Новините днес

За кино с… Николай Атанасов MonTero

Досега в „За кино с…“ сме си говорили с блогъри, кинокритици, диджеи, телевизионни водещи и всякакви други сладури, но никога не бяхме обръщали внимание на фотографите. За щастие, такива в България има много, но малко от тях са истински кинаджии.
Николай Атанасов MonTero е именно такъв фотограф – той не само е професионалист в областта си, но и обича комиксовите филми толкова много, че съвсем скоро ще може да видите какво означава истински „Marvel Home“ по една от националните телевизии. С Ники си говорим за кино и не можем да спрем да гледаме снимката по-горе, като дори обмисляме в най-скоро време да направим обир с взлом у тях.

1. На кино в киното или на кино вкъщи?
И двете! Всяко едно тях си има своята магия. Oбожавам домашния уют! Вкъщи мога да си направя буквално леген, пълен с пуканки и да се размажа с филмови маратони на поредици като „Властелинът на пръстените”, „Пришълецът” или любимите ми продукции на Марвел. Но пък атмосферата в киното не може да се замени с нищо друго. Тръпката в очакване на премиерата, огромният екран, звукът и онези досадни индивиди, които не спират да говорят и изобщо не знаят защо са в залата. Пожелавам си един ден да си направя малка кино зала вкъщи, където ще си реша проблема с онези по-горе споменати досадници, ха-ха.

2. Кой е първият филм, за който имаш спомени, че си гледал/а на голям екран?
Бях малък, може би 7-годишен. Баща ми ме заведе да гледаме „Годзила“, но не филма от 1998 г., а от по-старите японски версии и за мен това беше нещо невиждано и грандиозно.

3. Имат ли българите кинокултура?
Доста е относително. Не искам да поставям всички българи под общ знаменател, но се радвам, че в последните години се запознавам с хора, които истински ценят киното, а и компанията ми е от филмови маняци.

4. А какво мислиш за българското кино?
Много добър въпрос! Няма… Просто няма български филм от последните години, който да ме е впечатлил. Виж, обаче филмите от 70-те и 80-те години – те просто са една ВЕЧНА КЛАСИКА. Филми като „Под игото”, „Време разделно”, „Войната на таралежите”, „С деца на море”, „Оркестър без име”, „Козият рог”, „Дърво без корен” и още, и още толкова много. Можем да се гордеем, че филмовата ни история има толкова истински и качествени за времето си филми. Все пак се надявам, един ден да се радваме на качествено български кино.

5. Скорсезе с Де Ниро или Копола с Пачино?
Хммм, по-лесно щях да отговоря на въпрос: MARVEL или DC? И все пак избирам Скорсезе с Де Ниро!

6. Според теб кой от съвременните режисьори ще се превърне в легендарна емблема за световното кино?
От години вече сме свидетели как филмите по комикси набират огромна сила. Имам големи надежди за Джеймс Гън (Guardians of the Galaxy) и за братята Русо (Avengers: Infinity War), които много скоро ще ни въведат в мултивселената на Марвел. Разбира се, легендарни емблеми ще си останат имена като Стивън Спилбърг, Джеймс Камерън, Кристофър Нолан, Мартин Скорсезе и Питър Джаксън.

7. Кой е филмът, който всички харесват, а ти искрено ненавиждаш и защо?
Веднага ти отговарям! Тази псевдо, порно, садо-мазо повърня, по която побесняха всички жени, ако не и цялата вселена – „Петдесет нюанса сиво“. Дори не заслужава да го коментирам повече, ама нали ме питаш… 😀

8. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за даден филм при повторното му гледане?
Не мога да се сетя за конкретен случай, но определено филми, като по-горе споменатата олигофрения, са ти ясни още преди да са излезли на голям екран.

9. Кои са трите филма, които би взел/а със себе си в изолирана среда?
Това е някакъв бъзик, нали? Как само три?!

10. В кой филм би заменил главния/главната актьор/актриса, за да изпълниш неговата/нейната роля?
Аз съм фотограф и бих паснал идеално на мястото на Питър Паркър – Спайдър-мен, но май първо трябва да ме ухапе радиоактивен паяк, нали така ? ха-ха-ха

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.