Новините днес

„Междузвездни войни“ за деца и техните родители

И преди ми се е случвало да ревюирам детски книжки, без да се притеснявам от факта, че те са насочени към аудитория, стояща малко по-далеч от обичайната за сайта. Всъщност много бих се радвал, ако четящите този текст имат деца. Така ще успея да изкажа възхищението си и да ги накарам да заведат малчуганите в най-близката книжарница.

Аз също съм родител и независимо, че Даниел е още малък, то отсега го подготвям за времето, в което ще проявява по-различни интереси от това да си играе с играчките, натрупани в единия ъгъл на хола. От друга страна, манията ми по „Star Wars“ е необятна и всяко парче мърчандайз, докоснало се до мен, е грижливо пазено и добавено към личната колекция.

Наскоро Ви разказвах за рисувателната книга по „Игра на тронове“, която спаси част от нервите ми в дългите и студени вечери на отминалата зима. Оказва се, че по филми има и други книжки за оцветяване, които са насочени не само към детската аудитория, но и към техните родители.

Издателството е „Егмонт България“, които държат правата за издаването на официалните лицензирани издания по „Междузвездни войни“. Премиерата на „Rogue One“ беше през декември и аз сериозно се притесних относно липсата на книги, които да подплатят интереса на зрителите към филма. Филмът притежава изключителна класа, но за това друг път. Сега на дневен ред е „Rogue One: 66 вдъхновяващи картини“.

ocvetiavane

На снимката виждате само един от общо 66-те рисунки, върху които вие или децата ви могат да разпалят въображението. Книжката е с меки корици и съдържа не само цели сцени, но и отделни детайли от вселената на „Star Wars“, в това число кораби, кантонерки, както и герои, които са изключително детайлно нарисувани. Оцветяването вече зависи от читателите. За този формат издание препоръчвам оцветяване с пастели или моливи, защото хартията не е особено дебела и използването на флумастри или акварели може да навреди на останалите рисунки.

Впечатление прави и броят на предложените илюстрации. Феновете на „Междузвездни войни“ знаят какво сакрално число е 66 и колко е важно то за събитията, довели до това, което се случва в „Rogue One“.  Дали е случайно или не, аз не мога да преценя, но със сигурност заигравката е интересна и си заслужава.

Второто издание е насочено към по-големите деца, които вече са развили фината моторика и могат да боравят с инструменти от бита. „Star Wars: Създай и твори“ е издание с твърди корици, посветено изцяло на апликациите и моделирането. Разгръщайки книгата, то вътре се разкриват две части:

aplikacii

В първата част са събрани всички герои от Сагата, които малчуганът може да изработи с помощта на подръчни материали. Детайлно описаните инструкции позволяват занимание за достатъчно часове. Другото интересно е, че вътре има и шаблон на Дарт Мол, който може да бъде изрязан и използван за щамповане върху фланелка.

Втората част, наречена „Подложка, съдържа стикери, пояснения, както и цялата азбука Ауребеш, използвана в света на „Междузвездни войни“. Хубавото там е, че има оставени и бели листи, на които децата да творят.

Цялата книга има и колекционерска стойност, подобно на енциклопедията, на която миналата година правих видеоревю.

razgurnato

И като родител, и като почитател на „Междузвездни войни“ препоръчвам двете издания. Не, не е детинско и нямам нищо против да се занимавам с подобна дейност. Най-малкото е забавно и предлага разнообразие. Ако имате дете, то със сигурност ще споделите безценни моменти заедно, а и ще започнете с превръщането на малките джедаи в истински фенове на Сагата.

Забележка: Показаните играчки на изображенията не са част от книгите.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.