Новините днес

Лисбет Саландер се завръща?

от Светослав Богданов

Сагата на Sony „Мъжете, които мразеха жените” (2011) е един от онези проекти, които винаги създават огромно количество проблеми и носят след себе си задкулисни битки. Филмът на Дейвид Финчър от 2011-та година трябваше да постави началото на трилогия, но за съжаление прекомерното надвишаване на бюджета от над 100 милиона долара (без да се включват разходите по написване на сценария, подготвителните работи по филма и огромния хонорар за Финчър), довежда до прекратяване на проекта още след първия филм.

Разбира се, това не попречи на филма да спечели 1 Оскар, още 27 награди в други категории  и общо 85 номинации. За удоволствие на феновете на поредицата „Милениум”, проектът не е напълно изоставен. Стивън Зейлиън пише проект на продължението, след това Андрю Кевин Уокър (Седем), но от компанията Sony никога не одобряват проекта на 100 %. След множество перипети, Дейвид Финчър се захваща да направи „20 000 левги под водата” – проект, който по – късно също е изоставен, но е отделено много време в подготовката му.

Някъде около 3-4 години след тези премеждия, изглежда ясно, че „Момичето, което разтури стършеловото гнездо”, продължението на „Момичето с драконовата тауировка”, няма да бъде режисирано от Дейвид Финчър, че дори и най – вероятно няма да видим дори Руни Мара като Лизбет Саландър. Двамата споемнават това неведнъж. Но все пак изглежда все още има светлина в тунела за този проект. Variety съобщава, че режисьорът на „Не дишай” и римейкът на „Злите мъртви” Феде Алварез може и да се насочи към режисьорския стол за да дирижира „Момичето в паяжината на паяка”. Или поне той е първият избор на Sony на този етап.

На този етап се води, че целият екип ще се завърне отново, но без Дейвид Финчър. Очаква се дори Стивън Найт който е писал сценария, да бъде включен в екипа на проекта.

Историята в „Момичето в паяжината на паяка” не се основава на нито една история написана от покойния Стиг Ларшон, създателя на поредицата „Милениум”, а ще се обърне внимание на продължението, написано от Дейвид Лагеркранц, който написва чатвъртата книга от поредицата. Персонажът Майкъл Блумквист също участва в книгата, но все още не е известно дали Дениъл Крейг ще се завърне като екранния образ. Интересна новина е, че според Variety Руни Мара има огромна вероятност да се завърне към поредицата. Реално те изтриха тази част от поста си, но не става ясно дали е било грешка или просто не желаят да издават толкова горещи подробности около проекта. Алварез постигна зашеметяващ успех със своя ужас/трилър „Не дишай” който плъзна по екраните през Август. За толкова малък проект (направен за 9 милиона), с участието на Джейн Леви, този филм донесе 88 милиона на американския пазар и общо 151 милиона от световния бокс офис.

От Sony съобщават, че все още се водят преговори за „Момичето в паяжината на паяка”, но ние се надяваме да види бял свят и най – накрая тази страхотна поредица да получи подобаващия и се филм.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.