Новините днес

„Те живеят в нощта“ на Денис Лихейн

Както може би знаете – за мен книгите на гангстерска тематика са фактор, който оказваше огромно влияние върху формирането на читателските ми вкусове още от ранна, тийнейджърска възраст. Израснах в семейство, в което „Кръстникът“ бе на почит и малко по малко успях да премина през десетки заглавия, разказващи за романтичните истории на не чак толкова романтичните членове и последователи на Коза Ностра.

Именно комуникацията с мнозина италианци успя да обогати знанията ми и да ме превърне жаждата ми за такава литература в неутолима – опитвам се да открия всичко, излизащо или излизало някога на нашия пазар, за да си гарантирам потапяне в свят, от който изходите са предначертани – или поне са такива за главните герои.

„Те живеят в нощта“ на Денис Лихейн комбинира цели три мои страсти. Първо – книгата захваща любимата ми тема. Второ – тя е достатъчно дебела, за да мога спокойно да прекарам няколко вечери над нея и трето – съвсем скоро ще бъде филмирана, като в главната роля и на режисьорския стол ще видим Бен Афлек. Обожавам работата на Бен като режисьор и съм сигурен, че през януари догодина ще имаме претендент за награда „Оскар“, независимо от категорията.

„Те живеят в нощта“ е издадена у нас от „Intense Books/Locus Publishing“, които са виновници за един огромен каталог от филмови книги, нямащи иначе шанса да се появят на бял свят. Усетили или не, но от издателството пускат изданието още през 2013 г. – само една година след официалната премиера на книгата. Преводач е Катя Христова, а художник на прекрасната корица е Огнян Илиев.

Ако съдим по информацията на задната корица, то „Те живеят в нощта“ е „Кръстникът“ на мислещите хора“ според Стивън Кинг. Едва ли има читател на този свят, който не би се доверил на мнението на Краля. И все пак – „Те живеят в нощта“ е майсторска комбинация между множество гангстерски истории и клишета, които показват суровият свят на задкулисието, не само в политиката, но и на места като бостънските улици и затворите.

Действието се развива именно в Бостън по времето на Сухия режим. Контрабандата на алкохол процъфтява. Куршумите се леят, а между тях опити за провиране прави Джоузеф Кофлин – младеж на двадесет години, израснал в добро семейство, но в трудна среда. Син на виден полицай, Джо предпочита да избере по трудния път и се оказва на границата на възможностите си, тръгвайки към контрабандата на нелегален алкохол. Преминавайки през Бостън, Тампа и Куба, Джо Кофлин ще трябва да направи и невъзможното, за да оцелее в свят, където оцеляването е сведено до критичен минимум.

Звучи ли ви познато? „Те живеят в нощта“ представя всичко онова, което може да очаквате от гангстерска сага. Историята е достатъчно дълга – разделена на четири части и обхващаща различни периоди, книгата се старае да разгърне всички аспекти на мафиотския живот – от първият досег с криминалното, преминавайки през сложните семейни отношения и стигайки чак от любоовните трепети, които могат да накарат дори най-коравото сърце да трепне. Лихейн е чудесен разказвач – в това трябва да се се убедили, когато се гледали „Mystic River“ и „Shutter Island“. Именно рождението му в Бостън позиционира и този път действието в щата Масачузетс. Познавайки града и неговите тайни, Денис създава поредния си шедьовър, който тепърва предстои да придобива популярност покрай филмирането.

По-нагоре споменах за корицата и превода, но е важно да се обърне внимание на специалното оформление на книгата. За пръв път виждам такова чудо – тя е изцяло в черно, като само страниците са бели, но не и техните ръбове. Държейки малката тухла в ръка (445 страници), читателят още от самото начало се докосва до историята и не може да я остави дори за миг. Вложеното във всеки сантиметър старание си личи отдалеч и може да се твърди, че досега книга на такава тематика по подобен начин не е издавана в България.

Силно препоръчвам „Те живеят в нощта“ не само на любителите на стандартни кримки, но и на всички киномани, които по един или по друг начин са усетили творчеството на Лихейн. Знаете какви са неговите способи за манипулиране на съзнанието, така че няма да останете разочаровани.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.