Новините днес

„Тайната история на Туин Пийкс“ от Марк Фрост

Даян, чувствам се страхотно.

Преди две вечери прочетох „Тайната история на Туин Пийкс“ на Марк Фрост, която стоеше в библиотеката ми, упорито чакайки да приключа с маратона с тридесетте епизода на един от най-знаменитите сериали, върлували някога в телевизионните мрежи. Трябваха да минат много години, преди да се реша да се потопя отново в този свят на мистерии, убийства и изневери, където нищо не е такова, каквото изглежда.

Само след по-малко от два месеца светът ще бъде облян от нова „Туин Пийкс“ вълна, след като Дейвид Линч се завръща, за да доразкаже историята на жителите на малкото градче в щата Вашингтон, които все още не са превъзмогнали трагичното убийство на Лора Палмър. Завръщането на сериала не само ще припомни на старите фенове какво се случи тогава, но и ще създаде нова фен база, съставена от децата на зрителите от едно време, които са прекали множество безсънни нощи. „Туин Пийкс“ е повече от телевизионен сериал; той поставя основите на нова вълна в заснемането на кино за малък екран и променя завинаги телевията и дава тласък на появата на страхотни филми, инспирирани от историята на Дейл Купър.

„Тайната история на Туин Пийкс“ дойде при мен в хартиен плик, формат А3, върху който е напечатана заглавната страница на досие, излязло от архивите на ФБР. Издателска къща „Бард“ са се постарали да осигурят на читателите си максимален комфорт, особено що се отнася до визията на книгата. Твърдите корици, релефните букви и обложката придават изключително завършен вид на бижуто, което заслужава да бъде поставено във всяка една кинобиблиотека.

Трябва да започна оттам, че тази книга е написана изцяло и само за феновете на сериала. Не съм сигурен, че някой, незапознат с историята, ще успее да извлече каквото и било удоволствие от показаната документалистика. Книгата е тясно обвързана с почти всички герои, като не само уточнява събитията, но и разширява познанията от гледна точка на биографични справки, настъпили исторически събития, далеч преди началото на сериала, както и проследяването на създаването на планинското градче, маркирано завинаги от злата сила на Черната дупка.

Книгата на Фрост няма сюжет; той е имал пълната свобода да се развихри максимално и още в началото става ясно, че събраните изрезки, документи и уточнителни бележки имат за цел да изградят стабилен мост между втори сезон и новите серии, както и да припомни дребни детайли, които обаче имат решаващо значение.

Гордън Коул, в чиято кожа видяхме Дейвид Линч, възлага на ненаименуван в началото таен агент да разгледа и анализира досие, съставено от неизвестен тип, именуващ се „Архиваря“, който събира историята на Туин Пийкс. Досието е мистериозно свързано с нова поредица от престъпления, настъпили в планинското градче. Очевидно разследващият има целите и амбициите (а, както става ясно – и вкус към доброто кафе) на специален агент Дейл Купър, действал по тези ширини преди двадесет и пет години.

„Досието“ е съставено от документи, датиращи от експедициите на трапери из цяла Америка и стига чак до 2016 г., когато е възложено новото разследване. Документите са са писма, изрезки от вестници, статии, мемоари на жители, както и други хартии, които по някакъв начин са свързани с Туин Пийкс и тайнствената, зла сила, която върлува между големите дървета. Подредени хронологично, частите на досието ни представят битието не само на героите от сериала, но и на действително съществували личности от американската история. Особено силно е застъпена темата за НЛО и проектите „Манхатън“ и „Синя книга“, превърнали се в част от конспиративната дейност на редица изследователи. Всичко това е увековечено с множество фотографии, както и с бележки под черта и на Архиваря, и на разследващия агент.

twin_peaks_1

Интересното е, че книгата ни вкарва в детайли, които до този момент не са били официално представени от създателите на сериала. Харесах страшно много това, че се обърна внимание на събитията около герои като Ед и Надин Хърли, Ханк и Норма Дженингс и семейството на шериф Хари Труман, а за цвят дори е представено и менюто на ресторант „Double RR„, в който се сервира прословутият черешов пай. знаехте ли, че името на ресторанта идва от думата „железница“ (railroad)? Аз не бях запознат.

„Тайната история на Туин Пийкс“ действа и като изключително добро припомняне, което обаче става доста по-полезно, ако изгледате отново сериала. Със сигурност има образи и сцени, които сте забравили (особено ако сте гледали „Туин Пийкс“ в годините на неговото първо излъчване по националната телевизия), така че си помислете дали си заслужава да посегнете към томчето, без да отделите нужното време за подготовка. Естествено, аз препоръчвам да гледате и „Туин Пийкс: Огън, следвай ме“, за да сте сигурни, че ще успеете да подредите пъзела в правилната последователност.

Друга особеност е, че въпреки обема, книгата се чете буквално за няколко часа. Шрифтовете варират, а илюстрациите са достатъчно големи, така че близо 400-те страници по никакъв начин не бива да ви плашат или да ви отнемат от времето. При наличието на хубаво кафе е напълно възможно да преминете през книгата за една вечер.

Препоръчвам „Тайната история на Туин Пийкс“ на всички, които харесват сериала и които чакат с нетърпение третия сезон. Заслужава си да отделите средства и да се сдобиете с изданието.

Край на записа.

4 Comments on „Тайната история на Туин Пийкс“ от Марк Фрост

  1. Добър вечер всяка книга ли я пращат във този плик Секретно или само 1вите няколко книги .Аз си я поръчах пт store.bg но незнам дали ще го има и плика.

  2. Здравейте, книгата с третия сезон ли е свързана? Защото аз вече го гледах и съм силно впечатлена и втрещена. И освен че съм го гледала ми се иска и да го прочета подробно и детайлно на книга. Дано там разбера кои са Чалфонт. Дано да има продължение!

    • Здравейте.

      Книгата е връзката между втори и трети сезон, а за новата книга все още няма информация дали ще бъде издадена на български език.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. „Тайната история на Туин Пийкс“ на Марк Фрост | Книжен Петър

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.