Новините днес

X-Men: Apocalypse / X-Мен: Апокалипсис

от Светослав "sarkoma" Богданов

Х-мен поредиците притежават в инвентара си едни от най – пъстрите супергерои които Марвъл са създавали. Във всяка поредица, била тя комиксова или филмова, се появяват толкова много мутанти, че зрителите започват да се озъртат наляво и надясно оглеждайки се дали случайно няма някой до тях.  „Х-мен : Апокалипсис” не е по – различен и именно заради това е толкова страхотен! А може би не е?!

Пъстротата, с която режисьорът Брайън Сингър и сценаристът Саймън Кайнбърг представят мутантите, е разкошна! Всеки комикс фен, който е израснал със супергеройски персонажи покрай себе си, е мислил „Искам да видя тези супергерои на живо! Стига вече само Батман!”. Е, вече имаме тази чест! Благословени да са специалните компютърни ефекти на нашето време! Амин!

В „Х-мен : Дни на отминалото бъдеще” Сингър и Кайнбърг ни представиха титаничният апокалиптичен сблъсък между Мутантите и Стражите. Мачът щеше да приключи в полза на Стражите, ако Улвърин не бе върнат в миналото и не бе разбрал, че почти нищо не зависи от него, освен да повдигне духа на Чарлз Екзейвиър, който пък да каже на Мистик, че е страхотна и може да бъде добра, а не от лошите…Но! Няма нужда от преразказване на старите ленти.

„Х-мен : Апокалипсис” представя още един от най – злите мутанти, създавани някога в комикс средите на Марвъл, а именно Апокалипсис. Не случайно героят на Оскър Айзък носи това име. След себе си Той винаги е оставял разруха, унищожение и смърт. Случаят не е по – различен. Апокалипсис иска да владее света и да го създаде по свой образ и подобие – а именно, Апокалиптичен в който всички хора служат на Него. Сингър за пореден път доказва, че е човекът който трябва да прави филмите за Х-мен, защото успява да обхване пълнотата на образите, представяйки ги в пълния им блясък, бил той дори и ужасяващ. Апокалипсис е манипулативен, безскрупулен, убийствено силен и целенасочено зъл. Буквално! Използва всяка човешка черта, която притежават мутантите, за да ги манипулира за собствените си цели. Именно по този начин преминава първата една трета от филма, давайки ни възможност да видим копнежите за мъст на Магнито, опияняващата жаждата за сила на Псайлок, обърканата, но нахакана (и млада) Буря и егоцентрика Ейнджъл.

Плавното разгръщане на действието след бруталното опожаряване на училището на Чарлз Екзейвиър, ни отвежда и до създаването на бруталното „оръжие Х” – Улвърин с адамантий! Появата на Хю Джакман е повече от страхотна и определено е доволно кървава.  Филмът отново следва няколко сюжетни нишки, обединявайки ги накрая в една мащабната битка, изправяйки Х-мен отрядът на Чарлз срещу Апокалипсис и компания.
Интересното е, че най – неочакваният мутант побеждава.

От тази гледна точка, филмът е една визуална феерия, достатъчна да отвее главата на всеки комиксов, че и не само, фен на планетата! Визуално, филмът разтърсва с цветовете и използваните филтри. Играта на сенки, които обгръщат Апокалипсис, подчертавайки мрачното настроение, унищожителния характер на злодея и предвещавайки Апокалиптичното съществуване на човечеството при Неговото управление е страхотно изживяване!

За съжаление, монетата си има две страни. Минусите на „Х-мен : Апокалипсис” не са никак малко. С възможността да ни запознаят с един от най – злите мутанти в цялата Х-мен Вселена, Брайън Сингър и компания са се издънили на доста ключови места. И то много, много неприятно. При цялата си бруталност и манипулативност, Апокалипсис е адски скучен и толкова праволинеен, че е като поточна линия от консервна фабрика. Разхожда се наляво – надясно, убеждавайки всеки срещнат смотан мутант, че е най – силният и светът трябва да лежи в краката му/и, докато си следва собствената цел за завладяване на същия този свят! Е, страхотен образ, няма що! Клиширан до мозъка на сините си кости. Изборът на Псайлок за част от свитата на великите четири конника на Апокалипсиса е просто отвратителен. Някаква кифла, приличаща на Мария Илиева, която може да вади светещ меч. Що за конник е това, а още повече пък на Апокалипсиса? Дарт Мул от „Star Wars” вади двойна светеща пръчка, значи е по – добрият избор, нали? Псайлок е може би един от най – скучните персонажи, поставяни във филм за Х-мен! Вечно обърканият Магнито, който за зрял човек все още не знае какво иска от себе си, бива изигран и използван за да сее разруха с метални предмети и да убива невинни хора, защото някакви от Полша избиват семейството му. По същия начин можеше да поставят и Наказателят във филма – Франк Касъл също използва метал за да сее разрушения, че и доволно количество трупове.

Многосюжетната линия, която Брайън Сингър създава този път не сполучва съвсем. В по-голямата си част филмът следва едно леко скучно темпо, наподобяващо издънката „Завръщането на Супермен”. Освен това, да заснемеш четири на брой Х-мен филма с един и същи стил на снимане в един момент започва да се прокъсва по шевовете и да изглежда много дразнещо, защото превръща историята в клише. Усеща се еднотипното действие. Още повече, за да унищожат Апокалипсис можеше да използват направо Улвърин, защото определено Апокалипсис, освен, че е първият експеримент на Вселената, май няма как да е най – силният мутант на Планетата.

За да се убедите, че съм прав, изгледайте филма!

1 Comment on X-Men: Apocalypse / X-Мен: Апокалипсис

  1. Я, намирали се и смислени рецензии с аналитичен поглед и разсъждения, не само плитки и повърхностни( дразнещи с откровената си незаинтересованост ) статиики изсмукани от пръстите само колкото за реквизита.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.