Новините днес

Justice League Dark / Лигата на Справедливостта: Мракът

Столицата Вашингтон. Млада жена разговаря по телефона, докато е спряла с автомобила си на светофар, но в колата й се блъсва друг шофьор. Разгневената жена излиза от колата си и започва да се кара на мъжа, който я е блъснал. Когато мъжът слиза от колата си, очите на жената виждат демонско създание. Оглеждайки се жената вижда, че е заобиколена от всички страни само от ужасяващи изчадия. В уплахата си влиза в автомобила, пали двигателя и започва да блъска демоните един по един…Смъртта покосява мнозина.

Метрополис. Мъж е насочил пушка към гротескно създание. Разгневен и уплашен, той задава един и същи въпрос „Какво направи със семейството ми?”. Отвратителното създание проговаря с женски глас „Стивън, това съм аз, Глория. Аз съм съпругата ти. А това са децата ни”. Разгневеният мъж не се поддава на манипулациите на отвратителното създание и стреля…Куршумът се блъсва в гърдите на Супермен, който се появява точно навреме, за да осуети убийството. „Не мен трябва да спреш, а тях! Те са точно като съседите ми. Отиди в бараката и виж сам!” – крещи мъжът в отчаянието си. Когато Супермен разбива вратите на бараката, той вижда една ужасяваща картина от кръв и множество трупове…

Готъм сити. Камерата плавно се мести от улицата, по която се движат коли към покрива на сграда. Върху него е застанала млада жена, която държи плачещо пеленаче в ръцете си. Броеница с кръст се поклаща на китката й, а жената се приготвя да изхвърли повитото създание от покрива. Зад нея се чува глас: „Нека ти помогна.” . жената стреснато се обръща и вижда самият Рицар на нощта. С отчаяние и извинение в гласа жената казва „Не е моя вината. Родих Дявола. Това е Дяволът.”. От малкото вързопче е чува ужасяващ писък, сякаш създанието от друго измерение е увито в него. Жената поглежда с тъжен поглед ужасяващото създание в ръцете си и за момент то се превръща в плачещо бебенце. Но само за момент. След това отново е чудовищно създание с рога вместо очи, отвратителни, остри зъби, око, показващо се от устата му и уродливи ръце. Жената с рязко завъртане изхвърля малкото вързопче от покрива. Батман се хвърля след него, улавя го и се прехвърля отново върху покрива. В ръцете си държи вързопче с мъничко, плачещо бебенце. На заден фон се чува глухо „туп”, сякаш нещо тежко е паднало от голяма височина…Поглеждайки през покрива Батман, вижда долу на паважа младата жена, която се е хвърлила, след като е убила детето си…

Това е едва началото на най-новата анимация на Уорнър брос анимейшън и  ДиСи комикс „Лигата на Справедливостта: Мракът”. Както писах преди известно време в ревюто си за „Батман: Убийствена шега”, ДиСи от много време вече не правят анимации за деца и рейтингът “R” на тази също го доказва. Бруталното и кърваво началопредразполага за ужасяващи моменти, а сцените са сглобени по-добре и от тези на някои съвременни хорър филми. Джей Олива определено изпълни обещанието си, , че анимацията ще бъде с много ужас, екшън и магия. Персонажът на Джон Константин ме впечатлява още от времето, когато прочетох първите броеве на „Хел Блейзър”, затова появата му тук в тази анимация буквално ме изважда от обувките (и чорапите). Циничният образ на Джон е страхотен, винаги на място и поне на мен ми е един от любимците…след Батман, разбира се.

Изследването на тъмната страна в „Лигата на Справедливостта: Мракът” е напълно нов аспект, с който Батман се сблъсква. През почти цялото време, Прилепът е заобиколен основно от магически създания или от такива, които притежават магически сили. Всъщност, компания му правят Затана (магьосница, пряк потомък на изключително силен магьоснически род), Дедмен, а.к.а. Бостън Бранд (свръхестествен  супер герой, който, същевременно с тов е и дух с възможност да се вселява в телата на живите), Джейсън Блъд (в чието тяло пък живее Адски Демон от най-висок клас, който се казва Етригън) и още куп могъщи магически и свръхестествени създания. Лигата на Справедливостта се изправя срещу един от най-могъщите си врагове – самият ужас, който превзема телата на хората и ги кара да вършат ужасяващи дела. Изправят се и срещу един, буквално лепкащ и смразяващ мрак, съставен от насекомоподобни създания и всякакви адски изчадия. Анимацията както винаги е безупречна, цветовете са уникални, бойните сцени размазват от кеф, а и този път и ефектите са на много високо ниво. ДиСи комикс пак доказват, че са царе в анимацията и конкурентите им от Марвел могат само да им дишат прахта в това отношение. Все се чудя дали не е време вече Джей Олива да се захване с пълнометражни филми и да пооправи малко миш-маша, който засега са сътворили от ДиСи.

 Саундтракът на анимационния филм е подбран също много професионално. Мелодиите, избрани за филмчето създават едно усещане за призраци и предстоящи стряскащи моменти, дори буквално в някои моменти ми настръхнаха леко косъмчетата по врата. Целият анимационен филм е изпипан до най-малката подробност. От моята гледна точка, „Уорнър брос анимейшън” и ДиСи са се справили повече от прекрасно.  Убеден съм, че предстоящият 3-ти сезон на „Млада Справедливост” също ще бъде на ниво. Аз поне го очаквам с нетърпение.

 Огромно удоволствие ми достави „Лигата на Справедливостта : Мракът”. Нямам търпение да изгледам и предстоящата анимация за Тийн Титаните, която е базирана на един от най-страхотните комикси на ДиСи. А до тогава със сигурност ще гледам този филм поне още няколко пъти.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.