Новините днес

За кино с… Йоана Ванчева

„ЗА КИНО С….“ е новата рубрика в Popcorn Movies BG, в която кинокритици, блогъри и най-обикновени филмови маниаци ще застават пред еднаквите за всички въпроси и ще дават своето конкретно мнение по някои интересни теми. Очаквайте всяка седмица по един от специално селектираните приятели да излива себе си публично пред всички, за да разберем какви са неговите вкусове и филмови предпочитания!

Този петък решихме да поканим още един представител на книжното общество. Благодарение на книжните блогъри и редактори се сдобиваме с книгите, по които се правят любимите ни филми и е немислимо да ги пренебрегваме.
Йоана Ванчева е редактор на ИК „Емас“, които са отговорни за публикуването на книгите на Марио Пузо у нас. Те се занимават и с романите на Ю Несбьо, а както знаете – всички тръпнем в нетърпение да гледаме „Снежния човек“ с Майкъл Фасбендър.
Ето какво ни отговори Йоана на традиционните десет:

1. На кино в киното или на кино вкъщи?
На кино навсякъде – вторачена в екрана в киното, размазана на дивана вкъщи с мъжа ми и с кучето, на шалте в двора на училище по време на БлокКино… 

2. Кой е първият филм, за който имаш спомени, че си гледал/а на голям екран?
Първият ми отчетлив спомен за влизане в кино е на четири години – майка ми и сестра ми са ме завели на някаква комедия със София Лорен и Джулия Робъртс, „Прет-а-порте“, но доколкото знам съм проспала по-голямата част от филма.

3. Имат ли българите кинокултура?
Имат ли каквато и да е култура и навици за нея? Най-добре може да се разбере по това какви разговори се водят за книги, филми, театър, музика и къде. Културата почти няма място в медиите, например. Културата не се обсъжда и ако се обсъжда, то е на тъжно ниско ниво. Притесняваме се и не умеем да се изразяваме, като че ли да артикулираш мисълта си е признак на интересничене.

4. А какво мислиш за българското кино?
Ох! Не гледам достатъчно, за да имам наистина задълбочено мнение за него, но когато все пак опитам, обикновено ме разочарова. Последно пробвах „Съдилището“ и за минута не можах да се фокусирам върху филма – клише след клише, кофти обработка на звука, театрална игра от актьорите и за хиляден път Асен Блатечки, облечен в потник тип “wife beater”. Е аре нЕма нужда!

5. Скорсезе с Де Ниро или Копола с Пачино?
Е ти пък! Как се отговаря на такъв въпрос? Ако трябва да съм честна, Копола е и завинаги ще бъде в сърцето ми с безпрекословния шедьовър „Апокалипсис сега“, а не с „Кръстникът“, така че нека оставим отговора ми дотук.

6. Според теб, кой от съвременните режисьори ще се превърне в легендарна емблема за световното кино?
Та те вече са легенди! Моите лични легенди са Дейвид Линч, Уес Андерсън, Дейвид Финчър, Мартин Скорсезе, Фатих Акин, Дарън Аронофски. Всичко тяхно се гледа без много обмисляне.

7. Кой е филмът, който всички харесват, а ти искрено ненавиждаш и защо?
„Всички“ съдържа в себе си твърде много публики и критерии. Не мога и не искам да се сравнявам с това общо „всички“. В моята капсула от приятели не се сещам да има такава драстична пропаст във вкусовете.

8. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за даден филм при повторното му гледане?
По-скоро ми се е случвало да гледам филми, които в детството ми съм обожавала, а с очите на пораснало дете да видя недостатъците и да ми се сторят наивни. Но какво по-нормално от това.

9. Кои са трите филма, които би взел/а със себе си в изолирана среда?
Въпрос с повишена трудност. Макар и някой филм да ме е сразил, трудно се навивам да повтарям, освен ако не са изминали години от първото гледане. А някои даже отказвам да си причиня пак – като „Срещу стената“ или „Никога не ме оставяй“. След тях бях смазана. Мога да се облъчвам всеки ден единствено с „Властелинът на пръстените“, но трилогията ще броя за един филм, хахах. Като че ли най-интересни отново са ми били „Престиж“ на Нолън и „Седем“ на Финчър.

10. По скалата от 0 до Interstellar, колко е яко най-якото ти ревю, което някога си писал/а?
Аз написани ревюта ня-мам 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published.


*