Новините днес

За кино с… Дора Петрова

Генерален мениджър на един от най-големите разпространители на филми в България – какво по-добро от това, когато се отнася до професия, свързана с единственото и най-прекрасно хоби на света? Благодарение на хора като нея, всички ние имаме удоволствието да гледаме на голям екран филмите на „Уолт Дисни“, „Юнивърсъл“ и „Парамаунт“, както и на редица независими студиа.
Дора е толкова позитивна и симпатична, че чак се чудим защо не избраха нея за роля в „Spectre“, а взеха Леа Сейду. Надяваме се тази грешка да бъде поправена в следващата „Бонд“ продукция.
Успяхме да си поговорим за кино с Дора Петрова, генерален мениджър „Форум Филм България“, минути след като тя приключи работа по „Красавицата и звяра“, който от днес е по кината. Нека да видим какво ще ни каже тя!

1. На кино в киното или на кино вкъщи?
И двете, в зависимост от настроението и филма. Някои филми са направени за голям екран, поради мащабността си и специалните ефекти. Други изискват уединение, каквото може да постигнеш вкъщи. Изживяването е различно.

2. Кой е първият филм, за който имаш спомени, че си гледал/а на голям екран?
Кино Сердика – „Кинг Конг”. Може да е имало други, но този се е запечатал в спомените ми. Първият ми сблъсък с киното. Баща ми ни заведе със сестра ми и нямаше места и го гледах седнала на стъпалата, но бях като омагьосана. Оказа се любов за цял живот .
Вторият, който също остави трайна следа в детските ми спомени, е „Джурасик парк” и досега всеки път го гледам с умиление.

3. Имат ли българите кинокултура?
Да, имат. Не толкова много хора, колкото би ми се искало, но би било нечестно спрямо всички тези приятели, които познавам с впечатляваща кинокултура да кажа, че не е така. Според мен обаче има сериозен напредък в тази посока през последните години. Важно е новите генерации да развият усещане и респект към киноизкуството, защото това се възпитава.

4. А какво мислиш за българското кино?
Да си призная – не съм фен на българското кино, може би защото съм леко разочаровано от това, което виждам, че се случва, а и крайния продукт. Не считам, че само защото съм българка и живея по тези географски ширини, трябва сляпо да уважавам всичко, що бъде сътворено в България и в този ред на мисли – кинопродукциите ни. За съжаление, има още много какво да се иска в българското кино.
Между старите български филми има доста стойностни класики. В новата вълна обаче се вижда липсата на посока, постоянство. Да спомена един филм в последните години, който гледах с удоволствие – „Стъпки в пясъка”.
Филм, който като дистрибутор не мога да отрека, че имаше всички нужни елементи за търговски успех – „Мисия Лондон”.

5. Скорсезе с Де Ниро или Копола с Пачино?
Всякакви конфигурации на тези четири исполина ще ме накарат да отида на кино. И не са само те – има още много достойни представители на седмото изкуство пред и зад камера.

6. Според теб кой от съвременните режисьори ще се превърне в легендарна емблема за световното кино?
Кристофър Нолан е безпорно режисьорът, който направи име през последните години до степен да придобие широка познатост и много последователи.
Майкъл Бей също има своята тежест.
Други звездни режисьори на холивудския небосклон, които аз много уважавам са Дени Вилньов, Жан-Марк Вале и Иняриту.
Почитател съм на Хуан Хосе Кампанела. Може би няма да стане легенда в световен мащаб, но смятам, че е един от знаковите режисьори на нашето време.

7. Кой е филмът, който всички харесват, а ти искрено ненавиждаш и защо?
Не се сещам за такъв. По-скоро ми се случва да се хвали много някой филм и аз да не го намеря на висота. В известен смисъл може би „Аватар” е такъв филм. За мен беше непонятно защо филмът имаше такъв небивал успех.

8. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за даден филм при повторното му гледане?
Абсолютно и то много често. Възприятието ми на даден филм се променя с напредването на възрастта и житейския ми опит. В многопластови филми намирам винаги нещо ново или скрита философия, която не съм имала възможност в друг момент от живота си да проумея.

9. Кои са трите филма, които би взел/а със себе си в изолирана среда?
The Help, Son of the Bride (El Hijo de la Novia), Life as a House.

10. В кой филм би заменил главния/главната актьор/актриса, за да изпълниш неговата/нейната роля?
Скарлет Йохансон в „Изгубени в превода“

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.