Новините днес

За кино с… Никола Миленов

„ЗА КИНО С….“ е новата рубрика в Popcorn Movies BG, в която кинокритици, блогъри и най-обикновени филмови маниаци ще застават пред еднаквите за всички въпроси и ще дават своето конкретно мнение по някои интересни теми. Очаквайте всяка седмица по един от специално селектираните приятели да излива себе си публично пред всички, за да разберем какви са неговите вкусове и филмови предпочитания!

Дойде време да поканим в рубриката ни и един кинотворец. Кой е той? По лична карта – Никола Миленов, с бащино Стефанов. На 26 г., родом от София. Работи като режисьор по монтажа във Forward Pictures от седем години. Част от скромните му творения, с които може да се похвали, са филмите „Вила Роза“ с режисьор Мартин Макариев, „Люси“ на Асен Блатечки (снима се още), сериалите „Под прикритие“, „Дървото на живота“, „Откраднат живот“ ( в България е много важно в заглавието да фигурира думата „живот“ очевидно)… Десетките видеоклипове и реклами няма да ги изброяваме.

1. На кино в киното или на кино вкъщи?
На кино! Киното вкъщи не е лошо по никакъв начин, но смятам  че самото изживяване да си вземеш билет, да седнеш в зала с огромен silverscreen екран и хубав звук, да гледаш играта на актьорите, е незаменимо… Какво по-хубаво от това? Вкъщи пък човек може да се отдаде на стари филми, да изследва киното от създаването му, да спира и пуска филма, да си вдигне краката на масата… Но моят избор е в зала! Там максимално се наслаждаваш на това изкуство.

2. Кой е първият филм, за който имаш спомени, че си гледал на голям екран?
Най-ярък спомен имам от „Невидима заплаха“, не беше първият филм, който съм гледал на кино, но още тогава казах на баща ми, че този филм не става! 🙂 Помня как крещях, докато не мигвах на прожекцията на Jurassic Park и едва ли ще забравя някога (а и другите хора в залата ще помнят) как виках за подкрепа към Нео (The Matrix).

3. Имат ли българите кинокултура?
Не знам… Ако трябва да съм честен, в работата си срещам хора, които имат такава, и други, за които артхаус киното е единственото достойно за очите им. Много зависи от обстановката, в която попадне човек. Адски ме дразни мисленето от сорта „да отидем в четвъртък на кино, защото билетът е седем лева“. Вбесява ме идеята да се ходи на кино, за да се „навечеряме в киносалона“, а не, за да гледаме филма.

4. А какво мислиш за българското кино?
Хмм… Кое? Българското кино е изключително фестивално, с изключение на няколко заглавия в последните години. Лошото е, че и зрителите не се доверяват на родните ни продукции – те, за съжаление, се превърнаха в нарицателно за преследване на слава, а не за качество. Надявам се да обърнем малко нещата и да спечелим обратно интереса и доверието на хората. Да успеем да заведем зрителите в кинозалата, където да се чуват възгласи: „Е, пълна гъзария е т‘ва!“

5. Скорсезе с Де Ниро или Копола с Пачино?
Ооо… Голям фен съм на Скорсезе и на Де Ниро, НО! Копола е Копола, каквото и да си говорим, камо ли с Пачино. Ако се опитвате да ме вкарате в дебат на тема гангстерски и мафиотски филми, няма да стане. „It’s not personal, Sonny. It’s strictly business.“

6. Според теб, кой от съвременните режисьори ще се превърне в легендарна емблема за световното кино?
Кристофър Нолън. Мисля, че неговата заявка за огромен успех е много сериозна, въпреки липсата му на „Оскар“ за режисура, за разлика от негови съвременни колеги. Човекът просто прави филм на всеки две години и целият свят тръпне в очакване за грандиозен NOLAN MOVIE. Тук е редно да отлича Алехандро Иняриту, Пол Томас Андерсън, Дейвид Финчър, Алфонсо Куарон… Всеки един от тях според мен скоро ще е емблематичен, тъй като тези режисьори са много различни в работата си – и по начин на поднасяне на историята, и като визуализация.

7. Кой е филмът, който всички харесват, а ти искрено ненавиждаш и защо?
Хмм… От последните години се сещам веднага за The Revenant… Този филм, освен визуално, с нищо друго не можа да ме впечатли (въпреки константната мъка и пъшкане на Лео). Не успя да ме грабне и това е.. А камо за това да вземе „Оскар“ човекът!

8. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за даден филм при повторното му гледане?
Наскоро по препоръка на приятел си пуснах в Нетфликс (Thanks, Макариев) „War of the Worlds“ с чичо Круз… Много ми хареса, мисля че през 2005-а, когато го гледах на кино, или съм бил малък, или просто нищо не съм разбирал. Филмът е супер готин и въпреки жалкия на места CGI, Спилбърг показва много добър разказ с неговите емблематични кинопохвати.

9. Кои са трите филма, които би взел със себе си в изолирана среда?
„Апокалипсис сега“ – три диска – за всеки случай. И да са Director’s cut.
Ако имам опция за още два плюс тези, то те ще са „The Dark Knight“ и „Empire Strikes Back“. Това са филми, които мога да гледам всеки ден по няколко пъти.

10. По скалата от 0 до Interstellar, колко е яко най-якото ти ревю, което някога си писал?
Тук виждам , че тази рубрика като че ли е насочена към правещите такива… Усещам расизъм и тук слагам край 

1 Comment on За кино с… Никола Миленов

  1. Страхотен 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published.


*