Новините днес

„Нова зора“ на Джон Джаксън Милър

Отдавна не бях чел книга по любимата си „Star Wars“ тематика. След като приключих с „Таркин“ в началото на лятото, то преминах в очакване на следващата книга от издателския план на „Егмонт България“, която обаче се появи в ръцете ми чак през този месец.

Няколкото месеца без „Star Wars“ литература бяха особени тежки за мен, свикнал да чета поне по една книга месечно, посветена на Сагата. За щастие, „Нова зора“ на Джон Джаксън Милър е вече прилежно сложена до своите тематични събратя в библиотеката, а аз се чувствам длъжен да излея впечатленията си от нея.

Да започнем обаче оттам – кой е Джон Джаксън Милър? За мнозина от дългогодишните почитатели на канона, Милър е популярен като автор на бестселърите „Междузвездни войни: Кеноби“, „Междузвездни войни: Странстващ рицар“, „Междузвездни войни: Изгубеното племе на ситите – събрани разкази“ и над петнадесет графични романа. Освен тях, Милър е работил и върху теми като „Конан“, „Железният човек“, „Индиана Джоунс“, „Мас Ефект“, „Семейство Симпсън“ и „Стар Трек“. Голямата му любов са комиските и именно благодарение на тях се превръща в гийк, който наистина разбира от тематиката, която захваща. Поради тези си умения, „Нова зора“ озарява читателите с добра история, като представя двама от новите герои за Сагата, появили се за пръв път в анимационнния сериал на „Уолт Дисни“, който все още върви, а именно „Бунтовници“.

В „Нова зора“ читателите се сблъскват с приключенията на Канан Джаръс и Хера Синдула – бивш джедай, оцелял след метежа на Императора и симпатична, зеленокожа туай’лек във времената преди да се съберат в екипа на Езра Бриджър. Дългата над 500 страници книга идва под превода на Ангел Ангелов и редакцията на Петя Дочева и ни поставя на планетата Горс – свят от Външния пръстен, на който работят хиляди миньори, добиващи изключително ценния за Империята материал торилидий. Компонентът е една от основните „съставки“ за производството на звездни разрушители и точно заради това е особено ценен за Палпатин.

Канан Джаръс (Кейлъб Думе) е изоставил миналото си на джедай. Той се скита от свят на свят, за да забрави случилото се след „предателството“ на джедаите и да намери нови възможности, на които да се посвети. Хера Синдула е обсебена от идеята за бунт и се насочва към този свят, за да разбере повече за плановете на имперския служител, насочил вниманието си към Горс. Новият злодей, наречен граф Денетриус Видиан, е обвита в мистериозност фигура. Оцелял след тежко заболяване, Видиан е смесица между човек и дроид, насочващ цялата си енергия към своето кариерно израстване. Почти толкова зъл, колкото и Дарт Вейдър, Видиан не се спира пред нищо, за да изстиска колкото се може повече от планетата и нейната луна Синда. Именно неговите действия, плюс поредица от няколко случайни конфликта, въвличат Канан и Хера в партньорство, насочено срещу Империята и нейните способи на действие.

„Нова зора“ не само ни представя нови герои, но и представлява особено важен елемент от цялата история около сериала „Бунтовници“. Това е обяснено подробно в дългия увод, написан от Дейв Фиони – изпълнителен продуцент и режисьор на сериите. Според него, „Нова зора“ е резултат от сътрудничеството между него, Грейг Уайсман и Саймън Кинбърг. Това сътрудничество не само подпомага Джаксън Милър в написването, но и подрежда визуално облиците на главните герои, които впоследствие се оказват на космическия кораб „Призрак“.

Хубавото в книгата е, че основната застъпена тема са не Силата и последствията от Заповед 66, а политическите машинации, които действат на високо ниво из цялата Галактиката. За пореден път книга от „Междузвездни войни“ обръща внимание на задкулисието и лобизма, така добре познати и в нашата галактика. Детайлно и подробно са обяснени всички методи, по които действа основния антагонист, както и връзките му с по-висши офицери и служители. За някои пък ще бъде приятна изненада да видят, че в тази книга отново се появява Рей Слоун, която помним от „Последици“ на Чък Уендиг. Започвам да се замислям особено много дали Слоун няма да има пряко участие и в някой от следващите филми, които са на път да се появят, независимо от времевия континуум, в който са поставени различните истории.

„Нова зора“ не е книга за деца, или поне не за тези, които не са разбрали какво всъщност стои в основата на „Междузвездни войни“. Размахването със светлинни мечове е сведено до минимум, обръщайки внимание на действието в главите, отколкото в ръцете. Второстепенните герои като Скели, Залуна и Окадая само допълват политическия контраст, поставяйки на карта мисленето на различните раси и различните последствия за техните представители.

„Нова зора“ е една от най-добрите книги, които съм чел до този момент. Вече броя дните до „Наследник на джедаите“ на Кевин Хърн, чието ревю отново ще може да прочетете тук. Ако все още не сте се запознали с Милър и неговото творчество – бързайте към книжарниците. Заслужава си.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.