Новините днес

Spawn #250 на Тод Макфарлън

Останахме изключително приятно изненадани, когато разбрахме, че от „Артлайн“ отново започват да издават една от емблематичните комикс поредици, която беляза началото на комикс издаването в България преди доста години. Говорим, разбира се, за Spawn на Тод Макфарлън, чиито бройки на български език са се превърнали в колекционерска рядкост и се намират изключително трудно.

Spawn #250 пристигна на български език точно два дни преди Великден и се превърна в по-голям празник за комикс-феновете от самото Възкресение Христово. Двузначността в случая е повече от емблематична, защото Spawn възкръсна точно тогава, когато трябваше и вече отново е тук, с надеждата всеки месец да нахлува мощно от дълбините на Ада из вестникарските будки из цялата страна.

Вероятно мнозина от вас си спомнят за едноименния филм от 1997 г., режисиран от Марк А. З. Диппе. Все още се чудим какво ли щеше да се случи, ако на режисьорския стол беше седнал Тим Бъртън или Алекс Прояс, които са били планувани за режисьори. Със сигурност филмът щеше да придобие статут на икона сред комиксовите екранизации изобщо, но за съжаление това не се случва. Случва се обаче друго – едноименния филм вдъхновява анимационния сериал Spawn на HBO, който спечели цели две награди „Еми“. Към наши дни в процес на разработка е нов поглед върху антигероя на Макфарлън, като обещанията са две: първо, филмът наистина да бъде заснет (с евентуалното участие на носителят на Оскар Джейми Фокс) и второ – възрастовото ограничение да бъде 18+ (само за сведение – Deadpool на Marvel e рейтинг R, което означава, че е забранен за всички под 17-годишна възраст). Можем само да си представим какво творение на злото би било Spawn, забранен изобщо за непълнолетни…

Докато чакаме обаче всякаква информация за филма, то най-спокойно можем да се наслаждаваме на комикса и ето, че #250 беше изчетен буквално за минути от всички в редакцията. Най-интересното е, че нетърпението и любопитството бяха повече от огромни и единствената ни бройка заприлича на дългогодишно употребяван учебник в малките класове. Наложи се бързо да се тича по будките, за да се купи втора бройка, която да се пази като очите на главния и да се споменава единствено с добро.

Брой 250 е двоен, което допълнително увеличава удоволствието от четенето. Историята е на Тод Макфарлън, а рисунките са дело на Шимон Кудрански. В костюма на Споун виждаме Джим Даунинг, който не спира да се бори с черното зло и макар, че костюма има превъзходство, Джим е този, който надделява. Заради това, Ню Йорк е нападнат от всевъзможни насекоми и гризачи, които успяват да всеят хаос в инфраструктурата на мегаполиса. Евакуацията е невъзможна, а дори от Пентагонът не могат да се справят с напастите, които са налазили Голямата Ябълка. Само някои обаче подозират каква е истината и какви са тайните знаци, които инсектите оставят навсякъде, където минат. Споун е тук и Джим трябва да се пребори с него…

Хубавото е, че дори незапознатите с историята на Споун досега ще успеят бързо да навлязат в комикса – още на първа страница има достатъчно информация, която внедрява читателя в случващото се. Всички герои са детайлно описани, както и досегашната съдба на предишния носител на костюма. Пробвахме да дадем книжката на човек, който досега никога не беше чувал за Споун и след прочитането стана ясно, че историята се разбира ясно, не създава множество пробойни и най-вече успява да зарибява. За хард-феновете пък, номер 250 е като кутия с шоколадови бонбони с ликьор след току що излекуван хепапит – примамлива и неустоима.

Разбира се, какво биха били комиксите на друг език, ако не са преведени добре? За щастие на всички, Spawn #250 не греши в тази насока. Преводът е поверен на най-големия комикс-гийк, когото имаме честта да знаем. Христофор Начев е не само голям киноман, но и разбира от комикси повече от всеки друг, когото познаваме. Той се зае още миналата година с нелеката задача да преведе четирите издадени броя на „Предателство на планетата на маймуните“ и явно сега от издателството отново са решили да се доверят на безпогрешния му нюх. Хвала, Начев! Не, че си ни приятел, но си свършил супер добра работа! Ако не беше – щяхме да те оплюем, както си му е реда, да знаеш!

Комиксът продължава и следващия месец, когато на пазара ще се появи Spawn: Възкресение #1. И най-якото е, че в него се завръща Ал Симънс, а това за феновете на Споун означава много. Другата изненада е, че е възможно читателите да пращат въпроси директно на Макфарлън, който ще отговори на най-интересните от тях.

Spawn #250 е комикс, който заслужава всяка една стотинка от цената си и Ви съветваме бързо да се ориентирате към най-близката будка, защото ще свърши, а свърши ли – загубата ще бъде изцяло Ваша! Очаквайте ревютата на всички Spawn комикси тук, а дотогава препрочитайте и се наслаждавайте!

3 Comments on Spawn #250 на Тод Макфарлън

  1. Бях виждал Spawn само на картинки, нищо не знаех за него и този брой ме зариби да купя и следващия брой. Нямам търпение да следя и събирам следващите издания. Единственото, което не харесах беше, че не показаха толкова каква напаст са всички тези буболечки, просто блокираха града. Искаше ми се да има по-апокалиптично чувство. Но това са подробности. Чакам Симънс да възкръсне!

  2. Светослав "sarkoma" Богданов // юни 3, 2016 at 4:56 pm // Отговор

    И към двама ви. Поправете тази живото ограничаваща грешка (шегувам се ха-ха) и си изтеглете поредиците от някъде. С което разбира се, не препоръчвам да изпускате броевете издавани в България, а точно обратното – убеден съм, че ще ви зарибят. Ако сте от София, на Площад Славейков може да откриете, мисля, всички излезнали досега броеве, включително и по – старите издавани от едно вече много фалирало издателство – ХИТ Комикс, които за първи път направиха опит да пласират SPAWN в България, но уви не успяха за дълго. За страхотно удоволствие на новите комикс фенове, на Славейков също така по спомен, мисля, че видях и броевете на Крийч (Creech) на маниакално добрия художник Грег Капуло. Струват си.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.