Новините днес

За кино с… Оги Павлов

„ЗА КИНО С….“ е новата рубрика в Popcorn Movies BG, в която кинокритици, блогъри и най-обикновени филмови маниаци ще застават пред еднаквите за всички въпроси и ще дават своето конкретно мнение по някои интересни теми. Очаквайте всяка седмица по един от специално селектираните приятели да излива себе си публично пред всички, за да разберем какви са неговите вкусове и филмови предпочитания!

Най-накрая имаме огромното удоволствие да излеем своите традиционни въпроси върху един от най-интересните кино-събеседници в интернет, когото можете да срещнете. Подвизаващ се активно в повечето Фейсбук групи за кино, в подкаста „Inglourious Kunts“ и в коментарите на статиите при нашите приятели от „Операция кино“, болшевика по душа Оги се съгласи да се появи и тук.
Върл почитател на капиталистическата поредица „Mad Max“ и подвизаващ се със същият прякор, понякога той се включва и с обстойни ревюта, от които може да научите много за любимите му филми.

Дами и господа, за кино с Оги Павлов!

1. На кино в киното или на кино вкъщи?
Ами, според зависи. Някои филми задължително трябва да се гледат на голям екран, но определено не страдам от патологията на моят приятел, идол и пример за подражание Димитър Дринов, който гледа всякакви тъпотии на кино и дори има наглостта да се гордее с това. Аз си падам малко мързел и по-скоро сякаш предпочитам домашния уют.

2. Кой е първият филм, за който имаш спомени, че си гледал/а на голям екран?
От малък пия и се друсам, така че спомените ми не са най-достоверният източник на информация, но имам надеждни свидетели, които са ме виждали да се зверя на Шао-лин простотийките, дето ги даваха през 80-те по кината у нас. Иначе, ако трябва да бъда точен, първият филм, заради който съзнателно съм си направил труда да посетя кино е „Кинг Конг“ с Джесика Ланг и Джеф Бриджис, който филм гледах сигурно поне 10 пъти в едно забутано кино в още по-забутано селце в сибирската тайга.

3. Имат ли българите кинокултура?
Разбира се, че имат. Имат точно толкова, колкото им позволява реалността.
Съжалявам, че ще го кажа, но извън големите градове, бих се учудил, ако някой успее да различи Мартин Скорсезе от местния пияница. И в това няма нищо ненормално, защото хората у нас си имат съвсем други грижи и в свободното време киното далеч не им е основен приоритет. Затова и не мисля, че трябва да се правят някакви генерални изводи, да се редят ред сълзи и ред сополи, а да се приеме реалността такава, каквато е – без драми. Това е положението.

4. А какво мислиш за българското кино?
Ми, то тоя въпрос има пряка връзка с предишния. По принцип се старая да не мисля за българското кино и понеже съм си наложил да не гледам българско кино, смея да твърдя, че се справям завидно добре.
Ако мога да се изразя метафорично, българското кино е като да си легнеш с грозна жена. Ако никога не си виждал жена, със сигурност няма да е проблем. Ще приемеш, че това са съвременните стандарти за женска красота, ще свиеш рамене и ще си кажеш „ебаси мацката“. Обаче, ако си имал късмета да видиш свят и си установил, че жената не е задължително да притежава мустаци, криви крайници и гърбица, тогава по всичките закони на логиката, би следвало да отклониш любезно съвкуплението и да потърсиш друга опция, нали така?

5. Скорсезе с Де Ниро или Копола с Пачино?
Виж сега, предвид това, че Копола не е правил шедьовър някъде от около годината на моето раждане, а и силно се съмнявам, че в момента може да направи нещо по различно от пародия, докато Скорсезе и в момента продължава да налага стандарти в киното, определено предпочитам Скорсезе, пък ако ще и в главната роля да е Тончо Токмакчиев в пълното великолепие на своята изумителна посредственост.

6. Според теб, кой от съвременните режисьори ще се превърне в легендарна емблема за световното кино?
Предполагам имаш предвид по-младите режисьори, защото и сред работещите в момента има имена, които са си гарантирали мястото в историята като класици. Та, ако това ти е идеята, тогава мисля, че Пол Томас Андерсън, Дарън Аронофски и Финчър имат много сериозни шансове да се преборят за място сред челото. Дени Вилньов също е много интересен режисьор, а не трябва да се пренебрегват и младоците Джеф Никълс и Скот Купър, които мисля, че тепърва ще доказват класата си (въпреки че за тях е прекалено рано все още да се правят подобни прогнози).

7. Кой е филмът, който всички харесват, а ти искрено ненавиждаш и защо?
Drive
. Определено Drive. Не мога да го понасям тоя филм, както и претенциозната помпозност на автора му. Не ми харесва нищо на Рефн и мисля, че антипатията ми започна точно от този филм. Дълго е за обяснение и ако тръгна да се аргументирам защо не го понасям тоя гиздав пичага и творенията му, мисля, че ще отидат две, три страници, а не мисля, че ти имаш толкова пари да ми платиш за ревюто 😀

8. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за даден филм при повторното му гледане?
Да, макар и да се случва рядко. Най-пресният ми спомен е считаният от мнозина за шедьовър “Room”. На първо гледане бях силно впечатлен от жанровото миксиране и получилият се краен резултат, но на второ гледане открих редица сюжетни недомислици и логически ями, които напълно ми развалиха впечатлението. И въпреки, че катарзисът, който преживях по отношение на този филм беше много контрастен, все пак не отричам, че филмът има своите достойнства и работи на чисто емоционално ниво.

9. Кои са трите филма, които би взел/а със себе си в изолирана среда?
Които и филми да взема със себе си в изолирана среда, със сигурност ще ги намразя още през първия месец, така че за да не си разваляме отношенията с класиките, предпочитам да бъда нетипично практичен и предвидливо да се заредя с порно. Ако не друго, поне няма да умра с празни ръце 😉

10. По скалата от 0 до Interstellar, колко е яко най-якото ти ревю, което някога си писал?
Аз със сигурност съм най-непродуктивния автор на ревюта в Операцията, ама както и да е. Не знам кое ми е най-якото ревю, а и не бих тръгнал сам да се оценявам. Това в което обаче съм вложил най-много от себе си, определено е ревюто на „Blade Runner“ и имам чувството, че и занапред така ще си остане.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*