Новините днес

„Rogue One: История от Междузвездни войни“ на Александър Фрийд

Хубавото на месец април тази година е, че най-накрая премиерата на „Rogue One“ на оригинален носител за домашно гледане се случи точно преди великденските празници. За съжаление обаче, в нашата държава издание няма, а и скоро не се очертава да има. Причината е, че нямаме разпространител на хоум ентъртейнмънт подразделението на „Уолт Дисни“, което ни лишава от внушителната им колекция дискове и то не само „Star Wars“, но и всички филми на „Пиксар“ и „Марвел“, както и останалите анимационни и игрални заглавия. Единствената опция е снабдяването от чужбина, което мнозина практикуват. Как точно да се сдобиете с филм от чужди сайтове съм описал прегледно тук, а и винаги мога да дам допълнителни съвети при нужда.

На книжният фронт обаче нещата стоят по съвсем различен начин. „Егмонт България“ се грижат отдавна феновете на „Междузвездни войни“ да получават част от книжните издания, които съпътстват далечната Галактика. Писал съм не едно и две ревюта на техните книги (всъщност на всички издадени до този момент), а сега е време да разлистим „Rogue One: История от Междузвездни войни“, адаптирана от Александър Фрийд в прекрасно издание, неотстъпващо почти по нищо на игралния филм. Е, „Star Wars“ е преди всичко аудиовизуален продукт, но винаги е хубаво, когато обсесията по дадена тема се подхранва от комикси и книги.

Книгите за възрастни се оказаха хит и у нас и искрено се радвам, че се получи по този начин. Като се има предвид какъв свит пазар сме за нърд и гийк култура, то всяко издание е ценно, а придобиването му поражда хубави чувства у читателите. В този случай имаме книга, писана от истински фен на Войните, досущ като режисурата на Гарет Едуардс. Фрийд е известен с написването на „Star Wars: The Old Republic“, „Blood of the Empire“ и „Star Wars: The Old Republic – The Lost Suns“. Отделно е работил към BioWare, които разработват компютърни игри, така че този бекграунд дава стабилна основа, върху която да се представи и, в този случай, доразвие историята в „Rogue One“.

Едва ли има вече някой, който да не е гледал филма. За съжаление, през зимата не успях да напиша ревю на филма поради редица причини, които ми попречиха да се занимавам активно със сайта. Успях да го гледам два пъти на кино, а книгата я врътнах за няколко часа, подготвяйки се за блурей изданието, което пристигна преди няколко часа в пощенската ми кутия. Не знам дали трябваше да чета книгата преди трето гледане, но пък очакването се оказа мъчително и затова реших, че няма да е лошо да си припомня историята и да разбера каква по-точно беше мотивацията на голяма част от бунтовниците, опълчили се срещу Галактическата Империя и нейното най-мощно оръжие „Звездата на смъртта“. Това е същината на „Rogue One“, в която са преплетени и семейни нотки, и чисто протестърски сили, желаещи да бутнат дошлата власт.

Преводът на книгата е дело на Александър Драганов, чиято работа съм коментирал с положителен акцент и друг път. Състоящата се от 526 страници книга е оформена във вече добре познатата стилистика на издателството, които директно адаптират към български език и кориците, и голяма част от терминологията. Въпреки това, един от основните рефрени от филма е променен, което на мен не ми допадна. Това обаче е само лек бъг, който е пренебрежим с оглед на цялата изработка на прекрасното издание. Да, окей съм с всичко и гордо заявявам, че „Rogue One“ ще стои до останалите Star Wars книги на специално отделеното място в семейната библиотека.

Хубавото е, че Фрийд се е постарал да направи допълнения към историята, които липсват във филма. Те се намират на специално обособени страници между главите, а кратките истории вътре са описателни и дават на читателите по-ясна представа за скритите събития от двете страни на конфликта. „Rogue One“ е абсолютната фенска проява, която не само ще натрупа още приходи в хазната на ЛукасФилм, но и ще накара издателството у нас да продължи със „Star Wars“ линията си, защото новите книги (от официалния канон) са много и колкото повече видят превод, толкова повече ще се увеличават феновете у нас.

Препоръчвам книгата най-вече на върлите фенове, които оцениха достойнствата на „Rogue One“ подобаващо. Чакам с нетърпение следващите издания – дано са повече от миналата година. „Егмонт“, моля ви!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.