Новините днес

„Мамка му… и крава!“ на Дейвид Духовни

Не съм сигурен, че Дейвид Духовни е добре психически. Не може да си едновременно готин като актьор, участвал в два от най-добрите телевизионни сериали изобщо, и едновременно с това да се изявяваш като автор на книга, чиито главен персонаж е… крава!

Да, точно така. Сигурен съм, че знаете за коя книга говоря и е изключително вероятно да сте чели доста преди мен, особено когато беше на мода да се разкарваш из парковете на София със стъклена бутилка бира в едната ръка и „Мамка му…и крава!“ в другата. Аз обаче пропуснах тогава този момент и чак сега имам възможността да наваксам, благодарение на ИК „Бард“.

Може би ще попитате – какво общо има тематиката на тази книга с киното? Та нали в секцията „Книги“ в Popcorn Movies BG се пише за кино-книги? Да, но Духовни е част от киното като култура и не мога да пропусна този момент, в който той ме забавляваше около два часа със своята героиня Елси.

А Елси е крава. Истинска, дойна крава, растяща в средностатистическа американска ферма, заедно с други такива крави и цяла плеяда от животни, в това число пуйки, прасета, патици, кучета, котки, пилета и всичко друго, което може да се намира в една ферма. Елси е романтичка и вярва във всичко онова, в което може да вярва една крава. Тя живее, за да дава мляко на своите обични стопани, които я доят и вчесват. Романтиката стига дотам, че дори елегантните бикове, обект на сексуални закачки, са герои в очите на Елси и тя и нейните приятелки нямат нищо против да се въртят и да мучат около биковите заграждения.

Един ден обаче, Елси съвсем случайно попада пред домашния телевизор на собствениците и разбира, че съществуват и места като кланиците, в които кравите не са толкова добре и приятелски приети. Разбрала истинската същност на кравешкия си живот, Елси и нейните приятели – прасе-евреин и пуйка с турски корени, започват да търсят начин да се доберат съответно до Индия, Израел и Турция, където да продължат живота си на спокойствие. Поредица от комични ситуации, изпълнени с религиозен, расов и чисто човешки хумор ще съпътстват триото по време на цялото им приключение, в което читателите имат две опции – или да продължат да се смеят, или ядосано да захвърлят книгата.

„Мамка му…и крава!“ сякаш е писана не от Духовни, а от самият Ханк Мууди. Изпълнена с попкултурни елементи, закачки с религията, евреите, палестинците, всички онези политически коректни глупости, изпълнили съвременния ни свят, „Мамка му…и крава!“ е задължително четиво за всички, които нямат нищо против да прочетат за обективните, политически истини, които ни заобикалят. Ако се замислите – „Мамка му… и крава!“ е далеч повече от обикновена, хумористична книга, в която да се разказва за обикновената крава. Всяко едно събитие и елемент в нея са алегория за реалността, която ни заобикаля и всеки може сам да направи изводите си за това в какво може да се превърне човек, ако се отдаде на първичните си инстинкти.

Тук идва моментът да похваля Духовни – независимо от милионите долари и славата, той е останал на първо място човек, живеещ в сегашно време и незаобикалящ проблемите на разваленото общество.
Състояща се само от 188 страници, „Мамка му…и крава!“ се чете на един дъх в градския на път за работа, а удоволствието е гарантирано.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.