Новините днес

Какво ни казва тийзъра на „Star Wars: The Last Jedi“?

Така…. вече целия нет гърми и се пука по шевовете (и шефовете също), след като снощи, точно в  18:00 ч. Българско време, бе оповестено заглавието на Епизод VIII от вечната, единствена и наистина неповторима Сага.

Ние също сме от изключително екзалтираните фенове. То е ясно, че броим дните до декември, особено след прекрасния Rogue One, който отдавна надмина милиона в родния бокс-офис. Rogue One беше чудесен за надъхване на феновете – той излезе в година между два епизода и взе, че разби на пух и прах скептичната критика, която му гласеше провал поради една или друга причина.

Епизод VIII обаче ще бъде съвсем друга бира и това всички го знаят – след като от „Дисни” ни завърнаха в детските спомени с “The Force Awakens”, то те отвориха и много въпроси, чието разследване тепърва ще бъде разгадавано. Кои са родителите на Рей ние не знаем, но знаем обаче, че “The Last Jedi” идва с пълна сила и ако гледаме оптимистично на нещата, то времето, което ни дели от заветния момент в киното, е по-малко от единадесет месеца.

Пространството вече е пълно със спекулации, които по принцип избягваме, но този път не се сдържахме. Ние сме от онези фенбойчета, които хем отричат безумните теории, хем сами си създават такива. За пръв път решихме, че ще обърнем внимание на привидно еднаквия тийзър-постер, който наподобява този на The Force Awakens. Вижте сами сравнението:

star-wars-the-force-awakens-teaser-poster1

STAR-WARS-THE-LAST-JEDI-Poster

Разликите обаче са огромни и ако задълбаем на малко по-дълбоко ниво, то ще открием, че има някои неща, които ни правят огромно впечатление.

Първо – цветът. Никога досега официален филм от Сагата не е излизал в червен цвят на логото. Този път обаче традиционното жълто е заменено с червено, което ни навява мисли не само за кръв, но и за предстоящо огромно клане.

Второ – независимо от десетилетията разлика, то за пръв път имаме повторение на дума в официално заглавие от филм, и то само с два филма разлика (без да броим Rogue One). „Завръщането на джедаите” и „Последният джедай” са съответно шести и осми епизод, което разводнява таймлайна – независимо, че между двата филма има над тридесет години разлика в сюжетно отношение, то ще се окаже, че джедаите са „тук и за малко”, без да броим стотиците книги, видеоигри и комикси.

Трето – въпросът #КОЙ е този последен джедай тепърва ще разбунва духовете. Е ли това Люк, който блажено ще се пренесе към забвението, или е Рей, която тепърва ще овладява Силата и евентуално ще я предаде на следващите поколения, които ще бъдат материала за още една, „последна” трилогия?

Предстои да разберем. Филмът идва на 15 декември, режисьор е Райън Джонсън, а във филма ще видим Дейзи Ридли, Адам Драйвър, Оскар Айзък, Домнъл Глийсън, Били Лурд, Бенисио Дел Торо, Анди Съркис, Лупита Нионг’о, Кари Фишър и Гуендолин Кристи.

2 Comments on Какво ни казва тийзъра на „Star Wars: The Last Jedi“?

  1. Въй, пичове, Jedi е И множествено число. Има ли поне консенсус, че става въпрос за един джедай, или е „Последните джедаи“?

  2. Данаил Найденов // януари 24, 2017 at 4:28 pm // Отговор

    Последният джедай. Така е и официалното българско заглавие.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.