Новините днес

За кино с… Христо Блажев

„ЗА КИНО С….“ е новата рубрика в Popcorn Movies BG, в която кинокритици, блогъри и най-обикновени филмови маниаци ще застават пред еднаквите за всички въпроси и ще дават своето конкретно мнение по някои интересни теми. Очаквайте всяка седмица по един от специално селектираните приятели да излива себе си публично пред всички, за да разберем какви са неговите вкусове и филмови предпочитания!

Отдавна се каним да поканим в нашата рубрика Христо Блажев и ето, че вече интервюто ни е факт. Христо е човек, който едва ли има нужда от огромно представяне – той е онзи, който говори постоянно за книги във Фейсбук, администрирайки една от най-големите български групи „Какво четеш…“. Освен това, Христо поддържа и един от най-големите книжни блогове – „Книголандия“, който е особено популярен сред четящите (като нас). На всичкото отгоре, най-добре развиващото се ново издателство в страната има честта да бъде наполовина собственост на Ицо. Говорим, разбира се, за Deja Book, което вади най-интересните заглавия напоследък. Там Христо действа заедно с Благой Д. Иванов, когото представихме в рубриката преди няколко седмици.
Интересното около Ицо е, че той не е от най-големите киномани, но за сметка на това с радост ни позволи да го разпънем на кръст и да поговори за кино.

Дами и господа, за кино с Христо Блажев!

1. На кино в киното или на кино вкъщи?
Определено в киното, защото само така мога да бъда накаран да изгледам цял филм. Иначе се разсейвам, пускам го на половин екран на компютъра, за да си следя фейсбука, цъкам някоя игричка на телефона… въобще трудно филм може да привлече цялото ми внимание. Макар че, да си призная, и в киното понякога не издържам – по време на „Алиса в Страната на чудесата“ на Бъртън толкова ми доскуча, че слушах на едното ухо мача „Левски“-„Литекс“, а, съгласете се, това си е чутовна скука само по себе си.

2. Кой е първият филм, за който имаш спомени, че си гледал/а на голям екран?
Сега ще има полетели домати… но беше „Батман и Робин“. За мое оправдание – аз и един приятел бяхме поканили две момичета с нас, харесвах много едното и тогава, ще да съм бил 4-5 клас, ми се струваше правилен начин да ѝ привлечеш вниманието. Ама не стана.

3. Имат ли българите кинокултура?
Нямам идея, да си призная, но като следя боксофис класациите и отчайващо високите нива на посещаемост на франчайз фентъзи-нелепиците от последните години, нямам добро очакване. Мисля, че книжният и кино-браншът си приличат в някои отношения, а то е, че се водят по моди и силно се влияят от западния маркетинг, вижте сивата напаст как мина триумфално и като книга, и като филм.

4. А какво мислиш за българското кино?
Харесвам старите комедии от соцвремето, не знам дали това ме издава като някакъв загубеняк, но ме забавляват много. От новите рядко нещо гледам и още по-рядко нещо ми допада, но „Мисия Лондон“ по чудесния роман на Алек Попов беше страхотен. Имаме още куп изключителни романи, които могат да бъдат филмирани, но някак до заснемане все стигат някакви сценарии, които ми се струват безинтересни.

5. Скорсезе с Де Ниро или Копола с Пачино?
Твърде много искаш от строго насочен към книгите човек, затова няма да обидя рубриката с гугъл сърч за смислен отговор. Пас съм.

6. Според теб, кой от съвременните режисьори ще се превърне в легендарна емблема за световното кино?
И тук съм пас, макар че може би първото име, което ми идва наум, е Гай Ричи, харесвам негови филми.

7. Кой е филмът, който всички харесват, а ти искрено ненавиждаш и защо?
„Властелинът на пръстените“. Без значение една част или трилогията, или всичките продължения – епична, тотална, неустоима досада. Не съм чел книгата, защото си мисля, че и за нея ще реша същото, а така поне си оставям вратичка.

8. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за даден филм при повторното му гледане?
Едва се накарвам да изгледам нещо веднъж, камо ли да ида пак, не е по моята част това.

9. Кои са трите филма, които би взел/а със себе си в изолирана среда?
Хм, ще е малко мешано, но – „Звездни рейнджъри“, абсурдно смешната гавра с книга, която не харесвам хич (при все че Хайнлайн ми е любимец по принцип), „Вълната“, налудният немски филм за това колко лесно е да забъркаш крайна идеология, и за десерт – „Командо“ с Арни, като бях дете, я имахме на видеокасета и съм го гледал куп пъти, тогава киното ме привличаше наистина.

10. По скалата от 0 до Interstellar, колко е яко най-якото ти ревю, което някога си писал/а?
Тук ме загуби, едва ли искаш да се обяснявам за книжните ми ревюта, които са наистина прекалено много, за да отричам, че съм графоман.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*