Новините днес

Captain America: Civil War / Първият отмъстител: Войната на героите

Големият микс от супергерои, който се забърква всяка година в двете конкурентни комиксови вериги за хранене, цели мащабното разширяване на любопитството сред онези, които разчитат на своите познания единствено чрез филмите – самите комиксови вселени са огромни и не е иновация изправянето едни срещу други на доскоро равностойни приятели и партньори. Който не желае да чете комикс – гледа кино и е в час със случващото се в сапунените им опери.

След като от DC насъскаха един срещу друг най-големите си козове, то отговорът от конкурентната Мarvel не закъсня и ето, че по кината вече върлуват два от най-обичаните образи на компанията, а именнo Железният човек и Капитан Америка. След като и двата образа вече започнаха своето изчерпване, вследствие на еднообразието, което се беше установило трайно в Marvel Cinematic Universe, Кевин Фейги и компания разровиха колекциите си от графични романи и измъкнаха на бял свят Civil War – поредица от комикси, появила се на пазара в периода 2006-2007 г., създадена от Марк Милар и Стив Макнивън и представяваща изключителен кросоувър, в който любимите на няколко поколения супергерои се изправят един срещу друг, вследствие на решения, които не зависят от тях и техните действия.

Да си го кажем честно – в комиксовите вселени всичко е възможно и ако в една книжка на щанда двама са почти любовници, то в друга такава на съседния рафт, двамата са пред разрушаване на света заради неразбирателства, които върлуват между тях. Именно в това се крие чара на екранизациите – почти невъзможно е сторилайна да бъде еднотипен, защото източниците на вдъхновение са много, а вследствие на това киното може да стане свидетел на всичко що е сблъсък на характери и суперсили.

Captain America: Civil War цели да направи прехода между настоящата и следващата фаза на Marvel и с оглед на силно разочароващия The Avengers: Age Of Ultron, то сега зрителите стават свидетели не на самостоятелен филм за Стив Роджърс, а на реинкарнация на силата на Отмъстителите, идваща под друго наименование. Макар и тясно съсредоточеното заглавие да акцентира върху Капитанчето, то във филма са наблъскани почти всички отмъстители и липсата на двама се компенсира от влизането на други двама, отдавна чакани и желани от феновете и тепърва започващи своя марш на победата в комиксовото кино.

Няма как за този филм да не бъде споменато, че режисьори са Антъни и Джо Русо – братята, които сътвориха чудеса в Captain America: The Winter Soldier. Те не само отмиха срама от сравнително слабия първи филм за супергероя, но и поставиха нова летва в създаването на комиксови екранизации. The Winter Soldier бе изключително мощен филм, с майсторски изпипани детайли и може би най-добрия, който Марвел са създавали досега. Дали обаче Civil War надгражда построеното дотук или по-скоро левитира в пространството между посредственността и слепия хайп, който обхвана екзалтираните зрители през последните няколко месеца?

Истината е, че отговорът може да варира и силно зависи от това какво очаквате да видите. Civil War претендира за мощ, качество и най-вече епичност на сблъсъците, като последното по подразбиране трябваше да представи нечувани битки, в които да хвърчат щитове, защитни костюми, маски и оръжия; истината е, че сблъсъкът обаче е предимно на характери и ако досега бяхте изпитвали симпатии към всички, то сега ще се наложи да избирате страна.

Хубавото е, че целта на Civil War е запълни една огромна сюжетна дупка, която с всеки следващ филм ставаше все по-дълбока и по-дълбока, придобивайки заплашителните размери на капан за особено едри животни. Спомняте ли си колко много разрушения бяха извършени в предните филми? Независимо от добрите си намерения, Отмъстителите успяха да разрушат градове, с което нанесоха щети не само от финансово естество, но и със сигурност донесоха и невинни човешки жертви. Нещо, което досега не се споменаваше и което вече започваше да дразни. Е, най-накрая някой се сети, че не може да се действа безнаказано и около това се завихрят конфликтите, които ще доведат до разделението в лагера на пазителите на света. След като отново няма успехи с контролирането на силите си, екипът привлича вниманието на американското правителство и то поставя ултиматум – или организацията ще бъде поставена под техен контрол, или се забранява и супергероите ще бъдат третирани като престъпници. Това е конфликтът, който ще доведе до „гражданската“ война. От едната страна имаме Тони Старк – мултимилионерът, който подкрепя изцяло идеята за контрол, воден от недотам чистата си съвест след установяването на човешките жертви. От другата стои Стив Роджърс, който е завладян от емоциите на изгубения си приятел Бъки Барнс (Зимният войник), който отново се появява в живота му. Роджърс не желае да бъде връзван на верига и постепенно напрежението ескалира до такава степен, че целия лагер отмъстители се разцепва безвъзвратно на две, водейки до епичен сблъсък, който ще доведе до още повече проблеми.

Още в началото бяха ясни двата лагера, които се заформят във филма – в #TeamCap виждаме Капитан Америка, Бъки Барнс, Фалкън, Орловото око, Скарлет Уич и Ант-мен, а от другия край на игралното поле са позиционирани Железният човек, Черната вдовица, Вижън, Уор Машийн и двете най-нови (и изключително приятни) попълнения в екипа – Черната пантера (в ролята Чадуик Босман) и Спайдърмен (Том Холанд), който пък най-накрая се прибра вкъщи след дългогодишния си престой в Sony. Доскоро приятели (и почти гаджета), героите в двата лагера ще трябва не само да забравят доскорошното си приятелство, но и да се опълчат едни срещу други, за да защитят своите и обществените интереси.

Би било добре да се спомене, че има ново попълнение и в третия лагер – този на злодеите, които се появяват от нищото и обикновено има какво да кажат за Отмъстителите, докато подготвят тайничко пъклените си планове за световно господство. В Civil War обаче нямаме извънземен нашественик, който желае да ни използва планетата за ресурси. Тук имаме обикновен човек, който не само е бивш руски командир на специални части, но и е пряко пострадал от действията на частната организация. Даниел Брюл е чистокръвен германец, но това не пречи не пречи да играе такъв, какъвто си пожелае – той е великолепен актьор и присъствието му тук придава актьорски привкус на филма. Макар и недостатъчно добре развит герой, неговия Земо заслужава адмирациите, които принципно се полагат на злодеите. С няколко идеи повече екранно присъствие, Земо на Брюл щеше да се превърне в емблематичен за тези филми злосторник, но уви – времето е дадено за супергерои, не са обикновени суперзлодеи.

Captain America: Civil War ще бъде запомнен с това, че представи най-накрая Спайдърмен, и то такъв, какъвто всички искахме да го видим. След като Тоби Магуайър и Андрю Гарфийлд минаха по своя път, без да оставят наистина запомнящ се образ, то сега, само с няколко минутки участие, Том Холанд успя да създаде забележителен Питър Паркър – такъв, какъвто трябва да бъде. И не само, че Холанд е само на 19, но и тепърва предстои да го видим във вече обявения Spiderman: Homecoming. Надеждите за това момче са повече от големи, а повече от големи са и емоциите, които предизвика най-секси лелята Мей досега – О, май гад! Мариса Томей никога не остарява!

Captain America: Civil War проработва дотолкова, че да измени системата и да даде нови насоки на сценарното развитие оттук нататък. С по-малко екшън от очакваното, плюс разтеглянето на филма в над два часа и половина, то Civil War не води до притока на нездържан адреналин, което първоначално се очакваше да се случи. Въпреки това обаче, той е почти абсолютното комиксово удоволствие, което феновете очакваха и което едва ли ще доведе до разочарования. С много по-добър от видяното дотук, The Avengers 3 (пардон, Civil War имах предвид) ще владее и боксофиса, и непретенциозните към комиксово кино зрители. Повторно гледане едва ли е необходимо – всичко е повече от ясно и вече очакваме Infinity War, пък дотогава – троха след троха покрай Doctor Strange и останалите предстоящи Marvel екранизации.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.