Новините днес

Метаморфозите на една Сага от далечна галактика

Сагата „Междузвездни войни” изстреля Джордж Лукас  в Галактиката на славата. През всичките години от създаването на оригиналната трилогия, Лукас винаги се е връщал към творението си за да го подобри, както откъм ефекти, така и откъм история. Тук сме събрали максимално най-пълния списък с промени, които е претърпяла Сагата през годините.

1977 г.  – Междузвездни войни

Оригиналът! Единственият! По-безценният от безценното!

star-wars

Както много от феновете знаят, това е филмът, който е прожектиран за първи път и дава тласъка на цялата страхотна мания. Началото е поставено през все повече отдалечаващата се 1977-ма г. Хан стреля първи (знаете какво имам предвид, нали? Ако не, четете надолу и ще разберете) и всички са доволни. Освен Грийдо, разбира се.

1980 г. – Империята отвръща на удара – 70mm VS 35mm

empire-strikes-back-released-cinema

През 1980-та „Империята отвръща на удара” е пуснат по кината и веднага се превръща в еталон за страхотен обрат на събитията във филм (извинявай, гражданино Кейн), а също така и за продължение, което е по-добро от предшественика си (извинения и към теб, „Кръстникът част 2”). „Империята” е разпространяван основно на 35мм лента, но има и една съвсем деликатно по-различна 70мм версия. В нея промените са основно в „диалогът” между Люк Скайуокър и R2-D2 на планетата Дагоба. Репликите на Люк биват променени от „Имаш късмет, че не го вкуси прекалено много” на „Имаш късмет, че се измъкваме от тук”. За повечето фенове промяната в диалога е много необяснима, но явно според Лукас е трябвало да ги има. По-късните издания включват възможност за превключване от единия диалог към другия с възможност за проследяване и на някои звукови промени в сцените. Променената реплика на Люк до преди 1997 г., когато излиза Специално Издани,е включващо всички версии, е можело да бъде чута единствено на 70мм версия. Като цяло, разликата между 35мм и 70мм не е много голяма, но пък най-важното е, че и двете започват с „Епизод V…”.

1980 г. – Междузведзни войни отвръщат на удара!

star-wars-its-back-poster

В резултат на успеха на „Империята…”, Лукас прави промени по „Междузвездни войни” за първи път. Една от най-значимите промени е стартиращият надпис, който е бил напаснат спрямо този от „Империята отвръща на удара” и му е добавено „Епизод IV: Нова надежда”. Колелото на историята започва да се завърта именно с тази промяна. Има и някои други аудио промени, като например още някой и друг рев от Чубака.

1983 г. „Завръщането на Джедаите” VS „Отмъщението на Джедаите”

Завръщането на джедаите е пуснат по кината. В продължение на много години промени по него не са извършвани, но е всеизвестен факт, че Лукас е направил промяна в заглавието точно преди филмът да бъде пуснат по кината.  Дори има плакати с първоначалното заглавие:

revenge-of-the-jedi-poster

Според всички новини, които могат да се открият, Лукас приканва Лорънс Касдан (сценарист) да промени заглавието от „Завръщането на Джедаите” на нещо по-драматично. Речено-сторено, правят промяната на „Отмъщението на Джедаите”, но Лукас не се съгласява, защото думата „отмъщение” не била присъща за джедаите и връщат старото заглавие.

1985 г.  Издание на  VHS и Лазерен Диск

star-wars-video-laserdisc

Легендарният за Сагата „Междузвездни войни” Бен Бърт надзирава буквално създаването на дигитално ремастирана версия на „Нова надежда”, където значително се подобрява качеството на картината и звука, което определено дава възможност на зрителите да чуят пълната реплика на C-3PO „Лъчът на влекача е свързан към главния реактор на седем места. Загубата на мощност на на един от входовете ще даде възможност на кораба да напусне.” Репликата е била изгубена при оригиналният филм, който е бил пуснат на видеокасета, а след това отново е възстановен за Бетамакс през 1982 г.

star-wars-vhs-cover

1993 г. Окончателна колекция

star-wars-trilogy-definitive-collection

Оригиналната трилогия, първоначално е преиздадена на лазерен диск в „окончателна колекция”. По-късно става ясно, че това определено не е било окончателно. Трилогията е цялостно ремастерирана за осигуряване на по-добър звук, по-добри цветове и още по-добра стабилност.

Трябва да се отбележи, че излязлата на DVD трилогия не е пипана от Джордж Лукас. От Лукасфилм използват същата основа както при тази „Окончателна версия”. Но за това след малко…

1997 г. „Междузвездни Войни” Специално издание

Епизод I: Невидима заплаха” все още е на две години от появата си на екран. През 1997 г. Лукас прави една от най-драстичните промени в оригиналната трилогия с цел по-добре да покаже визията на филмите. Трилогията е пусната отново в кината, преди да бъдат събрани трите филма на едно място в много красива опаковка със златисти кантове (или пък сребристи, ако държите на изданието за широк екран). Лукас харчи 10 милиона $ за „Нова надежда”, което е 3 пъти повече от първоначалния бюджет на филма и общо 5 милиона $ за „Империята отвръща на удара” и „Завръщането на джедаите”.

Ето това са големи промени. Целта им е била да обединят предстоящата Предистория с оригиналните филми и да ги направят по-естетически издържани, по-съвременни и в съответствие един с друг. Така например, логата на 20th Century Fox и Lucasfilm в началото на филмите са актуализирани и изглеждат много по-добре. За съжаление, това е началото на един мноооого дълъг списък с промени…

Нова надежда – Специално издание (Януари)

Оригиналният филм е обект на, както изглежда по-късно, най-драстични промени спрямо другите филми. Някои от промените включват :

 • Матираните картини са заменени от цифрови версии;
 • Добавени са още щурмоваци и нови CGI дюбакси, които да търсят R2-D2 и C-3PO;
 • Изцяло нов външен вид на местообитанието на Оби-Уан Кеноби;
 • Дигитално извънземно в кантината;
 • Когато Хан е преследван от щурмоваците по един от коридорите, той свива зад един ъгъл и попада на хангар, пълен с други щурмоваци, а не както е в оригиналния филм, където след като завива по коридора, попада само на няколко такива;
 • Добавена сцена между Люк и Бигс;
 • Увеличена сила на експлозията след изстрела от Звездата на Смъртта и взривяването на Алдераан;
 • Грийдо стреля по Хан първи, но не улучва и по този начин цялата сцена се променя;
 • Изцяло дигитален Джаба;
 • Нови сцени извън Хилядолетния Сокол. Повторно сегментиране на целия разговор между Хан Соло и Джаба.

„Хан стреля първи!” бързо се превръща в лозунг на всички маниаци на „Междузвездни войни”. Този лозунг преследва Харисън Форд, където и да отиде. Накрая, през 2014 г., Харисън Форд дава окончателен отговор на въпроса „ „Не зная и не ми пука.”

Империята отвръща на удара (Февруари)

Империята отвръща на удара” е подложена на много по-малко очевидни промени, но все още има какво да ви покажем. Започвайки от промененят фон на Облачния град, през огромното количество аудио промени и писъкът на Люк Скайуокър. Най-големите промени са много фини, като например това, че Лукасфилм премахват цялата начална битка на Хот. В интерес на истината, „Империята…” може да се гордее с най-много на брой направени промени от всичките три филма, но промяната е осново в изчистване на черни линии.

Завръщането на Джедаите (Март)

Промените в „Завръщането на Джедаите” са много съществени, като една от най-големите е с групата в двореца на Джаба. Песента, която изпълняват на сцената се променя от „Лапти Нек” на „Джедаите разбиват”. Има много добавени CGI сцени и други.

2004 г. – Пускане на сагата на DVD

star-wars-trilogy-dvd-box-set

Джордж Лукас няма спирачки! Седем години след промените, нанесени върху специалните издания, той решава да издаде най-накрая трилогията на DVD (Когато го питат защо се е решил след толкова време, Лукас е напълно честен в отговора си : „Заради пиратството. То наистина удря много в продажбите.”). Но въпросът ни е – нима не го е знаел и по-рано, че издаването на DVD е задължително? Все пак, преди BluRay дисковете, DVD-то превзе света. Неприятното е, че изданията на DVD са дори още повече пипани от предходните издания на VHS. Може би именно поради тази причина в дисковете има много някои много лоши цветови оформления, проблеми със звука и други неприятности, но ако тези проблеми бъдат игнорирани, то всичко друго си е налице. Ето някои от допълненията:

 • Писъкът на Оби-Уан Кеноби, когато трябва да изплаши ездачите е много по-пронизителен ;
 • На CGI образът на в „Нова надежда” Джаба е направена пълна промяна;
 • Грийдо и Хан вече стрелят един по друг почти едновременно (срам! Хан Соло стреля пръв!);
 • Холограмата на Императора вече е с лицето на Иън МакДайърмид, а не с Клайв Ривайл. Диалогът между Дарт Вейдър и Императора също е променен;
 • Гласът на Боба Фет вече се изпълнява от Темуера Морисън (Джанго Фет в епизод II), вместо от Джейсън Уингрийн;
 • В сцената с празнуващите джедаи вече има добавен нов персонаж – цяла тълпа от ликуващи гунгани на планетата Набу (за съжаление без присъствието на Джар-Джар Бинкс);
 • Дарт Вейдър вече няма вежди!;
 • Когато Анакин, Йода и Оби-Уан се появяват в духовна форма на Люк, Анакин вече не се играе от Себастиан Шоу, а от съвсем младия Хейдън Кристенсен, което малко изглежда безсмислено, като се има предвид, че Оби-Уан все още се играе от Алек Гинес, а не от Юън МакГрегър. Някак си не е окей да ги видиш в един и същи кадър.

Изглежда обаче, Лукас е изключително доволен от работата и промените които е нанесъл. Той споделя:

„Преди винаги ми се струваше, че сякаш съм оставил работата си наполовина свършена, а сега най-накрая съм имал възможнмостта да я приключа до край.”.

 Но все пак, една голяма част от феновете задава един и същи въпрос : „Ще бъде ли пусната оригиналната кино версия на DVD?” Отговорът на Лукас е повече от ясен :”За мен специалното издание e това, което исках. Останалите филми са на VHS…ако някой ги иска. За мен те вече не съществуват.”

Да, ама не, както се казва:

2006 г. – DVD лимирана серия

star-wars-widescreen-limited-edition-dvds

Въпреки уверенията на Лукас, че оригиналната трилогия няма да види бял свят на DVD, натискът от страна на феновете буквално принуждава Лукасфилм и от компанията издават „Лимитирана серия” – която изглежда почти същата като тази от 2004 г. година с добавени бонус дискове с кино версиите. Това което излиза накрая всъщност е, че бонус дисковете са същите като тези от „Пълната колекция” издадена на ЛазеренДиск от 1985 г. година. Тук идва огромният проблем. Преводът е ужасен, черните ленти отстрани не са премахнати, съотношението е 4:3 и ако филмът се гледа на широк екран, то тогава цялата картина ще бъде заобиколена от черни ленти. Всичко това изглежда сякаш Лукас издава този релийз с пълното нежелание той да съществува. И именно това си проличава от изказването му по MTV:”Ето сега ще се разбере дали наистина са искали оригинала или подобрените версии.”

2011 г. – Издания на BluRay дискове

star-wars-the-complete-saga-blu-ray-box-set

Отново промени. На този етап най-вероятно Лукас прави категорично последни промени със своите творения. За изданието на BluRay, той прави генерални промени на всеки един филм от „Междузвездни войни”. Включително и на прикуъл трилогията.

 • Куклата на Йода от Епизод I е заменена от изцяло дигитална версия;
 • Добавени са допълнителни диалози на Щурмоваците в Епизод III;
 • Нови корекции на цветовете;
 • Добавени скали, за да може R2-D2 да се скрие от Оби-Уан, който пък има добавени близки планове;
 • Една от най-оспорваните теми е когато Дарт Вейдър вдига Императора за да го хвърли към гибелта му в края на „Завръщането на джедаите” той крещи „НЕЕЕЕЕЕЕ”. Това звучи ужасно, но същевремнно с това придава някаква съвсем малка симетрия с вика му в края на Епизод III.

 

2012 г. – Междузвездни войни в третото измерение

star-wars-episode-1-the-phantom-menace-3d-poster

С огромното разпространение на 3D филмите (най-вече заради холивудските директори), благодарение на страхотния 3D проект на Джеймс Камерън „Аватар”, „Епизод I: Невидима заплаха” е преобразуван в 3D филм и е пуснат по кината. За съжаление филмът не се справя никак добре, но от Лукасфилм заявяват, че имат план да направят и останалите филми от Сагата на 3D. За щастие, в последствие от Дисни закупуват Лукасфилм и стартират с изцяло нова трилогия, като гарантират, че замислените проекти са отпаднали от плановете.

2015 г. – Дигитално копие

star-wars-the-digital-movie-collection

С развитието на технологиите, физическите медии бързо започват да губят популярност и биват заместени малко по малко от дигитални копия с възможност за директно сваляне. В стремежа си Дисни да не губят почва под краката си и да се движат в крак с времето с излизането на „Епизод VII: Силата се пробужда”, цялата Сага става възможна за сваляне дигитално. Версиите са идентични с тези от изданията на BluRay дисковете от 2011-та година. С една малка промяна, без която явно е нямало как да се мине. С промяната на управляващия екип, емблематичното лого на 20th Century Fox е премахнато от всички филми с изключение на „Нова надежда”, която от (Fox все още притежават) и е заменено от чисто ново лого на Лукасфилм с фанфари. За щастие, традиционното лого на Дисни – замъкът от „Спящата красавица” не е включено във филмите за „Междузвездни войни” от уважение към феновете.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.