Новините днес

Прогнозите за „Оскар“ 2017 (част четвърта)

След по-малко от 7 часа ще започне 89-тата церемония по връчването на наградите на Американската академия за филмово изкуство и науки. Водещ на церемонията ще бъде комикът Джими Кимъл.

Останаха само четири категории, едната от които е повече от ясна.

Късометражен игрален филмТази година категорията е крайно еклектична, но аз ще заложа на може би най-първично емоционалния филм от петте, а и на онзи, в който става въпрос за нуждата да се прави изкуство и за вредата, която нанася амбицията на възрастните върху детската нужда от себеизразяване. Моята реакция в края на филма беше чисто емоционална. Мисля, че всеки, който го гледа, ще реагира по същия начин. Естествено, тук precursors няма и е трудно да преценим накъде ще наклонят везните, но аз залагам на унгарския Sing.

Късометражен документален филмВ тази категория филмите за изкуство винаги печелят, но нещо ме спира да избера Joe’s Violin заради климата в САЩ. Очаквам Академията да реагира по-злободневно и да предпочете The White Helmets, но историята на Джо и неговата цигулка е фаворитът тук.

Късометражен анимационен филмНе харесах „Сляпата Вайша“, но това е мой си проблем. Работата е там, че харесах  много други два филма – Pearl & Borrowed Time. Иска ми се единият от тях да спечели. В тази категория често печели най-дългият филм, в който историята е най-добре развита, но най-дългият от номинираните тази година е далеч от стилистиката, която Академията предпочита, така че ще рискувам и ще заложа на Borrowed Time.

ФИЛМ НА ГОДИНАТАЗаслужава да спечели: Moonlight. Защото обичам киното. Обичам го такова.
Ще спечели: Ла Ла Ланд. Защото друга възможност няма. Sometimes it’s that easy.

Още нещо…

Уорън Бейти и Фей Дънауей ще отбележат половин век от премиерата на култовия „Бони и Клайд“ с представянето на „Оскар“-а за филм на годината – награда, която „Бони и Клайд“ губи.

Сред другите представящи награди са имератрицата Мерил Стрийп, Хавиер Бардем, Шърли Маклейн, Холи Бери, Лео ди Каприо, Брий Ларсън, Марк Райлънс, Алисия Викандер, Раян Гослинг, Мат Деймън, Шарлийз Терон, Дев Пател, Гаел Гарсия Бернал, Салма Хайек, Таражи П. Хенсън и други. Носеха се слухове, че наградата за режисура ще бъде обявена от седем носители на „Оскар“ в тази категория, включително Спилбърг, Анг Лий, Джеймс Камерън и Иняриту.

И макар че тук заложих на някои фаворити, за себе си ще рискувам и за актьор и актриса ще заложа противно на всякаква логика на Кейси Афлек и Изабел Юпер. Ей така..

„Оскар“ 2017! Да са хубави.. и да ни изненадат!

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*