Новините днес

„Винаги тя“ на Мартин Шулман

 „Ако позволите… Няма такова понятие като най-добра актриса. Няма и понятие като най-велика жива актриса. Аз съм в такова положение, че разполагам с вътрешна информация.

И знам, че е истина.

                                                                                                                                                                   Мерил Стрийп, 2009 г.

Така започва колосалния труд на Майкъл Шулман, озаглавен „Винаги тя” и посветен на Мерил Стрийп – по всеобщо мнение наистина най-великата актриса, появявала се някога на голям екран.

Аз обаче не съм съгласен с цитираните по-горе думи. Като човек, изгледал хиляди (в буквалния смисъл на думата) филми, то аз не съм срещал по-запленяваща, по-отдадена и по-истинска актриса, която по такъв начин да изиграва ролите си, че всяка роля по нищо да не си прилича с предишната. Знаете как е – решавате да изгледате дадена филмография и в един момент образът започва да се слива с предишния, а в същото време се отнасяте до степен, че не може да разберете коя роля всъщност се показва.

С Мерил Стрийп обаче не е така – дали ще бъде Вайълет Уестън  „У дома през август”, Миранда Прийстли в „Дяволът носи Прада”, леля Жозефин в „Лемъни Сникет: Поредица от злополучия” или Сюзън Орлийн в „Адаптация”, Мерил Стрийп е жената, която излива себе си като фонтан насред Барселона, за да покаже на зрителите не само своите умения, но и да бъде себе си – такава, каквато е най-добра – пред камерата на киното и пред камерите на живота.

Именно това цели книгата „Винаги тя”, която, според Джейн Алекзандър, е: „Сериозно и задълбочено проучване на ранния живот и кариера на забележителната Мерил”. Няма как да не се съглася с Джейн, особено след прочита на чутовния труд, който Майкъл Шулман е положил.

Накратко – през 1975 г. Стрийп завършва театралната академия в „Йейл” и търси своето място на нюйорската театрална сцена. Тя привлича вниманието към нея с участието в пиеси като „Шекспир в парка”, която й носи и първата номинация за наградата „Тони”. Впоследствие, нейната звезда кариера преминава не само през горецитираните филми, но и в класики като „Ловецът на елени”, „Манхатън” и „Крамър срещу Крамър”. Би било излишно да цитирам всички филми, в които Стрийп се е появявала. Излишно е дори да коментирам превърналата се във вайръл снимка от метрото, в което уж Мерил Стрийп се прибира вкъщи след първия си неуспешен кастинг. Едва ли на този свят същестува киноман, който да не знае за какво иде реч , щом се заговори за Нея – жената със спечелени три Оскара плюс цели други 161 награди и още повече номинации.

На същото мнение е и Шулман, който обаче създава една блестяща, увлекателна и най-вече образователна биография, в която проследява съдбата на великата актриса. Имах огромното щастие да държа книгата в ръцете си благодарение на Издателска къща „Бард”, които решиха да следват тенденцията и да се впуснат директно в киното. Чудесна стъпка, бих казал аз – колкото повече, толкова по-добре.

В книгата читателите ще разберат много за ранните години на Мерил, за нейните първи стъпки в театъра и киното, за отношенията й с други велики актьори и най-вече за нейният мироглед към света – такъв, какъвто се вижда през нейните очи.  „Винаги тя” е една от книгите, които не желая да разказвам поради една основна причина – това е четиво, което трябва да бъде усетено от всеки, желаещ да разбере повече за своя любимец. Освен 290-те страници, на които е разпръсната житейската история на Стрийп, то в края е публикуван и списък с цитираните имена на известни дейци, които се споменават вътре, директно с кратко описание.  Като добавка, в средата на книгата има и множество фотографии, показващи важни моменти от живота на Стрийп.

„Винаги тя” е една изключително важна и ценна придобивка за библиотеката на всеки киноман, желаещ по някакъв начин да се докосне до още един живот на свой идол. Трудът на Шулман заслужава своите адмирации най-вече заради това, че е допуснат зад кулисите на един изключителен живот. Живот, изпълнен с върхове, които могат да послужат като мотивация за всеки, правещ първите стъпки към актьорската кариера.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.