Новините днес

За кино с… Боряна Братоева

Имаме удоволствието да си поговорим с Боряна Братоева, която е позната на зрителите с ролята си на Мая от сериала на bTV „Седем часа разлика“.
Усмивката на Боряна става още по-широка и от факта, че тя е носител на награда „Икар“ за дебют в спектакъла „Сестри Палавееви“, където си партнира с Мила Люцканова. А освен в театъра, ангажиментите на Боряна са свързани и с каузи за подпомагането на достойни старини на заслужилите български артисти и подкрепата на талантливи студенти в областта на театъра.

1. На кино в киното или на кино вкъщи?
С удоволствие, когато имам възможност – кино!!!

2. Кой е първият филм, за който имаш спомени, че си гледал/а на голям екран?
Първият ми филм – на 4 години, 6 ред – „Джурасик парк“!!! Няма как да го забравя!

3. Имат ли българите кинокултура?
Да, определено имат, но не знам до каква степен… в сферата, в която работя и творя, съм заобиколена от хора, интересуващи се и любопитни към киното, все пак с това е свързана и работата им, но не знам до каква степен извън нея съществува. С напредването на технологиите и достъпа до интернет вярвам, че все повече хора се интересуват от кино. А и напоследък забелязвам, че и на много от кинофестивалите, които се провеждат у нас, в салоните има и все повече млади хора, което е чудесно!

4. А какво мислиш за българското кино?
Бългаското кино го има, макар и до скоро да беше в голям застой. Започват да се снимат все повече български филми. Българската публика възстановява доверието си към родното кино. А още по хубаво е, че има и все повече филми с международни награди и признания като „Урок“ и „Слава“ на Петър Вълчанов и Кристина Грозева, както и „Безбог“ на Ралица Петрова и „Каръци“ на Ивайло Христов. За съжаление българското кино достига по-трудно до широките екрани. В България могат да се правят филми и без държавна подкрепа, стига да има силно желание и ентусиасти, отдадени на киното…Но се надявам занапред да има все повече хора и институции, които да подкрепят бългаското кино.

5. Скорсезе с Де Ниро или Копола с Пачино?
Ооо, не! Ужасно труден избор…изключително много харесвам творчеството и на четиримата…не знам дали ако избера едните , няма да изневеря на другите…

6. Според теб, кой от съвременните режисьори ще се превърне в легендарна емблема за световното кино?
Според мен не е само един, но няма как да се подмине Тарантино и Паоло Сорентино (макар и от сравнително скоро да следя творчеството му, то всичко, което снима, ме запленява напълно)!

7. Кой е филмът, който всички харесват, а ти искрено ненавиждаш и защо?
Опитвам се да се сетя за някой, но наистина не мога. Няма такъв, който искрено да ненавиждам. Има такива, които просто не биха представлявли интерес за мен и не бих ги гледала само като им видя трейлъра и по-простата сюжетна линия и история!

8. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за даден филм при повторното му гледане?
Хахаха!Да! Това е „The Lord Оf Тhe Rings”. Виждам го все по-добър и по-добър. Не знам дали, защото имам сантимент от малка по този филм и цялата поредица и си пазя дори билета от първата прожекция, но със всяко следващо гледане аз мога да го гледам все повече и повече! Ужасен фен съм на Толкин! Гледам само режисьорските версии, разбира се, защото са доста по дълги от другите и нама да спра…убедена съм!

9. Кои са трите филма, които би взел/а със себе си в изолирана среда?
Мисля, че няма да се задоволя само с филми, а ще взема и някой друг сериал. „The Lord of the rings“ – трите части ( това го броим за един ), „Breaking Bad“ и „The Hours“.

10. В кой филм би заменил главния/главната актьор/актриса, за да изпълниш неговата/нейната роля?
Няма как да кажа една определена роля, със сигурност има доста мъжки персонажи, които ми се е искало да изиграя. Но ако говорим за жанр, няма как да подмина нещо историческо и фентъзи.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.