Новините днес

Spawn: Възкресение #1 на Тод Макфарлън

„Артлайн забавя, ала не забравя!“

На такива максима може да се опрете, ако случайно сте останали разочаровани от дългото забавяне на „Spawn: Възкресение“ на пазара. След като от издателството отново се заеха с издаването на броеве от комиксите за култовия Споун, то недоволството беше налице още в момента, в който книжката се забави по будките и киосковете.

Нека бъдем честни. Както казва Антон Биров от „Блогът на Бирето“ – искат се много големи топки, за да издаваш комикси в България. Биров е прав – комикс-културата на българите е на ниво „списание Дъга“, а малцина са тези, които са се докосвали до комикси на Марвел или Image Comics, for example. Тепърва да се изгражда култура в някаква област на изкуството е трудно начинание и маловажни проблеми като забавяването с дни на някой брой не е от значение. Важното е в крайна сметка да получим това, което очакваме.

Доволните от Spawn #250 има защо да бъдат доволни и сега, защото новият брой заля реповете и дори по пътя София-Бургас отвсякъде ме дебнеше „Възкресение #1“. След като имаше логистични проблеми с предното издание, то сега отговорния за проблема се е постарал значително и търсенето не представлява трудност – точно толкова време ви трябва, за да се сдобиете със заветната бройка, колкото и с поредния брой на някой тоалетен, жълт парцал, от чиито страници струи хомофобия на килограм.

Ясно е, че „Възкресение #1“ не е #251, а е свързващото звено между тях. След като в предния брой Джим Даунинг и Костюма осакатиха Ню Йорк, то сега е време да видим отново Ал Симънс, завръщащ се от отвъдното. Никога не съм си и представял, че ще се радвам толкова много на завръщането на вече мъртъв герой. В света на комиксите обаче всичко е възможно и ето, че Ал е тук отново, за да продължи сюжетната си линия. Основната история се върти около разговора с него и Бог, който му дава сили да се завърне обратно, припомняйки му мрачното минало. Бог е куче, а кучето постепенно отключва яростта на Ал и го превръща в ултимативното зло, което всички ние очакваме с нетърпение!

„Spawn: Възкресение #1“ се състои от 32 страници – броят е наполовина, отколкото беше предишното издание. Това обаче е в рамките на нормалното и не може всеки път да искаме двойни броеве. Хубавото е, че по средата има двоен плакат, който си заслужава рамкирането за стената в офиса. Още по-якото е, че плакакът не заема от историята, както се случи в „Големи неприятности в малкия Китай #1“ и за което обърнах специално отношение в предишното ревю. Преводач отново е Христофор Начев, а анонсите за Spawn #251 и „Големи неприятности в малкия Китай #2“ допълнително раздразват зажаднелите за още и още комикси маниаци.

Силно препоръчвам да се сдобиете с бройка и да се отдадете на мрачната атмосфера, която ще ви завладее от страница първа. Още по-якото е, че скоро ще анонсираме кампанията #КупувайтеКомиксиНаБългарски, която ще цели популяризирането на това велико изкуство. Приятно четене!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.