Новините днес

International Iron Man #1

Събитието на месеца в малкият ни, за сметка на това бързоразвиващ се комиксов свят, със сигурност е излизането от печат на брой първи от поредицата „International Iron Man“, с което „Студио Арт Лайн“ отново започва издаването на комикси на Марвел.

Да го кажем така – комиксите в България нямат тази популярност, която имат в останалия, цивилизован свят и всяко едно издание е „удар“ в борбата срещу дългогодишната ни изолация от необятните комиксови вселени. През годините се правиха множество опити за налагане на комиксова култура и всички те бяха неуспешни. „Арт Лайн“ обаче имат здрави топки и 2016 г. със сигурност е ударна за тях: имаме възраждане на „Споун“, имаме „Големи неприятности в малкия Китай“ на Джон Карпентър, сега виждаме „International Iron Man“, а съвсем скоро ще четем на български език „Спайдър-мен и Дедпуул“, както и „Живите мъртви“. Йес, бе! Няма как да не възликвам по такъв начин, след като колекцията ми от комикси на роден език бавно, но сигурно се увеличава.

Сантиментът към „International Iron Man“ се дължи не само на това, че е продукт на Марвел, а и на силната българска жилка в създаването му. Освен, че действието се развива в България пред един изключително ненавиждан от мнозина монумент, то главният „виновник“ за тази поредица е българин. Да, точно така – художник е Алекс Малеев, чието име е висш пилотаж оттатък Океана. Той е и основната причина да имаме изключително мощна рекламна кампания, която обхвана множество билбордове, плюс среща с него на изминалия вече фестивал Aniventure 2016.

Кой е Алекс Малеев? Ако поне някога сте се докосвали до комикс, то със сигурност сте чували това име. Алекс (или Сашо, както предпочита да бъде наричан) е роден през 1971 г. в София в семейството на потомствени художници. Завършвайки художествено училище и Художествената академия, Сашо се озовава в Ню Йорк и бързо е открит от светилата в DC и Marvel. През годините той е рисувал „Daredevil“, „Star Wars: Lando“, „Spider-Woman“, „Moon Knight“, „N“ по Стивън Кинг, „Empire of the Dead“, както и „Batman: The Dark Night“ #4. Интересното е, че почти във всички свои комикси, той включва по нещо от страната ни – В #61 на „Daredevil’“ Отмъстителите се озовават пред Народното събрание; В „Aliens vs. Predator: Old Secrets“ виждаме кой е Св. Георги, а наша православна църква е люпилня за яйцата на любимият ни ксеноморф.

Освен българската нишка, Алекс използва и свои приятели за основа, върху която да рисува – самият аз доскоро не подозирах, че Kingpin всъщност е Ути Бъчваров.

Няма как да не сме горди с Алекс и да не се радваме, че негов комикс е вече на родния ни пазар. „International Iron Man“, който вече прочетох многократно, е само първия от шестте планувани броя, в които основната тема е произходът и родителите на Тони Старк. Хич не ми се иска да давам спойлери или да чета комиксите онлайн – такова щастие трябва да се чете бавно, месец за месец, очаквайки поредната книжка по родните будки и киоскове. Още с първия кадър личи типичния стил на Алекс и няма съмнение, че носителят на наградата „Айзнър“ се справя повече от прекрасно със задачата си. Кога друг път ще видим Старк насред София, ръсещ типичния си хумор, облечен в червено-златния костюм?

Чисто схематично, действието в първи брой проследява два времеви континуума – настоящето в София и миналото на Старк, все още студент в престижен университет в Лондон. Очаква се така да се продължи със сюжета и в следващите броеве, които ще бъдат публикувани по стандартната, месечна схема. Автор на сценария е Брайън Майкъл Бендис, художник е Малеев, Пол Маунтс е оцветител, а Габриеле Дел’Ото е художник на корицата. Преводът на български е дело на Христофор Начев и Филип Каменов.

Оформлението няма абсолютно никакви забележки – сравнявайки с оригинала, то всичко е изпипано максимално добре, без досадни и изкривени детайли или неточности. „Арт Лайн“ със сигурност са се справили добре с поставената си задача и могат само да бъдат доволни.

Доволни ще останете и вие, ако участвате в нашата игра и имате късмет – може да проверите тук как да се сдобиете с бройка от комикса, подписана лично от Алекс Малеев. Четете и #КупувайтеКомиксиНаБългарски.

1 Comment on International Iron Man #1

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.