Новините днес

За кино с… Андреа от „Дръж ми пуканките“

Тя се казва Андреа и е автор на нестандартният видео канал за кино култура „Дръж ми пуканките” във vbox7.com. Каналът е част от портфолиото на първата продуцентска компания за интернет видео проекти 7Talents”, където тя работи като креативен продуцент.

Завършила е филмови науки в Лондон и актьорско майсторство в България. Обича киното във всичките му форми.

1. На кино в киното или на кино вкъщи?
На кино в киното си е истината, но има моменти, в които просто искам да си приготвя нещо вкусно и да си гледам филма на дивана вкъщи. Но има филми, за които мисля, че е почти престъпление да не се гледат в кино салона.

2. Кой е първият филм, за който имаш спомени, че си гледал/а на голям екран?
Не знам дали е бил първият филм, но най-епичният ми спомен е от „Цар Лъв“, в зала 1 на НДК през 1994-та! Бях на 4 и въпреки това началните сцени с животнита, флората и фауната толкова ме впечатлиха, щяха да ми изскочат очите!

3. Имат ли българите кинокултура?
Не мога да кажа “Да” или “Не”, но правя канала “Дръж ми пуканките” вече една година именно с идеята да развивам кинокултурата. За това се радвам, че ви има и вас.

4. А какво мислиш за българското кино?
Този въпрос ми е много труден за отговаряне винаги, когато ме питат. Имам приятели, които се заминават с кино и от тях чувам, че е доста сложна системата, много са факторите, които влияят за случването и начина на случване. Но избягвам да влизам в ролята на критик, мечтата ми е да режисирам и да играя. Има хора, които работят със сърце и имаме добри попадения, но кой ще отрече, че нещо не ни достига за в повечето случаи?

5. Скорсезе с Де Ниро или Копола с Пачино?
Естествено и четиримата са велики, но аз от дете чувствам Скорсезе мой човек и разпознавах филмите му, без да видя името му. Освен, че много ми харесва работата му, самият той ми изглежда добряк. Бих отишла на кино с него и бих му дала да ми държи пуканките. Да ги вземе всичките даже! Харесвам Пачино, но Де Ниро според мен изигра по-разнообразни роли – добрия и лошия, смешния и успя да е различен, и като актриса, макар и с малко опит, зная колко трудно е това.

6. Според теб кой от съвременните режисьори ще се превърне в легендарна емблема за световното кино?
Пак ще кажа, че не говоря като критик, а като страстен фен на филмите – по-скоро няма да е Зак Снайдер. Какъв беше този „Батман срещу Супермен“?… Като любител споделям, че един от тези, които много ми харесват е Уес Андерсън. Сигурно едва ли ще е определян като емблематичен, но е много различен и интересен.

6. Кой е филмът, който всички харесват, а ти искрено ненавиждаш и защо?
Веднъж отпитах да гледам “Петдесет нюанса сиво”. Ами съжалявам, но много ме изнерви. Петнайсет минути гледах и веднага ме обля вълна на ярост.

8. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за даден филм при повторното му гледане?
Имало е филми, които съм преоткривала, но в повечето случаи е било, защото съм гледала даден филм като дете и не съм го разбирала достатъчно. 

9. Кои са трите филма, които би взел/а със себе си в изолирана среда?
“Гражданинът Кейн” на Орсън Уелс, първата част на “Шрек” и който и да е филм на Скорсезе. Ако мога да скатая и някое сериалче, бих взела „Игра на Тронове“ или „Stranger Things“.

10. В кой филм би заменил главния/главната актьор/актриса, за да изпълниш неговата/нейната роля?Заучавала съм толкова много реплики от световни драматургии, които съм си разигравала пред огледалото още от дете. В канала “Дръж ми пуканките”, както и в животът съм комедиен образ, но бих изиграла нещо драматично. Иначе има много по-интересни образи, но много пъти съм си се представяла как бих изиграла Принцеса Лея, ролята на Мерлин Монро в “Някои го предпочитат горещо” или Сара (Анджелина Джоли в “Gone in 60 seconds”).

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.