Новините днес

За кино с… Емил Л. Георгиев

„ЗА КИНО С….“ е новата рубрика в Popcorn Movies BG, в която кинокритици, блогъри и най-обикновени филмови маниаци ще застават пред еднаквите за всички въпроси и ще дават своето конкретно мнение по някои интересни теми. Очаквайте всяка седмица по един от специално селектираните приятели да излива себе си публично пред всички, за да разберем какви са неговите вкусове и филмови предпочитания!

Едва ли е възможно да сте чели някога „Площад Славейков“ и да не сте попадали на материал, писан от Емил Л. Георгиев. Един от любимите ни автори там се съгласи да вземе участие в традиционната ни рубрика и имаме огромното удоволствие да го представим.

Освен в цитирания сайт, Емо е писал още за вестниците „Труд“, „Преса“ и различни други печатни издания. Има и малък опит в киното като статист в немско-полско-руско-унгарско-румънско-българския филм „Комунисти“.

Дами и господа, за кино с Емил Л. Георгиев.

1. На кино в киното или на кино вкъщи?
И двете – има филми, които задължително трябва да се гледат на голям екран и други, за които това не е чак толкова важно. Идеалният вариант е частен киносалон у дома.

2. Кой е първият филм, за който имаш спомени, че си гледал/а на голям екран?
Трябва да съм пет или шест и баба ми ме заведе на „Ивайло“ в кино „Славейков“ (сега там продават козметика). На третата минута един гол до кръста палач с брадва и червен капишон, отсече главата на някакъв нещастник и кръвта му бликна към мен. От страх да не ме изпръска паднах от стола. Но продължих да надничам с едно око между облегалките. Това беше моето кърваво кръщение в кинорелигията. Оттогава имам известна слабост към филмите с кланетата.

3. Имат ли българите кинокултура?
Не, никаква – у нас виреят добре само някои земеделски култури. Най-гледаният филм за миналата година в България е „Бързи и яростни 7“ – и това е в годината на „Лудия Макс“, „Сикарио“ и „Завръщането“ – да не споменавам не толкова комерсиални заглавия като „Стив Джобс“.

4. А какво мислиш за българското кино?
Страшно да отиде човек на български филм. Преди три години във Варна изгледах за една седмица 15 български филма от началото до края. Не знам дали не си причиних непоправими увреждания, но ми се струва, че през последните години има плаха надежда и тя идва от заглавия като „Урок“, „Каръци“, „Маймуна“ – съвременни филми, с ниски бюджети и малки претенции

5. Скорсезе с Де Ниро или Копола с Пачино?
Скорсезе с Ди Каприо. Или братя Коен с когото и да е. Копола е велик режисьор, но в продължение на десетина години – от началото на 70-те до към края на 70-те. Хич не е малко, но талантът на Скорсезе е с далеч по-дълъг срок на годност.

6. Според теб кой от съвременните режисьори ще се превърне в легендарна емблема за световното кино?
Трудно е да се каже какво биха направили по-младите – някои започват много добре и след това – нищо или нещо далеч по-лошо – в тази категория се сестри Уашовски, които правеха много по-добро кино, докато бяха братя. Но все пак – надявам се и чакам с интерес новите филми на Пол Томас Андерсън, Ларс фон Триер, Тарантино, Николас Виндинг Рефн, Денис Вилньов. Някои от тях вече са легенди.

7. Кой е филмът, който всички харесват, а ти искрено ненавиждаш и защо?
Не ненавиждам „Междузвездни войни“, но манията родена заедно с появата на „Епизод IV“ ми изглеждаше необяснима. Ефектите ми се видяха евтини, броните и оръжията – бутафорни, сюжетът – объркан, а филмът като цяло – твърде детски. Може би ако го бях гледал на 15, а не на 25 (у нас премиерата беше през 1982 г.) щеше да е различно.

8. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за даден филм при повторното му гледане?
Да, но това може да стане само с филми, които съм гледал като дете. Примерно, преди малко намерих в интернет първия филм в живота си „Ивайло“ и когато палачът отсече главата на онзи човек, дори не трепнах. Освен това видях, че никаква кръв не плиска и никаква глава се търкаля. Или версията в интернет е тежко цензурирана, или въображението ми е направило филма по-интересен, отколкото е бил в действителност.

9. Кои са трите филма, които би взел/а със себе си в изолирана среда?
Бих си взел три сериала. Единият ще е „Наркомрежа“ (The Wire), вторият ще го избера между примерно „Офисът“ (американската версия) и „Планета Земя“ на Би Би Си, а третият може да е „Фарго“ – заради неустоимата за мен комбинация от страх и смях.

10. В кой филм би заменил главния/главната актьор/актриса, за да изпълниш неговата/нейната роля?
Не знам в кой, стига да не е от филм Джеки Чан или ролята на Ди Каприо в „Завръщането“.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.