Новините днес

„Леденият дракон“ на Дж. Р. Р. Мартин

Шестия сезон на „Игра на тронове“ приключи вчера с грандиозен финал, който ни остави безмълвни и отново ни накара да съжаляваме, че времето минава изключително бавно – до новите епизоди остава почти година, а през тази година ще се сблъскваме с милиони теории, ще преглеждаме отново любими сцени и ще дискутираме до безкрай какво би трябвало да се случи по-нататък.

За щастие, манията по сериала и най-вече по Дж. Р. Р. Мартин не стихва с края на сезона. Колкото и да е бавен с написването на „Ветровете на зимата“, книга шеста от поредицата „Песен за огън и лед“, Мартин действа по други фронтове и периодично пуска по нещо, което да задоволи глада на читателите си за истории от света на Вестерос.

Такава книга е „Леденият дракон“, която бе пусната миналата година на пазара от Издателска къща „Бард“. Прекрасното издание, което със сигурност сте виждали по книжарниците, е малка брънка в огромната верига от разкази и повести за фентъзи света на Мартин, но за сметка на това – задължителна. Задължителна е не само за феновете на „Игра на тронове“, но и за онези, които обичат приказките и нямат нищо против да четат такива, че дори и на децата си.

Действието в „Леденият дракон“ се развива доста преди събитията, познати в „Песен за огън и лед“. Сезоните все още не траят десетилетия, а драконите са уважавани същества, които се използват за борба срещу враговете на местната власт. В този свят живее Адара – малко момиче, родено през зимата и притежаващо всички характеристики на една малка наследница на фамилията Старк. Без да се уточнява, че тя е Старк, феновете на поредицата със сигурност ще забележат приликите със знатния дом. Адара обаче не е родена в замък, а е дъщеря на обикновен фермер, живеещ на север и борещ се с последствията от живота си. Адара, особена в изборите си, е противоположното на останалите си братя и сестри – тя се чувства най-добре през зимата, когато завързва и приятелство с леден дракон. Историята, разделена на няколко глави, проследява взаимовръзката между Адара и дракона и последствията от тяхната дружба.

Дори да ви се струва, че книгата е сравнително обемна заради твърдите си корици и 120-те страници, то следва да имате предвид, че тя е изпъстрена почти изцяло с невероятните илюстрации на Луис Ройо и се чете изключително бързо. Самият текст няма да ви отнеме повече от половин час, но ще отделите много повече, за да разгледате в детайли рисунките на Ройо. Ако не се запознати с неговото творчество, то следва да имате предвид, че той е испански художник, илюстрирал повече от тридесет фентъзи книги, а творчеството му е представяно на места като Барселона, Мадрид, Милано, Ню Йорк, Сиатъл и Санкт Петербург.

Чисто естетично – върху твърдата корица може да откриете и символът на ледения дракон, наподобяващ гербовете на домовете от „Огън и лед“, а на гърба на обложката може да откриета и постер на Луис Ройо, специално селектиран за първото издание на книгата. Доколкото разбрах, изданието започва да се изчерпва, така че е хубаво да побързате и да се снабдите с бройка от книгата. Тя е изключително добро попълнение за библиотеките ви и ще донесе радост в сърцата ви, поне докато чакате следващите творби на автора.

„Леденият дракон“ е идеалния подарък и няма да ви навреди, ако се сблъскате с историята на Адара. Аз продължавам с „Рицарят на седемте кралства“, чието ревю скоро ще видите тук, а междувременно ще превъртя пак последните два епизода на шести сезон. Заслужава си.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.