Новините днес

За кино с… DJ Марти Джи

Решихме, че е крайно време да се обърнем към някой представител на клубната сцена, за да пием по с него по бира и да го разпитаме за кино. DJ Марти Джи е от тези имена, които нямат особена нужда от представяне. Той е на сцената повече от 25 години, а неговите ретро партита са се превърнали в легенда за онези, които искат да се потопят в музиката на 80-те и 90-те години. Единствен джедай сред диджеите у нас, Марти Джи се съгласи да ни покаже и другата част от киното в себе си, която не е обсебена от „Междузвездни войни“.

1. На кино в киното или на кино вкъщи?
И на кино и в къщи, зависи от ангажиментите.

2. Кой е първият филм, за който имаш спомени, че си гледал/а на голям екран?
Всяка неделя след второто представление в Софийския държавен цирк имаше екран, на който от кинолента се прожектираха филми. Бях на 6 години и първият, който гледах, беше един незабравим уестърн с Джейн Фонда и Лий Марвин, „Кет Балу” от 1965 г.

3. Имат ли българите кинокултура?
Помня времето, когато киносалоните у нас бяха препълнени. Тогава обаче филмите бяха съвсем в друг жанр – спагети уестърн, филми с Гойко Митич, индийски, руски и други. Но обратът за мен стана с първите прожекции на Eпизод 4 на „Междузвездни Войни“,  „Нова надежда“; това беше през 1980 г. или 1982 г.

4. А какво мислиш за българското кино?
Знам репликите от филма ”Оркестър без име” наизуст, дори когато го гледам сам изключвам звука. Приятелите ми се дразнят, когато суфлирам репликите преди актьорите. Имаме много добри филми, а и доста от младите актьори и новите ни продукции не са за подценяване.

5. Скорсезе с Де Ниро или Копола с Пачино?
Въпросът е излишен! Разбира се, че Копола с Пачино! Все пак става дума за един от най-великите мафиотски филми в историята на киното – „Кръстникът”.

6. Според теб кой от съвременните режисьори ще се превърне в легендарна емблема за световното кино?
Много имена има, но аз харесвам Бари Дженкинс, Деймиън Шазел и Денис Вилньов.

7. Кой е филмът, който всички харесват, а ти искрено ненавиждаш и защо?
Предисторията на „Властелинът на пръстените”, Хобит”, ми е ужасно скучен в някои моменти; „Спайдър-мен 2“, както и цялата поредица за Хари Потър.

8. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за даден филм при повторното му гледане?
Когато мога, гледам филмите по три или четири пъти, и то за да вникна в доста сцени, детайли, масовки и музиката. “ХХХ: State Of The Union” с Айс Кюб при второ гледане промени мнението ми.

9. Кои са трите филма, които би взел/а със себе си в изолирана среда?
Бих казал цялата поредица “Междузвездни Войни”, но става дума само за три, така че  „Светецът” с Вал Килмър и Елизабет Шу, „Денят на чакала” с Алан Бадел и Тони Бритон и „Списъкът на Шиндлер” с Лиам Нийсън и Бен Кингсли.

10. В кой филм би заменил главния/главната актьор/актриса, за да изпълниш неговата/нейната роля?
10.Кърк Дъглас в класиката „Спартак” от 1960 г.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.