Новините днес

За кино с… Петър „Just-Us Nerds“ Ганев

При нас винаги е било забавно, когато четем комикси. Дали ще спорим за някой комикс или ще се чудим откъде да се сдобием с брой от отдавна изчерпан тираж, то комикс-културата е важна част от нашето ежедневие. Знаете колко комиксови филми излизат годишно, затова поканихме в рубриката „За кино с…” Петър Ганев, който стои зад комикс-магазина Just-Us Nerds. Него го разпитахме за киното и се получи добре. Вие ще кажете колко точно.  

1. На кино в киното или на кино вкъщи?

На кино в киното. Аз съм от хората, които обичат да резервират билети, да сложат подходяща тениска, свързана с филма и да съм поне два часа по-рано, нареден на опашката. Когато си сред истински фенове, които са натърпеливи също колкото теб и атмосферата те предлазполага за едно много приятно преживяване няма как да си прекараш лошо. А когато си вкъщи, пускаш си филм, ама съседът от долният етаж прави ремонти, чуваш как този над теб мести мебели, чуваш как коли ръмжат, телефона ти звънне, на вратата някой чука – и просто няма спокойствие. На кино си е на кино – сядаш и се наслаждаваш на филма и с малко късмет няма да ти пречат много хора.

2. Кой е първият филм, за който имаш спомени, че си гледал/а на голям екран?

Един от филмите за които имам спомен е “Men in Black”. Бях на море с родителите ми и едни техни приятели. Разхождахме се в някакъв морски град и едно малко кино имаше прожекция на “Men in Black” и “Jurassic Park”. Помня, че беше много горещо, но и че не ми пукаше, защото гледах извънземни на голям екран. До ден днешен “Men in Black” е един от любимите ми филми.

3. Имат ли българите кинокултура?

Винаги, когато съм бил на кино, има някой, който обожава да говори, да си гледа телефона през целият филм, нагло да си чопли семките, които е вмъкнал в салона без позволение и да мрънка колко пари бил дал, а филмът не му харесва. Но за щастие тези хора са малко – просто ги забелязваме, защото са най-шумни. В повечето случаи хората които отиват на кино са добре облечени, възпитани и съобразителни.

В последните няколко години съм забелязал, че когато има премиера на голям филм, като например „Doctor Strange”, „Avengers” или „Star Wars”, по опашките е пълно с фенове, хора с костюми, на входа ти дават плакат от филма заедно с билета и кино индустрията се стреми човек да си прекара колкото се може по-добре. В България има кинокултура и се развива много добре, но винаги ще има по един Бай Ганьо да вдига шум.

4. А какво мислиш за българското кино?

Помня, че когато бях малък, по телевизията много се въртяха филми като „С деца на море”, „Войната на таралежите”, „Оркестър без име” и „Топло”. Въпреки че тези филми се излъчват много рядко сега, хората ги помнят и все още цитират бисерите от тях. В днешно време не мога да кажа, че в България се правят толкова запомнящи се филми. „Мисия Лондон” беше нов филм, който хората много харесаха, но след него опитите да се възроди кино индустрията нямаха силата, която хората очакваха.

5. Скорсезе с Де Ниро или Копола с Пачино?

Де Ниро. Филми като „Goodfellas”, „Raging Bull” и „Cape Fear” са толкова известни, че е трудно да се намери човек, който да не ги е гледал.

6. Според теб кой от съвременните режисьори ще се превърне в легендарна емблема за световното кино?

От новите режисьори мисля, че това е Едгар Райт, е доста добър кандидат за тази позиция. Има по-известни от него, разбира се, но човекът ни е доказвал отново и отново, че когато филм попадне в неговите ръце, той има силата да го превърне в истинска класика. Филми като „Hot Fuzz”, „The World’s End”, „Scott Pilgrim VS The Worlds” и „Shaun of the Dead” са толкова известни, че вече са част от колекциите на всеки маниак на тема филми. Едгар има много интересна перспектива що се отнася до снимането на филми и разказването на истории тъй, като винаги се стремят да ни покажат как индивидът разрушава грешните норми на обществото – нещо, което много от нас могат да разберат.

7. Кой е филмът, който всички харесват, а ти искрено ненавиждаш и защо?

Филмите за Джейсън Борн. Не знам защо, но никога не съм бил фен на тази серия от филми. Нямам нищо против срещу хората, които правят филмите, но просто не мога да седна и да ги изгледам. Фен съм на филми за шпиони, но просто не и на „Борн” филмите. Дори когато смениха Мат Деймън с Джеръми Ренър пак не изтърпях филма. Просто не ми харесват – нямам обяснение защо.

8. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за даден филм при повторното му гледане?

Да – и съм сигурен, че ще ядосам много хора когато го кажа, но „Star Wars: The Force Awakens” ми хареса много първият път, когато го гледах, но вторият път за малко да заспя. След време реших да го изгледам отново вкъщи сам и пак не ми хареса. Не е лощ филм, но не е и нещо впечатляващо. Филмът е копие на „New Hope” и всички го знаят, пълен е със съвпадения и всички герои са невероятно талантливи в това което правят още от самият старт на филма – има приключение, но няма развитие.

9. Кои са трите филма, които би взел/а със себе си в изолирана среда?

„The Dark Knight Rises”, „Kingsman: The Secret Service” и „Back to the Future”.

10. В кой филм би заменил главния/главната актьор/актриса, за да изпълниш неговата/нейната роля?

Harry Potter филмите, защото винаги съм казвал, че цялата история може да бъде решена много лесно, ако се вкарат малко muggle технологии. Хари никога не използва знанията си от нормалният свят и винаги разчита само на нещата, които е научил в Хогуортс. На бас, че ако имаше пистолет, то той можеше да реши голяма част от проблемите си за нула време.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.