Новините днес

Откриването на CineLibri – разкош в зала 1 на НДК

Ето, че най-накрая настъпи време и за откриването на дългоочакваното второ издание на единственият по рода си в света кино-литературен фестивал у нас CineLibri! На 5.10.2016 г. в зала 1 на НДК се състоя премиерата на фестивалът, чиято идейно-емоционална кауза има за цел да инжектира върховно удоволствие за сетивата на почитателите на две от най – популярните изкуства – литературата и киното. В идейното ядро на целият проект е изобразено трудоемкия, но същевременно осеян с творческа наслада път от белия лист до белия екран…

Разбирам, че е време да спра със субективният си емоционален екстаз от видяното и преживяваното и затова вече настъпвам към хронологичният аспект на събитията. В първата част от откриването публиката бе свидетел на блестящият, бляскав и оригинален мултимедиен пърформанс, наречен “Humming”, с участието на Стела Томова и Филип Миланов и по хореография на Виолета Витанова и Станислав Генадиев,  многократно награждавани артисти с новаторско мислене и нестихващ ентусиазъм. Танцът на двамата участници на фона на редуващите се динамични кадри в кино-литературният дух на CineLibri бе истинска наслада за очите и образцов пример за забележителна креативност.

Веднага след мултимедийната екстраваганца на сцената се появи чаровната и основна двигателна сила на фестивала  – Жаклин Вагенщайн. Също така заемаща позицията на директор „Издателски стратегии и авторски права“ на ИК „Колибри“  Вагенщайн на свой ред отбеляза, че „този фестивал съществува благодарение на неговата публика“. Друга ремарка от нейната реч бе представянето на почетната статуетка на фестивала, която е във формата на птица, на която едната част от крилете й е книга, а другата филмова лента и заяви, че „оттук-нататък наградата ще се връчва всяка година за насърчаването  на симбиозата между киното и литературата“. И всичко това като „ордьовър“ към „основното ястие“ на вечерта – Фредерик Бегбеде!

Още с първите си крачки към сцената осезаемата харизма на литературната суперзвезда на Франция се усещаше като амалгама между талант, скандалност и бохемия. С чашка питие в ръка Бегбеде поздрави публиката на български с „наздраве“ и не изневери на йота на стила си, след като призна, че е под въздействието на дестилираният концентрат. След официалното връчване на статуетката, талантливият хедонист  зададе реторичният въпрос: „Защо един писател би се заел със създаването на кино?“, като недвусмисленият отговор от негова страна бе: „Най-вече за да съблича актрисите“. При размислите относно идеите, тематиките и акцентите в най-новият му филм „Идеалът“, екранизация на авторовият бестселър „Помощ, простете“,  Бегбеде сподели: „ Какъв е нашият идеал днес? Да спим с много манекенки, да избягаме далеч от консуматорското общество, да отглеждаме децата си или пък да вдигнем революция? „Идеалът“ е каталог на опасни и лъжовни мечти. Всички ние живеем под диктатурата на красотата и сладко страдаме от нея. Ние обичаме собствения си затвор. Тази фрустрация е ад и рай, но мисля, че имаме правото да й се надсмиваме.“ И за да се разпише за пореден път в 90-тата минута, след края на речта си ексцентричният женкар не пропусна да разкрие на всичките си фенки, присъстващи в залата номера на хотелската стая, в която е отседнал. Ей така, за всеки случай!

В следващите 2 седмици богатият арсенал от селекцията на Cinelibri е готов да плени колективното зрителско и читателско въображение! Затова всеки, който вярва в силата и мощта на своебразната химия между литературата и киното да се зарежда с билети, защото се изчерпват по-бързо от закъсал щатски астронавт, който набира 555.

P.S. Програмата за всички прожекции на фестивала може да намерите на  www.cinelibri.com

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.