Новините днес

Край с VCR плеърите

Сигурни ли сте, че все още помните видеокасетите? А мислите, че такива се произвеждат през 2016 г., когато светът окончателно мигрира към облачните услуги и стрийминг каналите като Netflix?

Изключително изненадани останахме от факта, че японската компания Funai Electronics все още произвежда плеъри за VHS, но в моментът, в който разбираме този факт, то ставаме свидетели и на краят на епохата. От Funai обявиха, че в края на настоящият месец ще произведат последния си видеоплеър.

Да не се лъжем – в ера, в която DVD дисковете отдавна минаха своя пик, а blu-ray дисковете еволюират към следващото ниво (Ultra HD Blu-Ray), едва ли се предполага, че все още има компании, разчитащи на печалба от плеърите за видеокасети. Без да ровим излишно в тоновете информация за спирането на официални рилийзи на филми върху магнитна лента, то видеото си остана (и ще остане) романтичен полъх към културата на миналия век, а децата ни ще разглеждат останалите по кашони касети и ще се питат как, по дяволите, сме имали търпението да гледаме дублирани от титани като Васил Кожухаров филми. Носталгията обаче при японците е като честта – по-силна от всичко и Funai са издържали чак до настоящия момент с производството. Само за спрaвка – в пика на касетите, Funai са продавали по 15 милиона плеъри годишно, а само за миналата година имат над 750 000 продадени плеъра.

Основната причина обаче се оказва не липсата на пазар, а липсата на производство на части за тези плеъри.

източник: theatlas.com

източник: theatlas.com

Да си припомним обаче откъде дойдоха касетите и как направиха своята културна революция:

Стартиран като формат преди четиридесет години, VCR плеърите добиват изключителна популярност, преборвайки се с основния си конкурент – Betamax на Sony. Причините за това са нколко – повече време за запис върху лентата, повече компании, които произвеждат необходимите плеъри и най-вече по-евтиното производство. Видеокасетите са в пика си до 1997 г., когато на пазара се появява DVD-форматът. Постепенно, до 2003 г., дивидитата напълно изместват касетите от големите вериги видеотеки. Последния официално издаден филм на касета е „A History of Violence“ на Дейвид Кроненбърг.
През 2005 г., вериги като Circuit City и Best Buy спират продажбите на видеокасетите, а WallMart предприема тази стъпка в началото на 2006 г.
VCR плеърите побеждават Betamax окончателно през 2002 г., когато Sony официално приключва с производството на плеъри за тях.

Сега ставаме свидетели на краят на една ера. Ера, изпълнена със спомени. Тъжно.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.