Новините днес

Preacher / Свещеник

от Радослав Тодоров

Ако има нов и свеж сериал , който ние от Popcorn Movies BG очакваме с небивал интерес и определено ще следим и занапред – то това е „Preacher“, чийто пилотен епизод беше излъчен тази събота. Силно се надяваме че той ще съумее да надскочи целия предварителен hype, който беше създаден най-вече от един от продуцентите– небезизвестния наш любимец Сет Роугън. „Свещеник“ е поредното доказателство за нашумяващата тенденция да се създават адаптации на алтернативни и независими комиксови поредици, които доста често прекачват и умело разтягат традиционните жанрове и печелят дори нови фенове, извън fan-boy масите.

Може би част от вас не са чували за небезизвестната комиксова поредица „Preacher”. Една от култовите графични новели на 90-те години, която печели нърдския печат на одобрение на редица хардкор фенове. Повлиян директно от епогея на контра-културата в средата на 90-те, „Preacher“ ни предоставя един тъмен, безскрупулен, наситен с доброто старо ултра-насилие. Както казваше Стенли Кубрик – алтернативен свят, заформен от култови карикатурни персонажи и инжектирани с конска доза американски черен хумор. Вселената успешно комбинира елементи от култови поредици като „Тъмната кула“ на Стивън Кинг, пост-апокалиптични епоси като „Лудия Макс“, извратени елементи от творчеството на Клайв Баркър и попивайки най-доброто от контра-културата от края на 20 век. Този микс от попкултурни феномени ражда един от любимите алтернативни комикси – най вече за тези, които обичат да се разхождат по тъмните дебри на човешкото въображение. Комиксът, издаван от Vertigo Comics и DC нашумява и добива доста солиден cult following и след 75 издания и няколко специални такива – интересът за игрална адаптация не закъснява. През последните 18 години има няколко неуспешни опити да се филмира, които буквално затъват в development hell, като създателите на поредицата са се допитали дори до имена като Кевин Смит и Боб Вайнстийн относно продажба на правата, но уви, това се е оказва неуспешно поради морални… и финансови причини.

И това продължава така чак до до 2013 г. когато ACM обявяват, че сред плануваните заглавия за следващите няколко години е сериал, адаптиран от „Preacher„. След повече от 15 години ходене по мъките, „Свещеник“ най-сетне открива своята обител на малкия екран. Героите са нашите любимци Сет Роугън и Евън Голдбърг, които успяват да уредят сделката със Sony Picture Television и ACM и дори пишат пилотният епизод, за който ще говорим малко по-надолу. Сет Роугън, дългогодишен фен на поредицата, сподели в едно от последните си интервюта, че за него е създаването на Preacher e една сбъдната, нърдска мечта. Създателите на оригиналния комикс – Стив Дилън и Гарт Енис, са замесени в проекта като копродуценти, което значи само едно – сериалът ще бъде доста близък като атмосфера с щурата вселената от графичната новела. Актъорския състав е доста интересен и в него личат големи имена като това на Доминик Купър (известен с участията си в други комиксови адаптации като „Captain America: The First Avenger“ и „Abraham Lincoln: Vampire Hunter“, както и редица други нашумели заглавия), култовия Джо Гилгън („This is England“, „Misfits“) и по-неизвестните Рот Нега, Иън Колети и Анатол Юсеф. Сред подържащият cast виждаме още имената на Елизабет Пъркинс, Греъм Мактавиш и не на последно място самият Роршах – Джаки Ърл Хейли. При такива интересни имена, нямаше как да не чакаме с нетърпение пилотният епизод с позитивна нагласа.

Нека да поговорим и за него. Първия епизод е режисиран от самите Роугън и Голдбърг. Действието ни пренася в малко забравено от Бога градче в Тексас. Място, в което сякаш времето е спряло и където освен безбожната влага, адската жега и вселенските комари, единственото нещо, което може да те умори, е скуката. Доминик Купър е Джеси Къстър, потомък на боен кахунски род, бивш наемник, който е преоткрил Господ и евтиното уиски покрай него и кротко се е оттеглил в заточение, разкъсван от своята съвест. Докато се бори с вътрешните си демони и слуша изповедите на потни реднеци, той си няма на идея за това какво му готви съдбата.

Неизвестна и невидима: може би демонична, може би свята, може би и от двете по малко, космическа сила се появява и започва да си търси тяло-приемник, което да послужи за пъклен апокалиптичен план. След като редица нещастни проповедници, попове и сциентолози (Един доста дебелашки бъзик към един всеобщ любим сциентолог) биват изпробвани и не са достатъчно силни да задържат тази енергия. Бивайки буквално пръсната, злата сила започва да търси наистина силен опитен и надежден приемник – какъв по-добър от бившият наемник Къстър. Той е обладан от нещото и се превръща в най-могъщото същество на този изпразнен от съдържание свят. Пред Къстър ще стои дилемата дали да избере пътеката на злото или пътеката на добродетелите като от това зависи и съдбата на света такъв, какъвто е. В пътуването му правят компания редица интересни, паранормални и ненормални персонажи като ирландски вампир – кибритлия с цапната уста и най-любимия ни персонаж, изигран от Гилгън, бившата му изгора, която е като хардкор колаборация между булката от „Kill Bill“ и ангел на Чарли, млад суициден тийнейджър със склонност към гръндж музиката, който има… лице, което наподобява задник (лична препратка към Тутурутка и великият Венци Куцаров – и неговият персонаж барманчето с лице на дупИ), извратеняк с фетиш към месото (Джаки Ърл Хейли), ангели – ловци на глави и много други, карикатурни, гротескни, но и култови персонажи.

„Preacher“ ще е едно от очакваните ТВ заглавия през 2016 и след солидния пилотен епизод, очакваме нищо по-малко от забавен, кървав, извратен епос, които да обиди много хора, но и да създаде няколко поп-културни икони занапред. Гледайте „Preacher“, ако сте от хората, които не се обиждат лесно и обичат да плуват в отходният канал, наречен човешко въображение.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.