Новините днес

За кино с… Георги Грънчаров

„ЗА КИНО С….“ е новата рубрика в Popcorn Movies BG, в която кинокритици, блогъри и най-обикновени филмови маниаци ще застават пред еднаквите за всички въпроси и ще дават своето конкретно мнение по някои интересни теми. Очаквайте всяка седмица по един от специално селектираните приятели да излива себе си публично пред всички, за да разберем какви са неговите вкусове и филмови предпочитания!

По случайност на Гергьовден ни гостува един книжен Георги в рубриката „За кино с“. Без да търсим определена символика, то нещата така се получиха, че Жоро ни гостува в момент, в който мълчанието на агнетата е по-силно отвсякога. Освен любител на агнета (като всички нас), Жоро Грънчаров е едната половина от книжния блог „Библиотеката“, както и сто процента от личния си блог „Зад стената“, в който пише за музика, пътувания и всичко останало, което го вълнува. Освен като PR и страстен любител на четенето, той е известен и с приза си „Рицар на книгата“, който получи през 2012 г.

Разбира се, какво е един книжен блогър без киното? Именно заради този въпрос разпъваме Грънчаров.

Дами и господа, за кино с Георги Грънчаров!

1. На кино в киното или на кино вкъщи?
Предимно вкъщи. На кино обикновено гледам филми, за които знам, че имат по-специални ефекти или пък усещането няма да е същото, ако се гледат на малък екран. Но обожавам уюта и спокойствието на дома и възможността да прекъсна гледането, когато си искам. И като казвам малък екран, имам предвид лаптопа, тъй като телевизор нямам от много години. Мда, определено не се вписвам в определението „киноман“.

2. Кой е първият филм, за който имаш спомени, че си гледал/а на голям екран?
Мисля, че беше „Петият елемент“. За миг се замислих дали не беше „Космически забивки“, но това май го гледахме с теб на видео у вас. Да, трябва да е било „Петият елемент“. Не помня да ме е впечатлило нещо като за „първо кино“, но пък филмът не беше зле.

3. Имат ли българите кинокултура?
В последно време да сложиш „българите“ и „култура“ в едно изречение ми се струва като заглавие от „Не!Новините“, макар да не обичам да генерализирам. Ако под „българите“ разбираме масовия зрител, кинокултурата му е да отиде на най-рекламирания филм, да си вземе XL меню пуканки и кола, да хрупа като озверял през първия половин час и да се смее на всяка дори дребна смешка (ако филмът го предполага). Ако пък филмът не е смешен, да напише после във фейсбук „Tfa ne staá, brat”. Но не претендирам за достоверно мнение. Наблюденията ми не са твърде големи, че да съм посветил кой знае какви размисли над този народопсихологичен елемент.

4. А какво мислиш за българското кино?
Не мисля нищо. Не си спомням кой беше последният български филм, който съм гледал… В последните 10-ина години опитите в тази посока са твърде спорадични, че да се говори за българско кино въобще. Определено липсва достатъчен брой наистина добри актьори, които да стават за кино – разполагаме с една шепа такива, които въртим във всеки филм. И трябва да викаме всеки път Мики Манойлович за роля, за да запомним поне някой от главните герои след края на филма. Иначе има и добри идеи, но откъм реализация обикновено се появяват видими проблеми.

5. Скорсезе с Де Ниро или Копола с Пачино?
Не знам за какво говориш. Убий ме с камъни…

6. Според теб, кой от съвременните режисьори ще се превърне в легендарна емблема за световното кино?
Нямам никаква представа. Толкова съм невпечатлителен откъм имена, че рядко се интересувам кой стои зад създаването на един или друг филм. Ако ме пита някой „Кажи един режисьор“, веднага бих казал само едно име – Спилбърг. Защото знам – ако видя филм, създаден от Спилбърг, просто го гледам, няма начин да не е страхотен. Но това едва ли отговаря на въпроса ти, по-конкретно в частта „ще се превърне“, защото Спилбърг отдавна е легенда.

7. Кой е филмът, който всички харесват, а ти искрено ненавиждаш и защо?
Не се сещам за такъв… към много филми, които се харесват масово, съм по-скоро безразличен. Има дори култови филми, които не съм гледал или не съм успявал да догледам. „Междузвездни войни“ например (тук, ако още не си ме убил с камъни, можеш да ме доубиеш). Не бих изгубил и час от живота си за подобно нещо. Но остави филмите… моята голяма страст са истински добрите сериали. И ако трябва да се върна на въпроса ти, но за сериал, може би “The Big Bang Theory”– култов е, всички го харесват, а на мен ми се струва нелеп.

8. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за даден филм при повторното му гледане?
Да. Ако съм го гледал в твърде ранна възраст и тогава ми е харесал, понякога второто гледане ми го показва в друга светлина – наивен, съшит с бели конци, недостатъчно убедителен. Знаеш, когато сме млади и зелени, не оценяваме много реалистично нещата.

9. Кои са трите филма, които би взел/а със себе си в изолирана среда?
Сериали. Сериали. Стига с тия филми. Бих взел сериали! The Walking Dead – със сигурност. Какво по-изолирано от свят, в който мъртвите са живи, а повечето живи ти се иска да бяха мъртви. Mr. Robot също – жесток сериал, който може би ще ми покаже, че средата не е толкова изолирана, колкото изглежда. И нещо военно. Може би Pacific.

10. По скалата от 0 до Interstellar, колко е яко най-якото ти ревю, което някога си писал/а?
Знаеш, аз пиша предимно ревюта за книги. По-рядко за музикални албуми, още по-рядко за филми, при това повечето са за сериали. За да напиша ревю за филм/сериал, то той трябва да ме впечатли много. А впечатли ли ме, и ревюто ще е мега яко, така че отговорът е „всички“.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*