Новините днес

The Walking Dead S07 / Живите мъртви с.7 епизод 1

от Светослав Богданов

Първи епизод от седми сезон на „Живите мъртви” е вече факт. Краят на шести сезон остави множество спекулации и висящ въпросът кой ще бъде убит от Нигън (Джефри Дийн Моргън)? Ясно беше, че е главен герой, но кой ли можеше да очаква, че мъртвите ще са повече от един? Лусил получи своята доза кръв.

Началото на сезона е кърваво, тъжно, тягостно и тежко за зрителите и феновете на сериала. През изминалите месеци следях с нетърпение всички извадки, новини и спекулации в YouTube за това кой ще отнесе шамарите. Някои успяха да познаят кой ще умре.  Да си призная –  прочетох комиксите доста преди появата на Нигън като персонаж в сериала и знаех кой умира там, но се чудех дали на Франк Дерабонт и компания няма да им хрумне да разчупят историята и да спестят на зрителя тягостните моменти със смъртта точно на…Е, разбира се, че няма да ви кажа!

Всичко започва с предупреждение! Внимавай какво правиш, за да не си го отнесеш. Не толерирам и наказвам всяка проява на неподчинение!

Останах много изненадан, когато видях върху кого е попаднала Лусил. Казах си „Да! Направили са промяната! Все още ще е жив!” За неприятна изненада точно тогава Нигън нанесе своя съкрушителен удар и някой остана без око, гърчещ се и кървящ! Смазващо, наистина. Още повече, че смъртта покоси изневиделица. Неочаквано. Заради един удар от страна на Дарил (Норман Рийдъс) . Защото си е позволил да направи емоционалната грешка да не си седи мирно и кротко на колене като всички останали, а е посегнал на Нигън. Емоцията в епизода е много силна. Тепърва ще бъдем свидетели на физическата болка и душевните терзания, които ще изпита Дарил. „Ще режа всеки ден парчета от плътта му и ще ти ги нося. Не, дори имам по – добра идея. Ще водя теб за да ги режеш ти!” казва Нигън на Рик.

Целта на Нигън е ясна – да пречупи всеки който иска да му се опълчи. Да бъде върховен лидер и неговата група „Спасителите” да е водещата. В първия епизод от седми сезон Нигън доказва превъзходството си, като пречупва Рик (Андрю Линкълн) –  първо, изправяйки го срещу група немъртви с идеята да го използва като кученце, което да му донесе секирата и второ, което беше още по – брутално към него, карайки го да отреже ръката на Карл (Чандлър Ригс) със същата тази брадвичка. Нигън дори маркира мястото на разреза с флумастер. Дилемата беше повче от извратена – „Отрежи ръката на сина си или ще избия всички останали, а Карл пак ще умре. Теб ще оставя жив години наред за да мислиш над това което се е случило днес. Отрежи му ръката!”. Поставяйки Рик пред подобен избор, Нигън показва превъзходството си над него, както и садистичната си натура. Целият епизод се завърта около този първи сблъсък при който отрядът на Рик е смазан, унизен и понесъл тежки загуби. Групата е обезсърчена, сломена и разбита. На прага на силите си всички, с изключение на Дарил и загиналите, се оттеглят към Александрия.

Този първи епизод ме остави безмълвен и умислен. Разчупването на комиксовия сценарий е много добър подход, но Дарабонт си е професионалист в трагичните моменти – спомнете си „Мъглата” по Стивън Кинг. Много тъжен и смазващ край, нали? Загубите за Рик и неговите спътници са тежки – умират както второстепенни, така и главни герои. Нигън поставя ултиматуми на живот и смърт. Сцената, в която Рик щеше да отреже ръката на собствения си син, ме накара да потръпна. Представете си само за секунда какво е някой да ви постави пред такъв садистичен и нечовешки избор. Бихте ли отрязали ръката на собственото си дете за да спасите всички ваши приятели или бихте гледали как биват избити един по един? До какъв ли психически срив би довело това? Помня сцената със зомбито, което изяде Лори (Сара Уейн Келис) от втори сезон на сериала как си го отнесе…А сега? В комиксите битката с Нигън е много дълга и изтощителна за екипа. Губернаторът (Дейвид Мориси) ряпа да яде, а е един от любимите ми злодеи във филми.

Началото, което бе поставено в този сезон на „Живите мъртви”,  е наистина брутално. Епизодите се очакват с нетърпение.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.