Новините днес

Guardians Of The Galaxy vol. 2 / Пазителите на галактиката vol. 2

Когато през 2014 г. щурмува големите екрани, спейс операта „Пазителите на галактиката” направи онова, за което мнозина мечтаеха и сънувахa. Филмът разби стереотипите, наложени от вече утвърдената тогава по грандиозност вселена на Марвел и показа, че независимо от изградените визии и посоки на движение, то винаги може да се предложи иновационно откъм цветове и история пиршество, което да придърпа към себе си нова фенска маса.

Не съм се и съмнявал, че продължението ще предложи още от същото, надминавайки по мащабност първоизточника си, разчитайки на същия актьорски състав и директно продължаващ историята, без бъде оказано влияние от останалите събития, случили се за тригодишния период на развитие в комиксовата джунгла. Изтъкани от разнородност, груб на места хумор и огромна палитра от цветове, „Пазителите на галактиката vol. 2” доказва, че ако съществува магия, то нейните радетели са Джеймс Гън и компания.

Ако трябва да съм откровен, то комикс познанията ми за вселената на Марвел са сравнително пресни, особено ако трябва да се сравнявам с връстниците ми оттатък Атлантика. Знаете колко пъти съм заявявал съжалението си, че популярните от десетилетия рисувани герои се появиха чак в нашето детство, оставяйки ни без културно наследство, което да поемем от нашите родители и майки и бащи. Нашето поколение обаче е това, пред което стои тежката задача да популяризира това изкуство и да го предаде на собствените ни деца, за да могат те един ден да бъдат достатъчно навътре с подробностите около говорещите с балончета персонажи. За целта на ревюто се консултирах с изданието на DK, което може да се намери по добрите книжарници у нас и озаглавено Marvel Encyclopedia: Updated and Expanded”. Тежкото няколко килограма чудо обвхваща всички герои, появявали се някога на страниците на сингъл броевете и служи като академично издание, особено когато се нуждаем от бърза справка за опресняване и/или обогатяване на знанията.

Пазителите на галактиката се появяват за пръв път в комикса Marvel Super-Heroes #18 през далечната 1969 г. и са част от алтернативната вселена Earth-691, като действието се развива през XXXI век . Оригиналният състав включва четирима пазители, всеки от които е последен представител на своя вид от различни планети. Ванс Астро (Земята), Чарли-27 (Юпитер), Мартинекс (Плутон) и Йонду (Кентавър IV) са тези, които защитават Млечния път от бадуунската инвазия. Впоследствие, към тях се присъединяват Стархоук, съпругата му Алета и Ники, представител на планетата Меркурий.

Впоследствие, след Annihilation събитията, групировката се преструктурира към т.нар. Modern Guardians”, включващи Питър Куил-Старлорд, Адам Уорлок, Дракс, Космо (еволюирало куче с руски произход), Гамора, Грут, Мантис, Касар и Рокет Ракуун, преведен на български език като Ракетата. В едноименният филм от 2014 г., Пазителите на галактиката са Питър Куил-Старлорд (Крис Прат), Гамора (Зоуи Салдана), Дракс Разрушителят (кеч-иконата на WWE Дейв Батиста), Грут (озвучен от Вин Дизъл) и Ракетата, за чиито гласови специфики се грижи Брадли Купър. Сами виждате, че еволюцията засяга състава на гардиъните, предлагайки на зрителите разнообразие не само от образи, но и от различни по характеристика актьори, участвали преди това в дифиренцирани от комиксови филми продукции.

Не успях да си припомня първия филм, преди да вляза в претъпканата кинозала и още с първите кадри отчетох това си бездействие като огромна грешка. Липсата на блурей разпространител на хоум ентъртейнмънта на „Дисни” все още не ме е мотивирало да си закупя излезлите Marvel филми без превод (по дяволите, имам дете и искам да ги гледа спокойно), но очевидно тази грешка трябва да бъде поправена на мига. Средствата от касичката вече поеха своят път към интернет пазаруването и се моля на Танос пощите да действат по-бързо.

Независимо от това обаче, Guardians of The Galaxy vol. 2” ме подхвана от първите кадри, майсторски изпипани и прекрасно озвучени от втората част на “Awesome mix”-а, доставяйки ми космическа битка, служеща за фон на безгрижно танцуващия бейби Грут. Силният старт на продукцията предвещаваше изискано развитие на историята и именно това и получих- над два часа феерия от цветове, сякаш извиращи от комикс брой.

В центъра на събитията отново виждаме любимците на новото поколение, обединени под наемническата си мисия и обикалящи различните светове, за да изпълняват платените си задачи. Виждаме Старлорд, Гамора, Дракс, Ракетата и бебе Грут, работещи върху това, което могат да правят най-добре – съчетание от бой, иронично и защипано с дебелашки хумор поведение, плюс присвояване на забранени предмети, които могат да им струват живота. Именно кражбата е причината, поради която петимата, плюс най-накрая пленената от тях Небула (Карън Гилън) се озовават на изоставена планета, спасени от неизвестен герой. Неизвестния т герой обаче се оказва завръзката, която превръща „Пазителите на галактиката vol.2” в origin story, в чиито център е поставен Питър Куил. Помним добре от първия филм, че Куил е изгубеното землянче, разделило се трагично с починалата от рак майка и търсещо изгубен в космоса баща, чиито произход е неизвестен. Е, бащата вече е тук, създавайки чувството, че появата му е точно толкова важна за Куил, колкото разкритието на Дарт Вейдър за роднинската си връзка с Люк Скайуокър. Его, приличащ най-вече на смесица между една част Дейвид Хаселхоф и десет части Кърт Ръсел (защото се играе от самият Кърт Ръсел), е прекарал последните години, търсейки изоставеното си момче. БАМ! Светът на Куил е разтърсен из основи, а неговото търсене най-накрая е приключило.

Екипът обаче се разделя, оставяйки Ракетата и Грут като пазачи на Небула, докато Куил, Гамора и Дракс се присъединяват към Его и неговата подопечна Мантис (Пом Клементиеф), отправяйки се към родната планета на Его. Никога обаче разделението на екип не е работело добре (знаем го дори от съчките на хан Кубрат) и именно това разработва основния конфликт, който се оказва и двигател на историята.

Междувременно Йонду (Майкъл Рукър) и екипът му главорези е нает, за да открие бившият „възпитаник” на школата космически пирати, измъкнал се и събрал около себе си разнообразието от интергалактически образи. Разбира се, Куил все още таи чувства към бившия си радетел, независимо от разрива, настъпил между двамата.

Появата на Его, търсенето на Йонду и присъединилата се в окови Небула превръщат Guardians of The Galaxy vol.2” не само в origin история, но и в нещо много по-достъпно за всеки гледащ – намесват се семейните връзки и отношения, така необходими за всеки индивид, било то от този или от друг свят. Именно отношенията на вързани по пряка линия герои създават усещането, че независимо от произход, възраст и раса, семейството остава на първо място във всяко наше начинание. Такова е и посланието на този филм, съчетаващ в себе си комиксова магия, наченки на дълбоко развиваща се космическа опера и инфузия от чувства, гравитиращи около всяко едно живо същество.

Диалогът във филма е изпъстрен със сексуални закачки и откровено просташки шегички, част от които биха послужили и за следващата домашна сбирка с олигофренични приятели. Ако някъде съществува перпетуум мобиле, то той със сигурност прилича на Дракс, а най-малкото и звучи като него. Дракс е основния типаж, на който е поверена тежката задача да създава комични ситуации и учудващо за мен, то Батиста се справя изкючително добре. Макар и далеч от популярността на своя колега Дуейн Джонсън, то Дейв със сигурност е очакван в много студия, където да покаже своите таланти. Не знам дали съществува закономерност между ръст и левъл на комичност, но ако такава все пак има, то със сигурност законите на физиката биха били олицетворявани от големи и здрави мъже, започнали кариерата си на ринга като професионални кечисти.

Друг симпатяга е Грут, който е бебе, озвучен е с единствената си реплика от Вин Дизъл и страшно много ми напомняше на собственото ми дете. Тази асоциация ме караше да изживявам всеки един грут-момент от екрана, изпитвайки непреодолимото чувство да протегна ръка и да го гушна. Бейби Грут беше и основен персонаж, развит в трейлърите, а във филма получава и достатъчно екранно време, за да се превърне във всеобщ любимец на аудиторията.

Колкото и да е як “Guardians of the Galaxy vol.2”, то той има и своите проблеми, така типични за всеки марвелски филм. Сещате се, нали? Злодеят. И тук имаме липса на качествен антагонист, който да ни накара да го мразим от все сърце. Танос липсва, а неговата роля трябваше да бъде поета от Кърт Ръсел. Гледал съм почти цялата филмография на Кърт, обичам го страшно много и винаги му се радвам. Тук обаче той не ме накара да го почувствам. Дали политиката на Марвел да не създава адски изчадия или наличието на пропуски в сценария не успя да убеди публиката, че Его е кофти тип, от когото трябва да се пазим. Сори, дюдс, но Его нито е зъл, нито е неприятен, нито искаме да го убием. Сериозен пропуск за пореден път, за който искрено се надяваме (да, отново) да бъде фикснат най-накрая в някой от предстоящите филми, които ще доразвият историята. Точно поведението на Его ме накара да се почувствам meh, а не исках. Жалко, че потенциалът, който има този образ, не бе широко обхванат и показан сред останалата феерия от цветове, които изграждат филма.

А точно феерията от цветове е разкошна – разчитайки на ярки и пъстри тонове, Guardians of the Galaxy vol.2” ме кара да си купя флумастри, темперни боички, акварели и и пастели, които да смеся хубаво и да намажа стените у нас. Това би било временно решение, докато не се сдобия с голям винил, който да опъна в хола и който да снимам за Instagram.

Би било немислимо, ако не спомена и саундтрака. Ех, саундтракът! Помните много добре какво чудо правеше “Awesome Mix vol.1” в първия филм. Този път Джеймс Гън разширява кръгозора си, включвайки музиката на Флитууд Мак, Джайксън Файв, Сам Кук, Глен Кемпбъл, Кат Стивънс, Парламент, Електрик Лайт, Джордж Харисън, Лукинг Глас, Джей енд ди америкънс, Чийп Трик и Марвин Гей. Сами виждате, че с такава компилация не само усещате, а директно се прехвърляте в дивите моменти на 80-те години на ХХ век, карайки „Пулсиращи ноти” на Тома Спространов да звучи нелепо като звук от съвременен български филм. Казах ли, че от два дни не съм сменял диска в колата?

Guardians Of The Galaxy vol. 2” е магия, която работи на всички нива и която заслужава да бъде изживяна. Чудесната работа на Джеймс Гън, прекрасната актьорска игра, хумористичните елементи и симпатичните герои карат филма да работи като добре смазан елемент от огромната Marvel Cinematic Universe, който поема излишния товар на продукции като „Captain America: Civil War”и продължаващ със сюжетната линия, която ще ни отведе още по-дълбоко в комиксовата обител.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.