Новините днес

Скритите послания в „Логан“

филмът "Логан" и неговите скрити препратки

 

Високоскоростният филм на Джеймс Манголд „Логан”, даде възможност най-накрая да бъдем свидетели на пълната ярост, на която Върколака от Х-Мен (Хю Джакман) е способен.  Благодарение на страхотната роля на Патрик Стюарт и бъдещата звезда Дафне Кийн, всички ние успяхме да се насладим на един изморен, вече пенсиониран Чарлз Екзейвиър и адски дивият мутант Х-23. Последното приключение на Логан успя да извиси Х-мен филмите до една нова и трудно достижима висота, заради което сме особено доволни.

Бихме искали да ви представим един от най-пълните списъци с препратки, великденски яйца и скрити връзки в „Логан”. За списъка с 16-те сме потърсили примери както във филмите от Х-мен вселената, така и сред богатата комиксова история на Джеймс Хаулет и останалите мутанти на Марвъл.

16. Тийзърът на „Deadpool 2“

 

филмът "Логан" и неговите скрити препратки

Успяхме да видим една от големите изненади за „Логан”, дори още преди филмът да се появи по кината. В необявен тийзър за „Дедпул 2”, Уейд Уилсън се преоблича в своя Дедпул костюм в една телфонна кабина, но за съжаление прекалено бавно и мудно за да успее да спаси минувача, който е нападнат, ограбен и застрелян. Всичко това е препратка към супер бързото преобличане на Кларк Кент като Супермен, който също използва телефонна будка. Всичко това е подплатено с препратки към емблематичния саундтрак на Джон Уилямс към оригиналния филм „Супермен” от 1978г.

По време на триминутния трейлър, Дедпул също размишлява над това, че Върколакът спасява само по дънки и потник. Във версията пусната онлайн, Стан Лий прави задължителното си камео, преди да бъде наруган от Дедпул. В кадрите могат да се видят и няколко постера на сериали на Фокс, един от които е „Светулката”, в който участва звездата от „Дедпул”  Морена Бекарин. Графитите по телефонната кабина пък оповестяват „Нейтън Самърс пристига скоро”.  За протокола, Нейтън Самърс е истинското име на Кейбъл, което значи, макар за момента да няма никакви новини по този въпрос, да очакваме появата му на големия екран.

Сигурно се чудите, а къде по дяволите е връзката с „Логан” в този случай? Вижте снимките.

Официален плакат на „Логан” на стената до Дедпул.

филмът "Логан" и неговите скрити препратки

Реклама на филма „Логан“  върху кино. Вижда се в началото на тийзъра.

филмът "Логан" и неговите скрити препратки

Обявяване появата на Нейтън Самърс (Кейбъл)

филмът "Логан" и неговите скрити препратки. Нейтън Самърс (Кейбъл)

15. Калибан

Във филма „Логан” Стивън Мърчант изиграва Калибан – мутант със способност да преследва други мутанти. Калибан помага на Логан да се грижи за Професор Х. Тук той играе много загрижен за мутантите персонаж, но ако си спомняте в „Х-мен: Апокалипсис”, Калибан не бе от най-дружелюбните. Това се дължи на факта, че в приключението от 1980 г., където мутантите се сблъскват с Апокалипсис, Калибан е трафикант на мутанти и брокер на информация. Въпреки, че Калибан остава известен с обръщението към себе си в трето лице, Мърчънт успява да покаже и неговата слаба черта – неспособността му да се излага на слънчева светлина, а също така и невероятната му интелигентност.

филмът "Логан" и неговите скрити препратки. Нейтън Самърс (Кейбъл)

Погледнати поотделно, персонажите изобщо не се доближават един до друг, но всъщност образите на Калибан от двата филма се вписват идеално и следват плътно характера на героя от комиксите. Всъщност в периодите  на комиксите, Калибан е работил неведнъж с Апокалипсис; дори Господарят на мутантите увеличава силата му неимоверно и така Калибан достига до свръхфизическа сила, което му позволява да повдигне до 10 тона тегло. Още един интересен факт е, че Калибан е единственият мутант, който успява да отнеме мантиите на двама от Конниците на Апокалипсиса – първо на Смърт, а по-късно и на Епидемия.

14. Комиксът с „X-Men“

филмът "Логан" и неговите скрити препратки. Комиксът с Х-Мен

В един от по-спокойните моменти във филма, Логан критикува два комикса за Х-мен, които Лора носи в раницата си. Когато тази сцена е показана в трейлъра на „Логан”, Джо Кесада разказва за това как той и Дан Панасониан създават комикс страници с ретро визия. И двата комикса The Uncanny X-Men” са публикувани от X-Men Comics Group” и се отличават с лога, които са от периода на Марвел през 1970 г. Една от историите включва дългогодишният злодей от Х-Мен Вселената Саурон – енергиен вампир, който прилича на динозавър. Другата е „The Uncanny X-Men” #132, който е реален брой и е препратка към история от 1980- г., която завършва с един от най-известните моменти в историята на Улвърин. Докато от „Марвъл Комикс” променят визията на комиксите си през 2000г., сцените с ретро книжките показани във филма имат за цел да демонстрират на зрителите колко известни са Х-Мен във филмовата си вселена.

филмът "Логан" и неговите скрити препратки. Нейтън Самърс (Кейбъл)

13. The Reavers / Грабителите/

филмът "Логан" и неговите скрити препратки. Комиксът с Х-Мен

В истинският свят, историята на Крис Клеърмънт и Джон Бърн в Uncanny X-Men #132 ни показва как Доналд Пиърс и останалите от Хелфайър клуб имат вземане-даване с Х-Мен. На последната страница на този комикс, разяреният и изтощен Улвърин обещава, че ще си отмъсти. 

филмът "Логан" и неговите скрити препратки. Нейтън Самърс (Кейбъл)
филмът "Логан" и неговите скрити препратки. Нейтън Самърс (Кейбъл)

Е, в брой #133 на Uncanny X-Men” се случва именно това. Улвърин ранява тежко и разкъсва на парчета няколко човека от Клуба на Адския Огън. Годни по-късно, някои от ранените и разкъсани от клуба получават кибернетични подобрения от Пиърс и решават да търсят отмъщение от Мутантите. Кръщават се Грабителите. Във филма „Логан” Пиърс принципно е простил на Логан за откъснатата си ръка…Е, не съвсем.

12. Лечението на мутацията

филмът "Логан" и неговите скрити препратки. Комиксът с Х-Мен

В интерес на истината „Х-Мен : Последният сблъсък”  от 2006 г. е много спорен филм. Въпреки няколкото наистина добри идеи, огромното отклоняване от Х-Мен историята  „помага“ на франчайза да бъде попадне в капан, от който няма как да се измъкне без генерални промени. Във филма е използвана идеята на Джос Уидън и Джон Касади от техния комикс „Удивителните Х-Мен”, където една от основните подистории се върти именно около лек за мутантите, разработен от д-р Кавита Рао.

 

Ето и връзката – Рестартът на цялата поредица с „Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще”  дава възможност на подобен лек за мутацията да бъде „пласиран” и там, което помага за създаването на света, в който се развива филмът „Логан”. Освен това, както заявява злият персонаж на Ричард Е. Грант, д-р Зандър Райс, лекът за мутацията бива примесен с генномодифициран царевичен сироп, който може да бъде използван в редица широко използвани продукти. Ехото към комиксите тук идва от ивента от 2005 г.  „Покосяване”, който пък се върти около събитията, случили се в комикса House of M”.  Историята в “Покосяване” разказва за това как огромна част от мутантите измират и не се раждат нови. След тази съдбовна за мутантите ера се появява нов мутант на име Хоуп Съмърс, която е основно колело в изграждането на много от историите в бъдещите Х-мен поредици. По същия начин и откриването на Лора, както и генно модифицираните мутанти оформят основната история във филма „Логан”.

филмът "Логан" и неговите скрити препратки. Нейтън Самърс (Кейбъл)
филмът "Логан" и неговите скрити препратки. Комиксът с Х-Мен

11. Катаната на Логан

Връзката на Улвърин с Япония е една от най-определящите за чертите на характера му. Дори и в по-късната му супергеройска кариера, преживяванията в Япония му помагат за изграждане на неговия код на честта и побеждаване на вътрешните демони в предългия вековен живот. Неговите приключения в Страната на изгряващото слънце успяхме да видим благодарение на „The Wolverine (2013) на Джеймс Манголд. Във филма Улвърин има катана окачена на стената в спалнята си. Въпреки, че това е редовна съставна част от жилищата, където се помещава Улвърин, то в случая съдържа много по-дълбок смисъл за филмовата Вселена на Х-Мен.

филмът "Логан" и неговите скрити препратки. Нейтън Самърс (Кейбъл)

Откакто „Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще” рестартира цялата поредица, филмът „The Wolverine” (2013) заема място във времевата линия, която никога не се е състояла. Въпреки това, мечът предполага и загатва, че все пак Логан има някаква връзка с Япония дори в преработената времева линия. В случая острието е едно наистина приятно намигване към филмовата и комиксова история на Върколака.

10. Натравянето от Адамантий

Ноктите на Върколака са се превърнали в неразделна част от характера на персонажа и са един от най-показателните за него фактори. За съжаление, адамантият бавно и неумолимо го трови от десетилетия. Въпреки, че ноктите на Логан са  естествена част от физиката, то скелетът му е покрит с неразрушимия метал адамантий, което е част от програмата „Оръжие Х”. Благодарение на своя изключително мощен регенериращ фактор, Логан е успял да издържи процедурата по сливане с адамантия и постоянно се възстановява от негативните ефекти на метала върху тялото си.

Във филма „Логан”, поради забавяне на мутантския регенриращ фактор, той е уязвим на отровата на адамантия.

Винаги, когато Логан губи силата си, както се случва например в комикса от 2013 г. Killable” на Пол Корнел и Алан Дейвис, той започва да страда от вредните влияния на адамантия. Поради излагането си на ядрени експлозии, като например тази в отварящата сцена на „Wolverine” (2013 г.) или пък други екзотични енергийни „заразявания” в неговите приключения, то Логан, в моментите когато губи силите си, е диагностициран с множество радиационни натрупвания и заболявания. По време на всяка една от тези ери на отслабване, Върколакът рискува в кръвта му да попаднат животозастрашаващи бактерии, и то всеки път, когато „пуска” ноктите си.

филмът "Логан" и неговите скрити препратки. Нейтън Самърс (Кейбъл)

9. Д-р Зандър Райс

филмът "Логан" и неговите скрити препратки. Комиксът с Х-Мен

Въпреки, че той не е толкова известен толкова, колкото някои от другите откачени учени в Марвъл вселената, д-р Зандър Райс има своята история. Бащата на Зандър е бил учен, работещ по програмата „Оръжие Х” и бива убит от Върколака в пристъп на ярост. Както се разкрива в минисерията от 2005 г.  „Х23” на Кристофър Йост, Крейг Кайл и Били Тан, Зандър се е посветил на това, което баща му е направил и е готов на всичко, дори да води цялата програма по създаването на изкуствено клонираната сурогатна дъщеря на Логан – Лора. Въпреки, че корпорация „Алкали Трансижън” съществува само и единствено във филмовата вселена, жестокостта на Райс е повсеместна. В комиксите той извършва брутални и ужасяващи експерименти върху Лаура и дори и поставя „арома спусък” Тя, надушвайки определен аромат, тя се превръща в безмилостна машина за убийства. След като д-р Райс и показва няколко от останалите клонинги, включително и Х-24, той е убит от Х-23 при един последен пристъп на животинска ярост. Зандър използва „арома спусъка” за да подведе Лора и да я накара да убие своята сурогатна майка Сара Кийни.

филмът "Логан" и неговите скрити препратки. Нейтън Самърс (Кейбъл)
филмът "Логан" и неговите скрити препратки. Комиксът с Х-Мен

8. Генетично създадените оръжия

филмът "Логан" и неговите скрити препратки. Комиксът с Х-Мен

В „Логан” Лаура и останалите мутанти-експерименти на корпорация „Трансижън” са били създадени от мутантска ДНК. И двамата – Лора и Х-24, дивият и животински клонинг на Логан, са проектирани от пробата, взета от Върколака, което се  разкрива в края на „Х-Мен: Апокалипсис”.

Въпреки, че мутантските сили на някои от тестовите обекти изглеждат много познати, едно от децата притежава сила да контролира електричеството, което на пръв поглед изглежда като силите на Кристофър Брадли, който бе изигран от Доминик Монахън във филма  „Х-Мен началото: Върколак” през 2009 г.

Идеята да се използват проби от истински мутанти за да се създаде супер оръжие се използва и в други два Х-Мен филма. Единият е през 2009 г., когато Райън Рейнолдс за първи път се появи в ролята на Дедпул, а по-късно бе превърнат в Оръжие XI,  притежаващ оптичните лазери на Циклоп и телепортацията на Призрака Джон. Другият е в „Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще”, където роботизираните и свръх съвременни стражи, могат да копират силите на мутантите. Малко по-късно Мистик открива, че тези сили са базирани на проби взети от вече мъртвите нейни приятели като Банши, Ейнджъл и други.

7. Двойникът на Логан

филмът "Логан" и неговите скрити препратки. Комиксът с Х-Мен

След години на тайни правителствени програми и фокусирани върху копиране на мутантската генетика сюжетни линии, Х-Мен персонажите най-вероятно имат най-много клонинги от всички други супергеройски франчайзи. В „Логан” този път се появява изиграният от Хю Джакман, безмилостен и кръвожаден клонинг на Логан Х-24. Визуално, клонингът е препратка към изиграния от Лив Шрайбър Съблезъб от „Х-Мен началото: Върколак”, а също и препратка към облеклото на Улвърин, което от време на време носи в някои от комиксите през 1980 г. Въпреки, че няма участие в този филм, то изглежда твърде вероятно участието на обсебения от генетиката г-н Синистър да има пръст в създаването на клонинга, още повече, че видяхме как Корпорация Есекс, която е негова, се сдоби с пробите от кръвта на Улвърин в края на „Х-Мен: Апокалипсис”.

Въпреки, че Доналд Пиърс няма никакво участие в създаването на Х-24, неговият комиксов образ създава друг двойник на Върколака в комикс от 1991 г. В брой №38 на комикса „Върколак”, Пиърс създава роботизиран негов двойник с идеята да заложи капан на истинския Върколак. Докато Логан разследва своя двойник, Пиърс планира да взриви бомба,поставена в роботизирано момиченце на име Елзи Дий. Разбира се, планът не сработва и след като програмите на роботите са пренаписани, то Върколакът-робот приема името Албърт и двамата с момичето от време на време участват в съюз с Логан (не всички сюжети от 90-те са добри, но пък са култови).

6. Пристъпите на Професор Х

В мрачното бъдеще на комикса „Old Man Logan” от Марк Милър и Стийв МакНивън, Логан бива изигран от Мистерио и избива повечето от Х-Мен отряда. Въпреки, че повечето Х-Мен са мъртви в света на филма  „Логан”, те са избити от един от мощните психични пристъпи на Професор Х в „Училището за надарени деца” в Уесчестър, Ню Йорк. Както е показано във филма, тези психически пристъпи парализират всички в заобикалящата обстановка, причиняващи наранявания и дори смърт ако не бъдат контролирани.

Във филма „Х2: Х-Мен Обединяване” злодеята на Брайън Кокс – Страйкър създава изкривена версия на детектора за мутанти Церебро с идеята да подведе Професор Х да избие всички мутанти на Земята. Макар планът му в крайна сметка да се проваля, това показва как мощната психическа сила на Професора може да бъде използвана дори за убийство във всеки един момент. Във филма „Логан” тези пристъпи могат да бъдат контролирани единствено чрез специален серум.

Макар да не е изрично опоменато, това е най-вероятно серумът, който Звярът на Никълъс Холт разработи в „Х-Мен: Първа вълна” и успешно използваше в „Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще”.

филмът "Логан" и неговите скрити препратки. Комиксът с Х-Мен
филмът "Логан" и неговите скрити препратки. Комиксът с Х-Мен

5. Серумът за повишаване на силата

През годините, мутантите от Х-Мен са се сблъсквали с различни вариации на серума на силата много повече, отколкото им е необходимо. Независимо дали се е наричал Мутантски хормон на растежа, Ритник, Рейв, Зап, Банший или Тъндърболт, това наркотично вещество работи по един и същи начин. Макар да има разлики в произхода им, целта и действието на допинга са да повишават временно силите на мутантите, да им дават свръх сила и агресивност и могат да бъдат смъртоносни, ако бъдат използвани неправилно или в много високи дози. В Ултимейт Вселената на Марвъл, дрогата за повишаване на силите бе получена от кръвна проба от Върколака.

През 2014 г. излиза минисерията на Чарлз Сол и Стив МакНивън Death of Wolverine”. В този комикс, Върколакът използва Реген серум като заместител на отсъстващия му лечебен фактор. Във филма „Логан”, той използва ненаименуван серум със същата цел, но в случая формулата за постигане на ефекта е разработена от д-р Корнелиус, който оглавява проекта Оръжие Х. Целта на доктора при разработването на този серум е била да подсили по-бързото излекуване на тестовите обекти по време на процеса със сливане с адамантий. В комикса, Логан използва този серум без да има видими странични ефекти. Както се споменава във филма, серумът който Върколака използва в „Логан” действа без странични реакции за организма ако е в малки дози, но при прекомерна употреба води до психологични проблеми и свръхагресия.

филмът "Логан" и неговите скрити препратки. Комиксът с Х-Мен

4. Риктор…

Лора е вликолепна. Х-23 е един изключително брутален, но и толкова човешки мутант…Може да откъсне главата на някой с няколко размахвания на адамантиевите си нокти, но може да бъде и толкова нежна. Освен нея, друг от по-специалните генномодифицирани мутанти е  образът на Джейсън Генао – Риктор. Той е най-старият тестови обект на Трансижън и се явява един вид лидер на групата избягали мутанти. Той оставя серумът за повишаване на силите на Логан. Риктор има силата да създава вибрации, чрез които може да мести земната повърхност и да предизвиква трусове. Изглежда за неговото създаване е използван генът на Аваланч.

Своя дебют в комиксите Риктор прави през 1987 в брой 17 на „Х-Фактор”. От тогава досега, той е имал дълга история и често-често е бил покрай екипа на  Х-Мен. Също като своето филмово амплоа, Риктор е спасен от група злодеи, които искат да използват способностите му за свои собствени цели. След среща с Х-Мен, Риктор става един от най-младите мутанти от Х-Форс. Има огромна вероятност Риктор да се завърне заедно с Х-23 (Лора) в предстоящите филми „Новите мутанти” и „Х-Форс”.

3. Куршумът от Адамантий

филмът "Логан" и неговите скрити препратки. Комиксът с Х-Мен

Куршумът от адамантий в много важен аспект и същевременно с това символ в вселена на Х-Мен и в частност за Върколака. Реално, той запазва тои куршум с идеята да се самоубие. Макар Лора в крайна сметка да използва куршума, за да спре Х-24, това не е първият път в който героят на Хю Джакмън получава куршум в главата с  куршум от адамантий. В самия край на „Х-Мен началото: Върколак”, Уилям Страйкър прострелва Логан с куршум от адамантий в главата, което причинява на прословутата му амнезия.

Въпреки, че куршумът може да проникне в черепа на Логан, лечебният му фактор се грижи да го опази жив. С отслабените си сили в „Логан”, то един такъв куршум би бил фатален за него. Въпреки кинематографичното значение на този вид куршуми, Логан е бил прострелван много с тях във Вселената на Марвъл. Макар те да нанасят сериозни наранявания, той обикновено се изцерява сравнително бързо от тях. Във Вселената на Марвъл дори има персонажи, като например наемните убийци от „Белите Призраци” и „Ъндъруърлд”, които се специализират в използване основно на снаряди от адамантий.

.

филмът "Логан" и неговите скрити препратки. Комиксът с Х-Мен
филмът "Логан" и неговите скрити препратки. Комиксът с Х-Мен

2. Канонът на Х-Мен

филмът "Логан" и неговите скрити препратки. Комиксът с Х-Мен

Когато през 2014 г. „Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще” рестартира поредицата, всички филми,  освен предисторията в „Х-мен: Първа вълна” отпаднаха от времевата линия на действието. Въпреки че, „Х-Мен: Апокалипсис”, „Дедпул” и „Логан” успяват да се вместят в новата времева линия, то статусът на първите няколко Х-Мен филма остава неизяснен. Благодарение на някои коментари от страна на Професор Х и Логан относно събитията случили се в първия Х-Мен филм от 2000 г., то тези филми малко по малко започват да придобиват значение за цялостната X-movieverse.

Професор Х споменава, че е открил Логан, когато е бил боец,  затворен в клетка и е живеел като животно, което е доста показателно и сочещо директно към първият филм от поредицата. Също така, двамата свързват случки със Статуята на Свободата, където се бе развила последната битка в първия филм. Освен това, Логан се вбесява дори само при споменаването на „Алкали”, което предполага, че най-малко има спомени за дейността по програмата Оръжие Х край езерото Алкали. Той получи тази информация в края на „Х-Мен”, а също така бе и основа на сюжетът в „Х2: Обединяването”. Въпреки това, някои от неизяснените детайли, като например ролите на Магнито и Мистик в „инцидента” със Статуята на Свободата, все още продължават да държат първите три филма от поредицата твърде далеч от рестартираната времева линия.

1. Смъртта на Логан

филмът "Логан" и неговите скрити препратки. Комиксът с Х-Мен

Когато през 2014 г. „Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще” рестартира поредицата, всички филми,  освен предисторията в „Х-мен: Първа вълна” отпаднаха от времевата линия на действието. Въпреки че, „Х-Мен: Апокалипсис”, „Дедпул” и „Логан” успяват да се вместят в новата времева линия, то статусът на първите няколко Х-Мен филма остава неизяснен. Благодарение на някои коментари от страна на Професор Х и Логан относно събитията случили се в първия Х-Мен филм от 2000 г., то тези филми малко по малко започват да придобиват значение за цялостната X-movieverse.

Професор Х споменава, че е открил Логан, когато е бил боец,  затворен в клетка и е живеел като животно, което е доста показателно и сочещо директно към първият филм от поредицата. Също така, двамата свързват случки със Статуята на Свободата, където се бе развила последната битка в първия филм. Освен това, Логан се вбесява дори само при споменаването на „Алкали”, което предполага, че най-малко има спомени за дейността по програмата Оръжие Х край езерото Алкали. Той получи тази информация в края на „Х-Мен”, а също така бе и основа на сюжетът в „Х2: Обединяването”. Въпреки това, някои от неизяснените детайли, като например ролите на Магнито и Мистик в „инцидента” със Статуята на Свободата, все още продължават да държат първите три филма от поредицата твърде далеч от рестартираната времева линия.

Въпреки че, „Логан” може да се разглежда като съвсем слаба адаптация на „Old Man Logan”, за създаването на филма са черпили идеи и от ивента от 2014 г. „Смъртта на Върколака”. В минисерията на Чарлз Сол и Стив МакНивън, мутантският лекуващ фактор на Улвърин е изваден от строя заради свръх мощен супер вирус. Освен,  че има поставена награда за главата си, Върколака разкрива, че д-р Ейбрахам Корнелиус се опитва да копира процеса на сливане на скелет с адамантий от програмата Оръжие Х. Накрая Логан умира, използвайки последната доза, която му е останала от регенериращия Серум за да успее да спаси тестовите субекти от д-р Корнелиус. И в „Логан”, и в „Смъртта на Върколака”, липсата на лекуващ фактор изиграва важна роля. Също така, във филма, Логан прекарва по-голямата част от времето си с брада и малко по малко унищожаващ се костюм, като точно тази негова визия е дословно взета от „Смъртта на Върколака”, брой #2.   Макар спецификата на смъртта му да е различна спрямо филма и комикса, и в двете Логан жертва живота си в името на това да спаси група от млади мутанти, напомняйки на публиката, защо точно той е най-добрият от най-добрите.

филмът "Логан" и неговите скрити препратки. Комиксът с Х-Мен

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.