Новините днес

Прогнозите за „Оскар“ 2017 (част трета)

Продължаваме… 

КостюмиНоминации:
Allied
Fantastic Beasts and Where to Find Them
Florence Foster Jenkins
Jackie
La La Land

Заслужава да спечели: Fantastic Beasts and Where to Find Them
Ще спечели: La La Land
Една от най-интересните категории на вечерта. Явен фаворит няма. „Джаки“ взе наградите на Британската академия и Broadcast Film Critics Association, но филмът има точно три номинации за „Оскар“ – доста по-малко от очакваното – а и много често се чува въпросът „Ами защо да го наградят, когато повечето от костюмите са възстановки на реални костюми, носени от Джаки Кенеди?“ Работата е там, че тази година категорията е просто meh. „Флорънс Фостър Дженкинс“ започна сезона като огромен фаворит именно в тази категория и все още има шанс да се пребори за статуетката на Академията, тъй като е най-близо до идеала на гласуващите в тази категория. Но за филма просто не се говори. Същата съдба сполетя и Fantastic Beasts and Where to Find Them. Дизайнерът по костюмите е Колийн Атууд, голямо име, което притежава малка армия „Оскар“-и и бурно CV, но това просто не е филмът, който Академията би отличила в тази категория. Може да спечели ако на лице е някакъв enormous vote splitting, който е повече от вероятен, но едно такова размиване на гласовете за по-малките филми всъщност помага основно на La La Land. Филмът е популярен, изглежда добре, има куп костюми, котио да – contemporary са, което по принцип е огромен минус, но никой не може да отрече, че стоят някак vintage, а и голяма част от гласуващите едва ли ще се замислят особено… По-скоро ще гласуват за филма наред. 

Визуални ефектиНоминации:
Deepwater Horizon
Doctor Strange
The Jungle Book
Kubo and the Two Strings
Rogue One

Трябва да спечели: Kubo and the Two Strings
Ще спечели: The Jungle Book

Не съм сред феновете на The Jungle Book и ми се иска Kubo да успее да се пребори за статуетката в тази категория, но награда за stop motion animation ще бъде прецедент. Не знам дали Академията е готова да награди анимационен филм в тази категория.

Адаптиран сценарийНоминации:
Arrival
Fences
Hidden Figures
Lion
Moonlight 

Трябва да спечели: Moonlight
Ще спечели: Moonlight

Преди седмица Moonight спечели наградата на Гилдията на сценаристите (WGA) за оригинален сценарий, където победи двата фаворита за наградата на Академията – Manchester by the Sea и La La Land. Тази победа беше неочаквана и говори не само за подкрепата за филма на Бари Дженкинс в тази категория, но и за това колко оспорвана е категорията за оригинален сценарий. Гилдията на сценаристите номинира Moonlight за оригинален сценарий – съобразявайки се с желанието на продуцентите на филма – но Академията реши, че щом филмът е базиран върху пиеса – била тя и непоставяна – той трябва да бъде в категорията за адаптация. И тук филмът ще отнеме дотогава смятания за сигурен „Оскар“ за Arrival. Moonlight не е типичен носител на „Оскар“ за сценарий. Малко диалози, natural език, но пък образите са изградени майсторски, а и последната трета част на историята е прекрасна най-вече заради всичко онова, което остава недоизказано, което трудно се постига на екран. Няма какво да говорим. По принцип категорията за адаптиран сценарий винаги е по-слабата сценарна категория, а гилдията предпочете Moonlight пред двата фаворита. А и филмът е доста обичан, но няма никакъв шанс в категориите за филм и режисура. Тази категория обаче му е в кърпа вързана.

Актриса Номинирани:
Изабел Юпер (първа номинация)
Рут Нега (първа номинация)
Натали Портман (трета номинация; има Оскар за Black Swan)
Ема Стоун (втора номинация)
Мерил Стрийп (двадесета номинация за Оскар; би свое рекорд от 19 номинации, който издържа само две години; има три „Оскар“-а – за Kramer vs. Kramer, Sophie’s Choice, The Iron Lady)

Заслужава да спечели: Изабел Юпер – Elle
Ще спечели: Ема Стоун – Ла Ла Ланд

Мерил, Рут и Натали нямат никакъв шанс. Този „Оскар“ ще попадне или при Стоун, или при Юпер. Sex sells, казват. Не мисля, че ще помогне, имайки предвид таргет групата в случая. Ема е далеч по-млада, дали е по-хубава е спорно, а добра актриса определено не е. Но богинята Юпер е в чуждоезичен филм, не получи номинация от Гилдията на актьорите, а филмът й дори не се добра до оскарова номинация за чуждоезичен филм. Дори не влезе в девятката. Не мисля, че Академията е дорасла, за да награди Юпер. Дано греша. Успокоението за всички нас: След година-две Стоун ще е позалязла, а след десет години ще е почти на 40… и никой няма и да се сеща за нея. Юпер ще си остане Юпер. Демек голяма.

Документален филмFire at Sea
I Am Not Your Negro
Life, Animated
O.J.: Made In America
13th

Заслужава да спечели: Life, Animated
Ще спечели: O.J. Simpson: Made In America

O.J. ще спечели не само заради големия интерес към личността на O.J. през последната година, но и заради амбицията  на създателите си; най-малкото говорим за филм, който е с времетраене от близо 8 часа. Да, мнозина твърдят, че Академията ще го подмине, защото това е минисериал, а не филм, и дори номинирането му е спорно. Но филмът е сензация. Критиците се влюбиха в него, Режисьорската гилдия му даде награда за режисура на документален филм. Лосанджелиската критика му връчи награда за монтаж. Каквото и да си говорим, филмът явно е харесван. И ако Академията не реши да гласува за 13th на Ейва дьо Верней в отговор на #OscarSoWhite, което би могло да се случи, O.J. ще се накичи с „Оскар“-а в тази категория. Фаворит е от декември насам.

Грим и прическиНоминации:
A Man Called Ove
Star Trek Beyond
Suicide Squad

Ще спечели: A Man Called Ove 

Браншът на гримьорите в Академията ни изненада, номинирайки три филма, които никой не очакваше да попаднат сред номинираните в тази категория. Suicide Squad се оказа фаворит на гилдията на гримьорите, но не вярвам филмът да се вреди за „Оскар“. Все пак е огромен артистичен провал, получи основно лоши оценки от критиците, а в тази категория Академията често гласува просто за най-уважавания от трите номинирани. Затова мисля, че A Man Called Ove ще събере най-много гласове. Въпросът е колко от гласуващите са го гледали.

Анимационен филмНоминации:
Kubo and the Two Strings
Moana
My Life as a Zucchini
The Red Turtle
Zootopia

Заслужава да спечели: Kubo, The Red Turtle
Ще спечели: Kubo and the Two
Strings

Zootopia е големият фаворит в тази категория. Заложете на него! Но аз ще рискувам, защото създателите на Kubo искат тази награда. Кампанията им беше силна и продължи до последния момент. Наградата на Британската филмова академия дойде в точния момент, а и номинацията в редовна категория – визуални ефекти – доста помогна. Аргументът, че Kubo просто е далеч по-добър филм от Zootopia … обаче издиша. Тези награди рядко награждават иновативност. Но силната кампания, изненадващата подкрепа тук-таме, както и игнорирането на Zootopia от бранша на сценаристите – мнозина очакваха номинация за оригинален сценарий – показва, че категорията не е чак толкова сигурна колкото някои си мислят. Ще рискувам и се надявам Академията да ни изненада.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*