Новините днес

Тръни и цветове (част 1)

Мама знае най-добре
На идеята за инцест в праймтайма на HBO не може да бъде сложена по-добра опаквака от тялото на Лина Хийди. Понякога, като я гледам, не мисля за дълга към Желязната банка, а тайно си мечтая да съм близка нейна братовчедка. Церсей е идеален пример за това как слабостите са единственото, което те прави силен, и колкото по-вкопчен си в нещо или някого (в случая любовникът-брат и общите деца), толкова по-непреклонен ставаш. Кадифен юмрук в стоманена ръкавица, изкована от силата на фамилията и украсена с лудост, доволно облят от битов алкохолизъм. Изсмукала с присвити устни благородните сокове на фамилията, оставила ги да ферментират в болното й съзнание до достигане на злокобен еликсир, с който щедро черпи роднини и приятели.

Ако действието се развиваше в България, щеше самоотвержено да чака дни и нощи на палатка пред училището, за да запише Джофри в 1 клас….

sansa

Сливи за смет
Противоположно на Церсей, горката Санса до тук така и не успя да се възползва от нищо, дадено й от боговете. Кофти първо гадже, последван от кофти съпруг, и ако не беше толкова стройна, това просто щеше да е историята на средностатистическа отчаяна съпруга от Обеля. Санса е пример за хиляди девойки от добри семейства, искащи твърде много, твърде наивно живели под похлупак и сблъскали се с живия живот. Надявам се да й дойде акъла. След първата й брачна нощ с Рамзи Болтън, всички се надяват да й дойде.

Ако във Вестерос имаше Галиче, то може би тя щеше да е обещана за жена на кмета…

Deanerys Targaryen close up portrate

Нимфетката
Има нещо толкова Набоково в образа на Денерис Таргариен – от крехката й възраст в книгите, през платиненорусата й коса, до начина, по който влудява мъжете. Като типично непораснало дете води битки, за които не е готова, с идеалистични цели, които никога не ще постигне. Сюжетната й линия все по-често става тромава и скучна, а годините си текат и бялата като кобилско мляко кожа рано или късно ще прегори от слънцето, и с това ще си отиде и очарованието на младата трошачка на окови. Да гледаш трите й дракона около нея е все едно да наблюдаваш непохватна тийнейджърка да управлява скъп спортен автомобил. Дори да не се изкачи на железния трон, ще остане в историята като създателката на френд зоната.

Ако действието се развиваше в България, щеше да се яви на кастинг за Х фактор, преди да завърши пълнолетие.

melisandre-1024

Канал 2001
Мелисандра пръска великолепие около себе си с всяка пора на порцелановата си кожа. Всяка нота от образа й има ясно очертание в червено, сякаш предупреждаваш да внимаваш. Мелисандра е ябълката, нахапано от Ева, змията от дървото на познанието, и идва само за да ни покаже, че тъмното е по-интересно. Тя е червенокосата месия, която зачева непорочно злото.

Ако действието се развиваше в България, щеше да бае против уроки, да нарича за здраве по пълнолуние и да гори снимки на бивши гаджета в камината.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*