Новините днес

Валентин Генов: „Тайната на успеха е малко талант и много работа!“

Валентин Генов е пример, че мечтите могат да се сбъдват, стига да съществува желание за работа. Добричлията, който е директор на ЧПГТП „Райко Цончев“ е музикант от ранна детска възраст, независимо, че се ориентира към областта на науката. Успехът обаче идва в момент, в който той се класира на второ място за композирането на филмова музика на 2016 Indie Gathering Film Scoring Competition. Поставен сред стотици музиканти, работата му е оценена подобаващо и в момента той се приготвя за официалната церемония по връчването на наградите, което ще се осъществи на 14 август в Охайо, САЩ.
На събитието ще присъстват личности от света на киното като Гари Джоунс, Джейсън Макалистър, Шрий Чандрън, Кристина Мишел, Робърт Банкс и Бил Джоунс.

Ние успяхме да се срещнем с Вальо и да разберем повече за него, за конкурса и за бъдещите му творчески планове.

Как се зароди цялата идея за филмовото композиране?
Идеята за композирането на филмова музика дойде в края на 2014 г., макар че аз съм музикант от седемгодишна възраст. Цигулар съм. Свирил съм в оркестри и оркестровата музика, която се използва в много филми, ми е изключително близка. Никога не ми беше идвало на ум да пиша музика. Свирил съм и в групи – в гимназията бях в рокгрупа. За филмовата музика се вдъхнових от интервю с Косьо Марков от група „Тангра”. Той разказваше за своите проекти за филмова музика и за онлайн връзките си с режисьори и продуценти и покрай това интервю реших, че и аз мога да го правя. Започнах да търся информация как се случва всичко, независимо, че бях загубил тясната си връзка с музиката. Впоследствие започнах да уча как става, едновременно с това да пиша и всъщност така се посветих изцяло на филмовата музика.

Откъде разбрахте за конкурса, който всъщност спечелихте?
От интернет. Комуникирам с много хора от Франция, от Англия, от Испания. Първите места, обявени в сайта, са и страните, от които има победители. Такива конкурси се обявяват постоянно на места, където се събират музиканти в интернет. Той не е единствения, в който съм участвал, но това е първия, който печеля. Заедно с този конкурс правих музиката за три различни проекта с много близки крайни дати. Успях да спечеля обаче именно конкурс за филмова музика.

Вие сте киноман и отдавна желаете да композирате филмова музика. Само заради конкурса ли го направихте този път?
Не, разбира се. Аз се занимавам с композирането на разнобразна музика за медии – за кино, за телевизионни предавания, за компютърни игри и всичко друго, което се сетите. С такава музика се занимават всякакви неутвърдени музиканти и общо взето, освен с филмова музика се занимавам и с музика за игри. Самият конкурс дойде спонтанно – беше обявен в края на 2015 г., докато се занимавах с по-дребни проекти, специфични за целта, за която са правени. Може обаче да се каже, че до този момент всичките ми опити са били неуспешни. От друга страна, това е много голям опит за музикантите и те сами се подкрепят като гилдия. Няма разделение и завист – всички си споделят, независимо дали са начинаещи или не. Трупах опит през годините, слушах другите колеги и така се получи.

Откъде дойде вдъхновението? Кой е композиторът, който е вдъхновил най-много?
Може би Джон Уилямс. Аз съм фен на „Междузвездни войни” от малък. Също така, много съм учил от Ханс Цимер – разглеждам дадена негова композиция, как е написал нотите, защо звучи така. Правя разбор за себе си импровизирам. Също така съм вдъхновен от по-старите европейски композитори – Енио Морионе, още от детските години. Дори един от първите ми проекти бе повлиян именно от него и неговите композиции. Много се уча обаче и от хора, които не са свръхизвестни имена, а в същото време дават много уроци на начинаещи като мен. Един от тях е Майкъл Върта. Той има доста опит, но повече в сферата на независимите продукции, които не са най-големите марки в индустрията. От него съм научил страшно много неща като подробности, техника, как да се изпълнява и така нататък. Такива хора са много отзивчиви и помагащи на другите си.

Конкурсът е в края на другия месец. Как ще протече организацията в Охайо?
Всъщност там ще бъде само награждаването. Наградите са обявени, дори успях да се свържа с момчето от Япония, което е на първо място. Той е все още ученик и няма да може да присъства. В Охайо ще бъде самия филмов фестивал на Indie Gathering. Организацията е асоциация, която обявява такива конкурси за независимо кино, режисьори, актьори, продуцентски къщи и успоредно с това има и конкурс за филмови композиции. От 11 до 14 август в Охайо ще бъде самият фестивал – ще се гледат наградените филми. Организаторите обещават и различни мини сесии и панели на живо, което ще бъде особено интересно за всички присъстващи. Последният ден ще бъде самата церемония по връчването на всички награди.

Очаква ли се присъствието на някоя световна звезда на фестивала?
Доколкото знам, не, или поне не световноизвестнИ. По-вероятно ще бъде някой, известен на местно ниво.

След като се разбра за наградата, имаше ли някаква помощ от страна на българските институции?
Не, нищо не дойде от тях. Аз се самофинансирам изцяло – за пътуването и за престоя си. Надявам се обаче да си заслужава всяка стотинка. Организаторите на конкурса обещават още от началото, че част от наградата ще бъде въвличането  ми във филмовата индустрия в рамките на година. Ще ми се предоставят проекти, ще ми бъде помагано при нужди от озвучаване на нови продукции и ще ми се предоставят преференции.

Какви са бъдещите творчески планове оттук нататък?
Още от началото, когато гледах интервюто с Косьо Марков, се зароди всичко като план. Може би вече съм надраснал възрастта на детските мечти и предпочитам, когато дойде идея, да планирам как да я постигна. Определено има планове и затова реших да похарча парите за пътуването. Запознанствата там ще бъдат безценни. Не знам дали се целя в световни постижения и награди, но все пак – защо не? Знаете, че където има воля, има и начин. Има и някакъв талант в мен, така че ако го развия и му дам шанс (и необходимите връзки) се надявам да постигна нещо повече.

А какво бихте пожелал на младите, които тепърва навлизат във филмовото композиране? Каква е тайната на успеха?
Тайната на успеха е малко талант и много работа. Също така, ако има поставена цел и си сигурен, че искаш да я постигнеш, то не трябва да се отказваш по средата на пътя. Всичко е въпрос на избор.

За последно – кой е любимия филм? „Star Wars“ покрай Джон Уилямс?
Да, категорично да.

2 Comments on Валентин Генов: „Тайната на успеха е малко талант и много работа!“

 1. Благодаря за тази публикация и се радвам за успеха на Валентин – ПОЗДРАВЛЕНИЯ!!! Пожелавам още нови постижения във музиката за филмови творби, които да се оценяват по достойнство

  • Благодаря много, Бистра. Вече се върнах от Щатите и мога да кажа, че съм много доволен от контактите, които направих там – с продуценти, режисьори, актьори и композитори. Фестивалът беше наистина прекрасно място за, (както вече е модерно да се казва), нетуъркинг. Първият проект е вече налице и работя по него. Имаме и планове с някои от участниците, които са за близко бъдеще. Надявам се да има и български проекти, в които да се включа. 🙂
   Благодаря отново!
   Поздрави,
   Вальо

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.