Новините днес

„Като на кино“ на Станислава Кара

Винаги съм казвал, че реализирането на мечтите е най-големия дар, с който човек може да се сдобие. Няма нищо по-хубаво от това да видиш как всички онези нощи, през които човек е планувал своето бъдеще, са дали своя резултат и към настоящия момент всичко е точно така, както трябва да бъде.

Това се отнася и за работата. Да работиш хобито си е благословия, с която малцина са дарени. Казвам го като човек, който е превърнал интересите си в този сайт и който прави всичко необходимо, за да действа неуморно тогава, когато другите пият сутрешното си кафе.

По същия начин стоят нещата и с новата книга на Станислава Кара „Като на кино“, за чието представяне ви информирахме още миналия месец. Стаси, която ни гостува в рубриката „За кино с…“, е водеща на едноименното предаване по bTV и само преди седмица издаде книгата си, в която е събрала най-доброто от звездните интервюта, които е правила през кариерата си като филмов коментатор. Абсолютната отдаденост на страстта личи от първите страници на книгата и неминуемо тази книга ще се превърне в образец за всички онези, които дават (даваме) времето си, да за работим по любимата тема.

Да го кажем така – писането за кино граничи с лудост. Сектор, в който новините са също толкова бързо пристигащи, както и във всяка една друга област на журналистиката, се нуждае от отдаденост, време и най-вече любов. Любовта към киното обаче е по-особена и за това мога да ви говоря с часове, но няма да има особен смисъл – всички вие, които четете този сайт, чувствате тази любов в себе си и я давате на околните не само, когато посетите киносалон за поредната прожекция, но и когато се докосвате до любимата си тематика, било то чрез интернет, телевизия или литература. „Като на кино“ е точно такъв способ – разгръщайки страница по страница, вие ще се докоснете до магията на киното и ще разберете, че всъщност големите звезди са също толкова обикновени хора като всички нас.

Лудост или не, но досега с филмовите звезди е блян, за който мнозина мечтаят. Четейки книгата обаче, останах изключително приятно изненадан за това как една българка успява да надникне в най-съкровените тайни на големите имена в Холивуд. И тук не става дума за булевардна журналистика или поредната проява на жълта наглост. Тук се говори само и единствено за професионализъм, смесен с няколко дози хумор и вълнение. Преминавайки през Кевин Спейси, Уилям Дефо, Кенет Брана, Никол Кидман, Люк Евънс, Камерън Диас, Джейми Фокс, Крис Прат, Бенедикт Къмбърбач, Марк Уолбърг, Аманда Зийфрид, Тим Рот, Тери Гилиъм и още много други звезди от филмовия небосклон, Кара представя един по-различен свят на киното. Свят, до който малцина имат невероятното щастие да се докоснат и да усетят вълшебството, което витае във всеки един снимачен кадър. Не съм се и съмнявал, че тя успява да навлезе така дълбоко в снимачното пространство – все пак гледам редовно предаването и предполагах, че имам някаква идея около цялостната реализация. Друго е обаче да се навлезе чрез напечатана хартия. Тук се усещат всички онези закачки и трудности, които Стаси е изпитала, за да успее да достави на зрителите и читателите си един завършен продукт, който да уплътни свободното ни време.

Завършила журналистика в Лондон, Стаси Кара решава да се отдаде на филмохолизма си, благодарение на своите преподаватели и ментори в колежа. Залитнала и по разследващата журналистика, Кара взима съдбоносното решение да се отдаде на тази своя страст, която я прави истински щастлива. Всичко това може да бъде прочетено в книгата, която аз искрено препоръчвам.

Издателите, в чието лице виждаме Колибри, са се постарали така да оформят състоящата се от 227 страници книга, че читателят да не се чувства задължен да чака с нетърпение историята за любимия си филм – той може директно да скача от глава на глава, без да загуби сюжетната нишка. Без особени забележки по редакцията или оформлението, „Като на кино“ привлича окото и с изключително симпатичната си корица, дело на Росен Дуков.

„Като на кино“ е един сериозен опит за кинематографична документалистика и освен, че трябва да се прочете от всички заклети киномани, то не би било лошо да бъде прехвърлена и от начинаещи журналисти, които тепърва навлизат в света на своята професия. Силно се надявам тази книга да бъде забелязана и от студентите в НАТФИЗ, за които тя ще бъде особено полезна, особено що се отнася до подробното обяснение в любов към професията, което е отразено от страна на самите интервюирани.

И ако си мислите, че с обиколките си по целия свят Стаси Кара е превъплъщение на агент от секретни служби, което тя искрено отрича, то мога да заявя, че тя наистина е такъв агент. Службите обаче не са тайни – това сме всички ние, които чувстваме киното като свое, а Стаси е онази форма на Джеймс Бонд, която ни помага да бъдем информирани.

Приятно четене!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.