Новините днес

За кино с…Гергана Георгиева

„ЗА КИНО С….“ е новата рубрика в Popcorn Movies BG, в която кинокритици, блогъри и най-обикновени филмови маниаци ще застават пред еднаквите за всички въпроси и ще дават своето конкретно мнение по някои интересни теми. Очаквайте всяка седмица по един от специално селектираните приятели да излива себе си публично пред всички, за да разберем какви са неговите вкусове и филмови предпочитания!

Мечтали ли се някога да се занимавате толкова много с кино, че да сте вътре в нещата по 24 часа в денонощието? Да взимате бързи решения в името на доброто изкарване на зрителите в кинозалите? Със сигурност голяма част от вас са искали (или все още искат) да са потопят в този свят. Ние също сме такива.
Именно затова тази седмица имаме удоволствието да си говорим с Гергана Георгиева – PR мениджър на „Форум Филм България“. Гери е покорила кино-мечтата у нас, така че нека да видим как се прави 🙂

1. На кино в киното или на кино вкъщи?
Задължително на кино – заради мащаба, звука и възможността да наблюдаваш реакциите на другите. Вкъщи е запазена територия на сериалите.

2. Кой е първият филм, за който имаш спомени, че си гледал/а на голям екран?
Дядо ми ме заведе на „Портокал с часовников механизъм“ в киното на ОФ в Пазарджик. Вкара ме с чар – съвсем естествено беше забранен за хора на моята възраст (първите училищни класове) – и не ме изведе след първите пет минути. Следващите ми киноспомени са от „Риба, наречена Уанда“, „Конан Варварина“, плакатите на „Емануела“ и „Време разделно“ върху оградата на селското кино в с. Сенник.

3. Имат ли българите кинокултура?
Първо искам да направя едно уточнение. Кинокултурата не е да се хвалиш, че гледаш Тарковски и Бергман или че разбираш от корейско кино. Кинокултурата е съзнателното търсене на кинопреживяването като такова – един свят извън кутийките на дома, офиса и бара, който може да те забавлява, да те натъжава, да те кара да мислиш или да те кара да не мислиш.

4. А какво мислиш за българското кино?
Не гледам българско кино. По-точно гледам и до момента все съм се разочаровала.
Може би трябва да изчакам да си „направим нашите си български теми“ и да превъзмогнем комплексите.

5. Скорсезе с Де Ниро или Копола с Пачино?
Ще се измъкна мега хитро – Де Ниро и Пачино с Майкъл Ман.
Не ми се сравняват, най-малкото защото и четиримата лично за мене вече са далече от висотите си. А и виното, което Копола „прави“, е кофти.

6. Според теб, кой от съвременните режисьори ще се превърне в легендарна емблема за световното кино?
Дейвид Линч и Пол Томас Андерсън вече са легенди, нали?
Честно не се чувствам достатъчно „експерт“, за да дам такава оценка.

7. Кой е филмът, който всички харесват, а ти искрено ненавиждаш и защо?
„Завръщането“. За мене историята беше неубедителна и силно хиперболизирана до степен да дразни. Жал ми е за Леонардо, че получи „Оскар“ точно за този филм, за който най-малко заслужава. Със сигурност има още много, но този е последният, за когото се сещам.

8. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за даден филм при повторното му гледане?
Нямам такъв спомен. Първото впечатление винаги остава, било то хубаво или лошо. И до ден днешен обичам да си припомням стъпките от „Мръсни танци“. 😀

9. Кои са трите филма, които би взел/а със себе си в изолирана среда?
„Портокал с часовников механизъм“, двата сезона на „Туин Пийкс“ (надявам се и третия), „Бунраку“. Ако ме питате утре, сигурно ще са други три.

10. В кой филм би заменил главния/главната актьор/актриса, за да изпълниш неговата/нейната роля?
Всеки, в който ще се целувам с Дейвид Боуи.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.