Новините днес

„Играч първи, приготви се“ на Ърнест Клайн

Представете си технологична реалност, в която вие управлявате ваше виртуално подобие, досущ като във филма „Аватар“ на Джеймс Камерън. в този свят може да се откъснете не само от трагичната реалност, но и да изживеете всичко онова, за което някога сте мечтали – може да управлявате X-Wing от Star Wars, да бъдете клингон или хобит, да се разхождате с Pac-Man из виртуалните коридори на играта или просто да прекарвате времето си с приятели по начин, по който дори не бихте си мечтали да осъществите. И всичко това може да бъде получено вкупом, стига да имате достатъчно бърза връзка до интернет и сравнително евтино оборудване…

За съжаление светът все още е изключително далеч от подобен тип изживявания. Тепърва навлизаме в света на добавената реалност с безплатни игрички като „Pokemon Go“ или чрез сравнително скъпите и все още нерентабилни VR очила. До достигането на технологична висота има още страшно много време (Google Daydream е все още в зародиш), но това не ни пречи да мечтаем за такава, прочитайки една от най-добрите фантастики, излизали от печат през последните години.

Подходих с лека доза скептицизъм към „Играч първи, приготви се“ на Ърнест Клайн по простата причина, че се доверих на заглавието, което основно навява геймърска асоциация. Заради липсата си на увлечение по игрите не мога да се класифицирам като абсолютен гийк и понякога се дразня, че изпускам някои яки моменти във филмите, които можеше да бъдат още по-яки в очите ми, ако знаех за какво иде реч в компютърната версия. Книгата обаче се оказа много повече от четиво за геймъри и успях да я изчета за няколко пътувания с градския транспорт и любимия 413, независимо от сравнително приличния обем. Историята на Клайн така успя да ме завладее, че след поредното затваряне на моята спирка се чувствах така, сякаш не съм в реалността, а във виртуален свят. Де да беше така, обаче…

„Играч първи, приготви се“ хваща читателя за гърлото още от първата страница и го потапя в света на Уейд Уотс – тийнейджър, живеещ в постапокалиптична Америка в не чак толкова далечното бъдеще. Светът е претърпял коренна промяна: енергийните източници за изчерпани и човечеството е на ръба на оцеляването си, лишено от удобствата на съвременния свят, от инфраструктурата и усещанията си. Единственото спасение е компютърната система ОАЗИС – виртуална среда, в която човечеството изживява дните си, учи и се развива. Неин основател е роденият през 80-те години на XX век Джеймс Холидей – книжна версия на Стив Джобс, който умира, но оставя наследството си за този потребител, който успее да открие скритият в системата easter egg. Цялото човечество се втурва да открие решение на загадката, свързана с живота на Холидей през 80-те години и обхващаща огромна част от попкултурата на това десетилетие, включително игри, музика и филми.

Както е ясно, Уейд е един от основните претенденти за голямата награда от няколко милиарда долара, а срещу него ще бъде изправен корпоративен играч от най-високо ниво, който ще се старае всячески да му попречи. Нищо по-различно от стандартна история, но, по дяволите, каква история! Както споменах и горе, книгата потапя читателите още от първите редове и не ги оставя на мира, докато не минат през всички „нива“ и не открият заедно с Уейд какво е скритото великденско яйце. Преминавайки през изпитания като Joust! и Pac-man!, през филми като Blade Runner и „Големи неприятности в малкия Китай“, читателят ще се сблъска челно с цялата култура на десетилетието, безвъзратно изгубено, но оставило в историята едни от най-големите поп-шедьоври. Именно в това се крие чара на книгата – не само, че сюжетът е чудесен, но и действа на особено дълбоко носталгично ниво, от което измъкване няма.

Страхотната изработка е дело на издателите от Intense/Locus Publishing (които Ви предоставят и шанс да спечелите книга от техния каталог), а второто препрочитане е повече от задължително. Още по-хубавото е, че в момента Стивън Спилбърг подготвя и филм по книгата. Яко, нали?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.