Новините днес

Най-добрите и най-лошите продължения на филми – в петък по радио FM+

Една от любимите теми на киноманите е свързана с добрите и лошите продължения на любимите ни филми, които обикновено се насочват в две позиции – или надминават първоизточниците си, или представляват срам за цялата поредица и феновете предпочитат да не им обръщат особено внимание.

Такава класация винаги може да доведе до ожесточени спорове, а понякога и до скандали, прерастващи в дългогодишни дрязги, способни да скарат дори изключително близки приятели. Дискусиите около киното и филмите винаги представляват сериозен интерес и ето, че дойде време и ние да се включим с нещо подобно.

Поводът е утрешното гостуване в „Ива от сутрин до обед“ по радио FM+, където заедно със Зузи Аспарухова ще говорим по тази тема. С нея успяхме да подберем (след големи полемики и дискусии) по пет филма, които представляват най-лошото и най-доброто от филмовите продължения. Темата е необятна и винаги могат да възникнат още и още филми, които да обсъдим, но с оглед на предаването, то се спряхме на посочените долу филми.

Кои са филмите, които избрахме? Вижте тук:

Най-добри продължения:
1. The Godfather, part II (реж. Френсис Форд Копола) – едва ли е нужно да казваме защо развитието на Майкъл Корлеоне от обикновен войник в най-могъщия престъпен бос е толкова велико. Без „Кръстникът“, киното щеше да има съвсем различен облик. Да не забравяме и страхотния Де Ниро, с когото Ал създава първия си филм на голям екран.
2. Terminator 2: The Judgement Day (реж. Джеймс Камерън) – фантастика, която разби на пух и прах представите за добрия екшън и която насочи пътя на австрийския емигрант към върховете на голямата политика.
3. Mad Max: Fury Road (реж. Джордж Милър) – десетилетия след последния филм, плюс нов актьор в главната роля, четвъртия филм се оказа един от най-големите шедьоври на 2015 г.
4. The Lord Of The Rings: The Return Of The King (реж. Питър Джаксън) – 11 Оскара, финиширане на най-великата фентъзи история и едва началото на предстоящите екранизации по Дж. Р. Р. Толкин. Мащабността на продукцията е толкова голяма, че ако съществуваше Бог, то неговото име щеше да бъде Гандалф.
5. Back To The Future Part II (реж. Робърт Земекис) – осеян с трудности при създаването си, „Завръщане в бъдещето 2“ е най-добрия филм от поредицата, а Майкъл Джей Фокс разгръща още повече таланта си. Да не забравяме и колко труден характер е Кристофър Лойд.

Най-лоши продължения:
1. Speed II: Cruise Control (реж. Ян Де Бонт) – абсолютно ненужния филм, дори без още по-ненужния никому Киану Рийвс е най-лошото, което можеше да се случи на оригинала. Сандра Бълок и Джейсън Патрик на круиз с Уилям Дефо? Защо? Кому беше нужно?
2. Wall Street: Money Never Sleeps (реж. Оливър Стоун) – след като Стоун беше обзет от маниакалната си истерия, породена от несъществуващи конспирации, той не успя да върне блясъка на филма, дори с камеото на Чарли Шийн. Шая Лебьоф е като излязъл от „Трансформърс“, а Кери Мълиган стои като слон в стъкларски магазин.
3. Terminator: Genisys (реж. Алън Тейлър) – всичко след The Judgement Day е тотален траш. Още по-голям траш е Емилия Кларк, която не трябва да излиза от света на „Игра на тронове“. Алтернативни вселени? Да, бе, да! Този цирк сме го гледали многократно и не работи! Още повече, че водач на цирка е Джей Кортни.
4. Batman and Robin (реж. Джоуел Шумахер) – съсипването на прекрасно стартиралата поредица, начело с Тим Бъртън и Майкъл Кийтън, трябва да се изучава в учебниците по кино и да се дава за лош пример. Толкова е зле, че дори зърната на Батман предизвикват пориви на умиление, отколкото на неконтролируем смях.
5. Psycho II (реж. Ричард Франклин) – Да направиш продължение на великия шедьовър на Хичкок и в същото време името ти да не е Хичкок – това говори за изключително тежко състояние на ума, в което дори Антъни Пъркинс стои като възпален палец. Не може да се прави „Психо“ без Хичкок, както не може никой да си позволява да изпълнява песните на Майкъл Джексън, Фреди Меркюри и Принс.

Всички останали доводи (а те са много, повярвайте) ще бъдат изложени утре сутрин, точно в 9:00 ч. по радиото. Не забравяйте да слушате!

EDIT: Записът вече е наличен. Приятно слушане:

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.