Новините днес

За кино с… Тихомир Дулев

Ако следите късометражното кино, то със сигурност знаете кой е Тихомир Дулев. Тишо и брат му Георги са хората, които стоят зад студио „Shail“ и редовно заснемат късометражно кино. Един от последните им проекти бе представен и при нас (вижте тук), а участията им в конкурса на Jameson и списание „Empire“ „Done In Sixty Seconds“ са повече от легендарни.

Освен като режисьор, Тихомир се изявява и на Star Wars фронта като един от най-големите български фенове. Вижте какво си поговорихме с него в традиционната ни рубрика.

1. На кино в киното или на кино вкъщи?
Израснал съм във времето, когато киното беше едно от основните ми забавления. Видео в къщи не сме имали и затова освен че обикалях всички кина, най-често се застоявах във Филмотечно кино „Одеон“ (тогава „Дружба“). Сега нещата са по-различни, но пак предпочитам някои от значимите премиери да ги видя на голям екран. Останалото е в малката ми колекция от Blu-Ray дискове, която бавно расте.

2. Кой е първият филм, за който имаш спомени, че си гледал/а на голям екран?
Много ми е трудно да кажа кой е първият, но определено най-ясно си спомням първото гледане на „Междузвездни войни“ в малкия салон на кино „Цанко Церковски“.

3. Имат ли българите кинокултура?
И да, и не! Всеки има различно отношение към киното. Тук не става въпрос само за различни жанрове или симпатии към даден актьор, а към друг не. За повечето хора киното е просто забавление, с което да запълнят два часа от живота си. Но все пак има и други, които намират по-дълбок смисъл (там където го има) във филмите и начина, по който ги гледат е съвсем друг. А аз съм някъде по средата.

4. А какво мислиш за българското кино?
Обичам част от българското кино, особено по-старата му част. Има някакъв чар, който харесвам, въпреки всичките му недостатъците. Напоследък нещата са зле и не се получават като цяло. Тук там някой проблясък и толкова.

5. Скорсезе с Де Ниро или Копола с Пачино?
Не са ми любим жанр и затова продължавам нататък.

6. Според теб кой от съвременните режисьори ще се превърне в легендарна емблема за световното кино?
Може би Кристофър Нолан. Оставя страхотни филми със собствен почерк във всеки жанр, с който се захване. Също Алфонсо Куарон и Стивън Спилбърг… За малко да пропусна и Джеймс Камерън – дано следващите години отдели повече време в равенето на филми, а не в научни дейности.

7. Кой е филмът, който всички харесват, а ти искрено ненавиждаш и защо?
Чак да ненавиждам, но определено има филми, които болшинството харесват, а аз не. Да кажем „Обичайните заподозрени“, „Криминале“ и в момента нашумелият „La La Land”.

8. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за даден филм при повторното му гледане?
Рядко, но един прекрасен пример е „Титаник“. Гледах го още първите дни в кино „Сердика“ (мир на праха му) и изобщо не ме докосна. Около мен хлипове и подсмърчания – не съм бил в подходящото настроение. Но с времето нещата се обърнаха и сега е един от любимите ми филми.

9. Кои са трите филма, които би взел/а със себе си в изолирана среда?
Я да видим сега: „Аватар“, „Чудовищно“, „Мементо“… много бързо станаха три.

10. В кой филм би заменил главния/главната актьор/актриса, за да изпълниш неговата/нейната роля?
Може би Леонардо Ди Каприо в „Завръщането“, но не съм сигурен точно идеята на въпроса. Да изпълня ролята по-добре или просто да си представя, че съм на неговото място? Я малко по-фенски да го караме – Марк Хамил – всички се сещат къде!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.