на Христофор Начев (който ще ни гостува този петък в „За кино с…“), а по средата на списанието може да откриете и плакат с Джак Бъртън. Би било добре да се знае, че такива плакати нарушават целостта на комикса и би било прекрасно, ако се печатат върху отделна страница, а не върху части от самия комикс, но като за начало е супер и може да пренебрегна този факт.

Мога смело да заявя, че и този комикс ми хареса и ще го следя с особен интерес. Първо – фен съм на филма на Карпентър, дори наскоро го гледах пак, за да си припомня всички дребни детайли и второ – обичам комикси и ми се иска тази култура да настъпи широко у нас, като ни запознае не само с Marvel и DC, но и с други издателства („Големи неприятности в малкия Китай“ е дело на Boom! Comics). Създаването на такава мания е от особено важно значение за подрастващите и не само, че развива въображението им, но и ги учи на последователност и отдаденост към кауза. Със сигурност ще се следи и ще дебна всяка информация от издателството за втория брой и неговата дата за излизане на пазара, а междувременно ще чакам и новия Spawn, чието ревю също ще може да бъде прочетено тук.

2 Comments on „Големи неприятности в малкия Китай“ #1

  1. Светослав "sarkoma" Богданов // юни 3, 2016 at 4:39 pm // Отговор

    Комикс култура има в България, но не е толкова голяма, че да се издържа човек издавайки комикси. Не сме малко феновете, но определено не сме и достатъчно. Освен това, при наличието на дигитален вариант в много от случаите хората следят поредиците от компютрите си (или там каквито устройства използват). Има един български торент тракер в който качваха всички седмични поредици от комикси на известните издателства, но на този етап Сашо преустанови тази си дейност поради липса на време. В интерес на истината, голяма част от нас – децата на 90-те успяха да бъдат зарибени по тази страхотна и необятна Вселена от истории в картинки. С пълна сила навлезнаха анимации, миришещи листчета, книжки за оцветяване и какво ли още не с комикс персонажите. Така че, според мен комикс култура има, но пазарът е доста свит.

  2. Светослав, може ли твои координати (фейсбук или имейл), изпратени на editor@popcornmoviesbg.com?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.