Новините днес

50-те най-добри хоръра според „Ролинг Стоун“ (част първа)

Според много почитатели, филмите на ужасите са в застой, но истината е, че те, както и повечето идеи на Холивуд, преминават през определен тип „моментни” вълни.

 През това хилядолетие имахме удоволствието да бъдем свидетели отново на зомби вълна, не по-малко силна от тази през годините на първите филми на Джордж А. Ромеро. Страхотният римейк на „Зората на мъртвите” (2004 г. ) върна към живот позападналите и загубили популярност филми с ходещи мъртъвци. При това го направи толкова успешно, че днес имаме възможност да гледаме „Живите мъртви”. Зомбитата набраха огромен брой почитатели и отвориха мъртвите към света. През това хилядолетие и филмите за обладани къщи, хора, животни и мекотели също продължиха да бъдат сред най-масовите и преекспонирани истории. Слашърите също имат своето място в тази класация и за да не губя повече от време в обяснения, ще започна със самото класиране.

50.  „Не дишай”

Три години след като прави своя дебют в игралното кино с изненадващо добрия рибуут на „Злите мъртви”, режисьорът Феде Алварез заснема и написва сценария на собствена история, издържана в едни от най-добрите канони на жанра. Историята е за трима тийнейджъри, които се опитват да ограбят къщата на сляп човек. За тяхно съжаление, собственикът на къщата се оказва ветеран от армията. Слепецът, блестящо изигран от Стивън Ланг („Аватар”), обаче има други планове. Оказва се, че ветеранът е изгубил дъщеря си и за да се справи с болката от загубата, предприема някои много драстични, груби и брутални действия в живота си. И точно тогава триото обирджии от хищници се превръщат в плячка, а повествованието на историята ни отвежда малко по малко в мрака на един самотен, но решен на всичко мъж.

49. „Sinister” (2012)

В отчаянието си да намери нов хит, писателят на криминални истории (Итън Хоук) се впуска по следите на сериен убиец, за чиято история научава от откритите в мазето си кашони с касетки „Супер-8”. Неприятното в случая е, че къщата в която се намира, започва да му помага по възможно най-ужасния начин. Филмът „Синистер” е едно страхотно завръщане към добрите, стари времена на хоръра, когато филмите са били основно с рейтинг „R”. Филмът действа като юмрук в лицето заради снъф похватите си, окултният ужас и страхотна история.

48. „Убийствен пъзел 2”(2005)

„КРАЙ НА ИГРАТА!” вратата се затваря и екранът потъва в мрак.

Първият „Убийствен пъзел”, пуснат само година по-рано, се превръща в страхотен хит със своя зъл персонаж, наречен „Пъзела”, затова повече от ясно беше, че ще има продължение. Интересното в случая е, че сценаристът Дарън Лин Баусмън се е опитвал да продаде сценария за филм, наречен „Отчаяният”, чиято концепция се доближавала достатъчно много до тази на Пъзела. От студиото видяли възможността и я грабнали. Благодарение на това, в процеса на работа създали филм, който е дори в по-добър от оригинала си. По-силни персонажи, завладяващо чувство на паника, много по-брутални сцени и капани. Ето това е „Убийствен пъзел 2”. Успехът на филма е толкова голям, че студиото дава на Бауман да режисира следващите два филма от франчайза. Дерзайте.

47. „ Мей” (2002)

Замислете се за момент само: ако вземете най-добрите части от всичките си добри приятели, ще получите перфектният приятел, нали? Именно това е, което главният персонаж на „Мей” прави, за да успее да се отърве от нарастващата и смазваща самота. Героинята на Анджела Бетис (Декстър С.05), поема по пътя на лудостта, която нараства главоломно с всяко отхвърляне. Мей започва да убива хора в желанието си да постигне невъзможносто – да открие някой на който да разчита и който да държи на нея. Режисьорът Лъки МакКий създава такъв жалък и отхвърлен персонаж в лицето на Мей, че единственото, което искаме накрая, е просто момичето да успее да постигне своето.

46. „Лека нощ, мамо” (2014)

Както знаем, повечето деца във филмите на ужасите са признак на зло (спомнете си „Поличбата”, „Бебето на Розмари” и много други.) Представете си обаче, че става дума за близнаци! Малките разбойници в този лъскав дебют на австрийското дуо Вероника Франц и Северин Фиала са висока класа сами по себе си. Когато майката на двама близнаци започва да се държи странно след завръщането си от спешната хирургия, момчетата започват да подозират, че това не е майката, която трябва да бъде. Затова момчетата взимат нещата в свои ръце и започват разследване коя всъщност е тази жена. Това което можем да ви дадем като съвет е да не вярвате на близнаци…Винаги има нещо гнило в тях.

45. „На запис” (2007) (Испанска версия)

Испания доказва, че може да прави страхотни филми с тази провокативна история за телевизионната репортерка (Мануела Веласко), която прави репортаж за местната пожарна служба. Едно рутинно обаждане за вързрастна жена заседнала в апартамента си обаче превръща обикновената вечер в кошмар. Но как ли е можела да знае, че ще се замеси с мистериозна епидемия, ще бъде затворена в сграда под карантина и ще и се наложи да се изправи срещу инфектираните, ужасяващи и брутални заразени в сградата? (Бих искал да предупредя, че това не е традиционния филм със зомбита, а нещо много повече. Ако сте пропуснали да погледнете този испански шедьовър, то поправете това веднага. – бел. а.)

 

44.  „ Последен изход” (2000)

На тийновете е отредено задължителното място в хорър филмите. Тях винаги или ще ги преследва масов убиец с хокейна маска, завърнал се от мъртвите, ще ги убиват в сънищата им, докато спят сладко-сладко или ще ги преследват грозни изроди с пришити лица от човешка кожа. Но какво ли ще се случи, когато им се наложи да се изправят срещу самата Смърт?

След като група гимназисти успяват да се измъкнат от самолетна катастрофа благодарение на видението на едно от децата (Девън Соуа), то на тях ще им се наложи да разберат, че Смъртта не обича да бъде изигравана. Както казва един от персонажите във филма „Смъртта винаги има план за всеки.”

Този издръжлив на времето хорър франчайз показа в една нова светлина „инцидентните” убийства в киното. От влакови катастрофи, през самонаръгване с ножове, изгаряне, обесване и още много, много, много този филм има всичко, от което хорър феновете имат нужда.

43. „ Зората на мъртвите” (2004)

„WHEN THERES NO MORE ROOM IN HELL, THE DEAD WILL WALK THE EARTH”

И двамата режисьори на филма – Зак Снайдър ( „Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта”) и сценаристът Джеймс Гън („Пазителите на Галактиката”) ще поемат по-късно към своя звезден комиксов връх, но първо съдбата ги събира заедно, за да направят страхотен римейк на превъзходния филм на Джордж  А. Ромеро „Зората на мъртвите”.  Бавното разгръщане на действието, последователността на филма и апокалиптичното усещане превръщат този филм (да, точно този) в един от най-добрите римейкове на нашето хилядолетие.

42. „ Паранормална активност” (2007)

Този филм получи пет продължения и многобройни пародии, но нито времето, нито която и да е от  имитациите може да съсипе славата на оригинала. Режисьорът на филма Орен Пели използва собствената си къща за заснемане на сцените. Първоначално пуснат през 2007 г. (въпреки че две години по-късно филмът получава изцяло нова версия), „Паранормална активност” вдъхва нов живот на found-footage филмите. Заснет в стила на „Проклятието Блеър”, този филм пренася действието от гората в домовете на хората от Южна Калифорния.

41. „ Американски психар” (2000)

Базиран на страхотната история на Брет Ийстън Елис за психопатът от Уол Стрийт Патрик Бейтман, филмът е режисиран от отявлената феминистка Мари Харън. Тя ни пренася в свят, където всичко е възможно. Светът на парите и огромната игра при продажба на акции. Но разбира се, Уол Стрийт си има и своите мрачни тайни. Брилянтният актьор Крисчън Бейл се въплъщава в ролята на егоцентричното юпи Бейтман. Наполовина приличащ на Том Круз, наполовина на Норман Бейтс („Писък”), Патрик Бейтман е безмилостен във всяко убийство, което извършва.

40. „The Purge: Anarchy” (2014)

Първият филм от трилогията „Чистката” успя да предложи една гениална идея и от обикновен, нямащ никакви претенции трилър се превърна в един успешен франчайз.  Идеята е наистина страхотна – веднъж годишно, в рамките на една нощ, правителството на САЩ дава възможност всяко престъпление да бъде легално, включително и убийствата (особено те бел. а.). Вторият филм, „Чистката: Анархия”, пренася действието от домашни условия на улицата с идеята да надскочи мащаба на първия филм. Режисьорът на поредицата Джеймс ДеМонако пуска звяра от клетката на свобода и го оставя да разкъсва, хапе и унищожава.

39. „ Предизвестена смърт” (2002)

Малко момиче с дълга черна коса, провиснала пред лицето й, разкъсани дрехи,  плесенясала кожа и най-ужасното – отмъстителен призрак. Ето това е малката Самара. За съжаление тук Ловците на Духове не биха имали никакъв шанс. Режисьорът Гор Вербински превръща този римейк на японския хорър филм „Рингу” и пренася действието от Токио в Сиатъл. Всичко започва с легенда за видеокасетка, която убива всеки, който я е гледал, след точно седем дни. Получаваш страховито обаждане по телефона и зловещ глас ти казва „Седем дни.” (беше забавно да гледаш на компютъра, при вече наложилия се формат ДиВиДи история за видеокасетка – бел.а.)

Огромният плюс е, че през 2017-та година ще имаме удоволствието да видим осъвременена версия на филма. По-долу може да видите трейлърите и на двата.

38. „Сесия 9” (2001)

Историята разказва за болница за психично болни, която в продължение на повече от век е била ад за пациентите си. Там са се провеждали ужасяващи експерименти с болните, което е оставило своя отпечатък във времето. Да, историята звучи като едно голямо клише, но всъщност филмът е доста грабващ.

37. „Пираня 3D” (2010)

Александър Ая прави страхотен римейк на класиката на Джо Данте от 1978 г. Това, което прави Ая е, че запазва оригиналното име на филма и малките хищници превземат големия екран, като разкъсват всичко по пътя си. Формулата сработва и този път. Съчетанието от откровено голи сцени и количества кръв успява да привлече публика и филмът има доста голям успех.

36. „Отхвърлени от Дявола” (2005)

Когато говорим за ужасите на века, няма как да минем без да поставим и Роб Зомби в класацията.  Продължението на „Къщата на 1000-та трупа” е един много голям скок напред за кариерата на Роб Зомби. С този си филм режисьорът се налага окончателно като кинематограф, а последвалият римейк на култовия „Хелоуийн” го изстрелва на високи позиции сред феновете на филми на ужасите. Казано по друг начин – ако не сте гледали филмите на Роб Зомби, то значи сте изпуснали наистина страхотни филми на ужасите.

35. „ Джинджър Снапс” (2000)

Върколаците са друга много любима тема във филмите на ужасите. Е, стига да не говорим за „Красавицата и Звяра” , разбира се. Там сърцето на звяра е прекалено опитомено за вкуса ни. В този канадски B-movie обаче хищните убийци са си съвсем на място.Кралицата на писъка Катарина Изабелле е в ролята на тийнейджърката, която става много по-популярна след като бива ухапана от огромно куче. Сценаристите Карън Уолтън и Джон Фосет превръщат историята на Джинджър и нейната по-малка сестра Бриджит в една ужасяващ и много брутален филм с елементи на черна комедия.

34. „ Какво правим в сенките” (2014)

Пародията на документален филм за вампири може и да изглежда долнопробно, а може би и нелепо в някои отношения, но режисьорът от Нова Зеландия Тайка Уайтити в колаборация с Йемайн Клементс успяват да съчетаят на едно място ужасяващото и комедийното по един наистина страхотен начин. Режисьорите събират на едно място няколко немъртви-домошари, като дори включват 8 000 годишния Носферату, който е по-жаден за кръв от всякога. След това комедийните и кървави моменти започват да се редят един след друг и така до финала на филма.

33. „ Момиче, вървящо само към вкъщи в нощта” (2014)

Дебютен филм, на който със сигурност бихте се изкефили, ако го гледате. Режисьорката Ана Лили Амирпур определено показа, че е талантлива и вампирската и история заслужава вниманието както на критиците, така и на феновете на ужасите.  Фактът, че ужасът е само част от многото плюсове на филма, никак не намалява студените тръпки по гърба. Самият факт, че една от сцените преминава от еротичен танц на главната героиня в изсмукване на кръвта на поредната й жертва звучи повече от секси и страховито.

32. „Амер” (2009)

Италианците, освен с уестърни са доказали се професионалисти и в заснемането на ужаси. Ще споменем само две имена – хорър феновете знаят защо. Дарио Ардженто („Ад”(1980) ; „Господари на ужаса : Дженифър”(2005) и „Черната котка : Две зли очи”(1990)) и Фабио Лучи (Къща на гробището (1981); „Зомби”(1979); „Гласове от отвъдното” (1991)). Режисьорите на „Амер”, Елен Катет и Бруно Форзани,  използват всеки възможен похват от ужасите за да покажат как би се чувствала една жена ако е ужасена, ако е плячка в нечия игра и ако е възбудена дори. Филмът е изграден върху трите емоции с демонстрация на откровен мъжки шовинизъм над главната героиня. Сам по себе си трейлърът е много показателен. Сцената с порязването с бръснача е просто уникална…

31. „Чудовищно” (2008)

Загадъчното заглавие на филма, похватът тип found-footage,  не на последно място режисьорът Мат Рийвс и продуцентът Джей Джей  Ейбрамс буквално изстрелват филма на върха на боксофисите. Историята ни разказва за огромно чудовище което напада Ню Йорк. Разбира се, тук аналогията с „Годзила” просто е неизбежна, но това е първият толкова огромен филм за (хаха) огромно чудовище след японската „Годжира”.

30. „Ти си следващия” (2011)

Когато семейство Дейвисън е нападнато по време на годишнината от сватбата си от мистериозни убийци с маски на лицата, борбата на живот и смърт ще бъде тяхна основна мотивация за оцеляване. Но какво ли ще се случи с нападателите, ако някой може да им отвърне?

Нео-слашърския филм на Адам Уингардс  („V/H/S/ 1 и 2; „Азбука на Смъртта”) възражда по един страхотен начин,  класическия сценарии „домашно нападение”, използвано в хорър класики като „Последната къща вляво” и „Когато звънне непознат”. С тази разлика, че в „Ти си следващия” вместо бягащи тийнейджъри имаме спокоен семеен празник, който се превръща в игра на котка и мишка. Кръвта се лее повече от доволно по екрана, затова няма как хорър феновете да останат недоволни.

29. „Антихрист” (2009)

С откриваща сцена на падащо от прозорец дете и завършваща с орда безлики жени, маршируващи през гола гора, то този психологически ужас на Ларс Фон Триер излъчва обезпокоителна лудост. На фона на семейната скръб, завладяла семейството и раздорите, които следват през цялото време, на  Уилям Дефо и Шарлот Генсбург им се налага да се справят и със смразяващи кръвта ужасии и брутални сцени. Всеки един от моментите в които филмът бавно разгръща действието си довежда зрителите до бавното и неумолимо изгубване на разсъдъка на главните герои.

28. „Мъченици” (2008)

Пътят на две млади момичета към отмъщение над хората, които са ги отвлекли като малки, води след себе си мрачни и брутални тайни, които няма да донесат добро на никого.

Филмът на френския режисьор Паскал Лаужиер е един от най-бруталните и напрегнати филми от новото поколение френски филми на ужасите (бих казал, че ми е и един от личните фаворити – бел.а.). Откриващата сцена със застрелването на кротките собственици на малка къща оставя зрителите с отворени усти. Постепенното разкриване на сюжета оставя зрителя до последния момент в очакване и чудене какво точно и още повече защо се случва всичко на екрана. Филмът е повече от брутален, а от Холивуд толкова са впечатлени от него, че изкупуват правата и през 2015-та година правят собствена версия, а както всички знаем, Холивуд знае какво да купува, затова ако не сте гледали този шедьовър на бруталността – сега е моментът.

27.  „Непознатите” (2008)

Младо семейство, кото отива на ваканция в самотна хижа е тероризирано от трима непознати насилници.

Сценарият на този филм е повече от стандартен за жанра, но тук професионализмът и стила на заснемане доказват, че дори от един стандартен клиширан сценарий може да се получи повече от сносен филм. Играта на сенки, тишината и зловещите нападатели са наистина достатъчни за да превърнат този филм в един от филмите на века.

26. „Гняв” (2002)

Докато „Предизвестена смърт” превземаше екраните и стягаше сърцата на зрителите в смъртната си и ужасяваща  прегръдка, то един друг франчайз набираше скорост малко по малко. Настръхващият ужас „Гняв” на Такаши Шимитзу е един филм, от който наистина ще ти настръхнат косите. Историята разказва за призрачно проклятие, което преследва всеки, който влезе в къща, в която се е разиграло брутално убийство. Именно по този начин се разпространява бруталното и ужасяващо проклятие, защото, кажете ми, кой може да избяга от това, което не вижда? Третият филм от поредицата (цялостно поредицата се състои от 11 филма, като последният е от 2015-та), успява да наложи филма и на голям екран.

Интересен факт е, че през 2016-та година успехът на двете най-масови поредици „Предизвестена смърт” (Ringu) и „Гняв” (Ju-On), довеждат до изправяне на двете призрачни момичета една срещу друга. По-долу може да видите трейлъри на „Гняв” и „Садако VS Каяко”

25. „Неприятности всеки ден” (2001)

Шейн и Юни Браун са Американска двойка, която решава да прекара медения си месец в Париж. На Юни обаче й прави впечатление, че съпругът и доста често посещава медицинската клиника в града.

Френската режисьорка Клари Денис успява да впечатли едновременно и критиците и публиката със своята история за любов и канибализъм. Ролите са поверени на Винсент Гало и Беатрис Дейл, които се срещат и откриват, че любовта може да се консумира…буквалнo! Не бих искал да бъда прекалено брутален в обясненията си, затова ще ви оставя в ръцете на трейлъра.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.