Новините днес

„Снежния човек“ на Ю Несбьо

Позволете ми да започна така – криминалните романи са едни от първите, които привлякоха интереса ми към литературата, още в ранните тийнейджърски години. Впоследствие започнах доста сериозно да се занимавам с изследване на организираната престъпност, а впоследствие това бе и ескалатора, който ме накара да завърша висше образование в областта.

През годините прочетох тонове кримки и в един момент те започнаха да се сливат и да си приличат, докато не открих скандинавските криминалета и по-специално Стиг Ларшон. Още преди Стиг да се превърне в популярна личност покрай трилогията „Милениум“, вече бях запленен от неговия стил и историите, които разказва. Винаги съм твърдял, че скандинавците са особен тип хора поради редица причини и най-вече поради астрономични такива – не е възможно да бъде светло по четири часа на ден и обикновените жители да бъдат нормални.

След като започнах да се занимавам с кино-литература, добра приятелка от Издателска къща „ЕМАС“ ми препоръча „Снежния човек“ на Ю Несбьо. Вече бях чувал заглавието поради подготвящия се едноименен филм, където в главната роля ще видим един от моите топ-любимци Майкъл Фасбендър. Същата тази добра приятелка успя да ме запали толкова много по Несбьо, че вече е време тя да изгледа „Съветникът“, за да бъдем квит.

„Снежния човек“ на Ю Несбьо е криминалето, което попада в личния ми топ 3 за прочетени книги тази година и което никога няма да ме остави спокоен, когато видя снежен човек през зимата в двора около блока. Останах изключително впечатлен от книгата не само заради прекрасно разказаната история, но и заради добре развитите образи, които мигновено грабват читателя и не го оставят на мира – той живее с тях и заради тях, от първата до последната 499-та станица.

Главния герой е Хари Хуле – старши инспектор от полицията в Осло, Норвегия, който превъплъщава в себе си всичко онова, което един средностатистически мъж иска да бъде. Той пие, пуши, притежава завиден интелект, жените му се лепят като мухи на мед, не признава чужди авторитети и е надарен с изключителни способности, които му позволяват да разкрива мистериите около себе си с особена лекота. Без дори да си помисля, че именно Фасбендър ще изиграе този образ в едноименния филм, то мигновено си представих него – чисто визуално. Все пак Фасбендър е идеал за перфектно изглеждащия мъж не само сред нежната половина от населението на планетата ни. Фасбендър притежава всички черти на качественото мъжко съсловие и Хуле се припокрива изцяло с неговата визия.

„Снежния човек“ е поредния роман, който разказва за неговите приключения. Поредицата, озаглавена „Случаите на инспектор Хали Хуле“ включва в себе си няколко романа, в които главното действащо лице е неразривно свързано с множество престъпления, които впоследствие влизат в учебниците по криминалистика. В „Снежния човек“ Хуле е направил всичко необходимо, за да се превърне в полицейски аутсайдер. Един случай обаче не може да го остави на мира и този път. Поредица от убийства на омъжени жени, предшествани от появата на снежен човек покрай домовете им, разтърсва цяла Норвегия и ангажира изцяло Хуле, изолирайки го изцяло от всичко, което по някакъв начин може да му помогне да се превърне в нормална личност. Злодеят извършва деянията си по изключително остроумен начин и следи всяка стъпка на Хуле, карайки го бавно да полудява в процеса на разследването.

Едва ли може да се каже повече за сюжета на книгата. Тя трябва да се прочете от кора до кора и честно казано – едва ли ще ви остави на мира. Героите са толкова добре развити, че в нито един момент не се откриват пропуски или дребни, неуточнени детайли – Несбьо е изпипал така книгата си, че събитията се навързват достатъчно ясно, за да може четящият да не се претоварва излишно. Достатъчни са спиращите дъха моменти, които започват още от първата глава и приключват едва в последния абзац в книгата.

В такива истории особено важен е злодеят и без да искам да ви издавам от сюжета, то следва да имате предвид, че той е един от най-добре развитите злодеи, които съм срещал в криминале. Разбира се, никога не може да предположите кой всъщност е той, което е една от трудните за изпълнение практики в писането на книги от жанра. Все още съм адски развълнуван и мога смело да заявя, че „Снежния човек“ на Несбьо е една от най-спиращите дъха ми книги, попадали някога в скромното ми полезрение.

Още повече ми хареса факта, че авторът Несбьо е отявлен киноман и многократно споменава редица класически филми, които влизат в контекста и доразкрасяват историята. Какво по-хубаво от една книга, която предстои да бъде филмирана? Кино, кримка, мистерия и напрежение – перфектната комбинация, която превръща „Снежния човек“ в една от най-добрите книги в библиотеката ми.

Особено силно препоръчвам „Снежния човек“ и с нетърпение очаквам екранизацията, която ще се появи по големите екрани догодина. Вече съм в очакване и на превода на „The Son“, по който предстои да бъде заснет филм от Дени Вилньов с участието на Джейк Джиленхол. Със сигурност няма да сгрешите, ако прочетете този мини-шедьовър – удоволствието ви е гарантирано за дни наред след затваряне на кървавочервената корица.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.