Новините днес

„Warcraft: Дуротан“ на Кристи Голдън

Геймингът е територия, към която никога не съм се насочвал истински, освен ако не се броят игрите на вързано на Counter-Strike през ученическите и студентските години, плюс малко Brood War и Re-Volt доста преди това. Не мога да се зарибя по игри и дори нямам желанието да си купя Playstation, независимо, че повечето хора около мен имат и ме навиват постоянно да разцъкваме някакви игрички..

Липсата ми на геймърски начин на живот обаче не означава, че не осъзнавам колко значим е феноменът Warcraft за няколко поколения верни играчи, отдали живота си на разцъкването. Развитият по образ и подобие на „Властелинът на пръстените“ свят е толкова огромен, че стотици хиляди души едновременно играят и развиват своите герои, пръскайки милиони долари за акаунти, предмети, левъли и всякакви други терминологии, с които не съм особено запознат. Warcraft и неговите вариации са толкова много, че беше време да се появи и филм по играта, без значение слабите успехи на подобен род филми. Warcraft: The Beginning излиза по кината този петък, 10-и юни, а благодарение на книгата „Warcraft: Дуротан“ на Кристи Голдън, вие ще имате възможността още в събота да прочетете ревю на филма, част от предстояща (и мащабна) трилогия.

„Warcraft: Дуротан“ попадна в мен покрай Панаира на книгата в НДК и препоръките, които валяха по някои литературни и кино групи във Фейсбук. Макар и скептичен, реших да си я купя от щанда на издателството и да се опитам да разбера какво, аджеба, ще представлява филма и дали ще бъде тоталната (оркска) брадвичка, каквато се очаква да бъде. Автор на книгата е Кристи Голдън, която вече е намирала място сред ревюираните книги в този сайт – за нея писах през март, когато разнищвах „Тъмен чирак“ от новият, „Дисни“ канон на „Междузвездни войни“. Кристи пише увлекателно, а и явно я бива във гийк-изданията, защото се подвизава и на Star Trek фронта, плюс няколко Starcraft и Warcraft издания. След нейните успехи на сцената на фентъзи и фантастиката, Дънкан Джоунс (режисьор на предстоящия филм), Крис Метцен (сценарист) и продуцентите от Legendary я избират, за да напише „Дуротан“ – официалната предистория на филма, която може да бъде открита лесно поради прекрасната, адаптирана от Живко Петров корица. И явно биг шефовете са останали доволни, защото Кристи ще бъде автор и на официалната адаптация, която би трябвало да се появи на пазара този месец.

„Warcraft: Дуротан“ проследява събитията около едноименния вожд на племето Фростулф – едно от многото оркски племена, обитаващи измисления свят Дренор. Живеещи по архаични правила, предания и закони, орките на Фростулф разчитат единствено на племето си в борбата за оцеляване с тежките зими, липсата на храна, питейна вода и дивеч. Под ръководството на Дуротан, орките живеят добре до момента, в който земята не ги предава изключително тежко и кланът е принуден да търси по-добро място на живот. По време на дългия преход, орките на Дуротан, в това число майка му Гая, шаманът Дрек’Тар, най-близкият му приятел Оргрим и близката му Драка ще трябва да се изправят срещу мистериозен магьосник, непредвидени врагове от други оркски кланове, както и срещу своеволията на природата.

Без да имам никаква представа дали това развитие на историята следва или не някаква официална сюжетна линия от играта, то мога да твърдя, че „Дуротан“ успя да ме грабне така, че да отида да гледам филма и на всичкото отгоре да имам очаквания за него, макар и минимални. Историята пленява бързо, а самата книга се състои от едва 242 страници, които се прехвърлят буквално за няколко часа. Успях да намеря и негативни мнения за нея, но те бяха по-скоро от die hard на поредицата и излезлите досега книги, отколкото на лаици в областта като мен. Като малко фентъзи, каквото представлява книгата, то тя има всичко необходимо, за да ви накара да изоставите заниманията си и да се потопите в света на орките. Трябва да вметна, че орките тук нямат нищо общо с орките, които сте свикнали да виждате досега в продукции като „Властелинът на пръстените“, който, както споменах, е един от основните вдъхновители на Warcraft. В книгата (а и в играта и във филма), орките са хуманоподобни същества, които също обичат и мразят, както го могат и хората.

„Warcraft: Дуротан“ е типична предистория и се надявам да успеете да хванете положителните й качества; ще видя какво ще предложи филма, а със сигурност ще прочета и неговата адаптация за евентуални пропуски и след това ще видя дали ще търся старите Warcraft книги или ще остана дотук. Към момента хайпът е (леко) наличен. Остава да видим какво ще стане след това.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.