Новините днес

King Arthur: Legend Of The Sword / Крал Артур: Легенда за меча

от Ясена Рахнева

 

Yes, mate! Гай Ричи ни отнесе главите! Again!

И страхотен ляв… профил за Дейвид Бекъм!В моята Вселена, хората се делят на две – такива, които казват: “Yes, mate и такива, които казват: “Yes, man”. Е, вторите някак си по-трудно харесват Гай Ричи. Толкова прости са нещата. Първите, при които британският хумор, футбол и сленг са поставени на нещо като пиeдестал, ще бъдат възхитени от Артур! Защо ли? Защото освен емблематичният ляв профил на Бекъм, ще видят един различен прочит на легендата. Типично по британски. Или, за да бъда по-точна, ето какво споделих с един приятел:

Отиваш, сядаш в салона и гледаш скапаният Гай Ричи, mate и си умираш от кеф!

Но да започнем от каста. Кой всъщност изтегли дългата клечка да изиграе Артур в тази дългоочаквана лента?

Чарли Ханъм. След като се прочу с отказа си от „култовия“  “50 Shades of Gray”, за момент си помислих, че това момче е изпуснало шанса на живота си и ще тъне нейде в забвение. За мое огромно щастие, не се оказах права по много причини, които няма да изброявам точно сега. Иначе извън спекулациите около пропуснатата му ролята на #сексуаленманиакмилионер, то най-вероятно, чувайки името Чарли Ханъм, в главата ви зазвучава ангелски хор, който пее, не какво да е, а култовият химн на Уест Хям Юнайтед : I’m forever blowing bubbles. Този симпатичен младок изигра ролята на върл фен на Уест Хям, в забележителния “Green Street Hooligans” на Лекси Александър. Основната му задача, в ролялата на Пийти – да „открехне“ глуповатия Фродо (Илайджа Уууд), защо аджеба е недопустимо в Англия да казваш на футбола „soccer“.

В ролята на „лошият“: Джъд Лоу. Макар че, в края на филма, чак ми стана жал за него, признавам си. Толкова колеблив злодей, колеблив във вземането си на решения, а не като изпълнение на ролята, не бях гледала от доста време насам. Иначе Лоу се справи прекрасно. От както се разбра, че кръшка на невероятната си, вече бивша съпруга, Сиена Милър с бавачката, ми се иска да го видя в някоя по-провокативна роля, извън амплоато му на сладникъв красавец. Е, тук му се получи, определено!

И така имаме си двама руси британци в главните роли и разбира се един Ерик Бана, който да казва на любимата си: „Бягай жено и пази синът ми!„. Честно, получих флашбек от Троя на тази сцена, случваща през първите 10 минути от филма. Не му върви на тоя човек. Напук на достолепното му излъчване, все бива прецакван от… брат си.

Та, основият каст го разнищихме. Освен него, имаме банда рицари, маг(ьосница), красива разбира се, и куп чудати създания, бродещи из горите край Лондиниум.

Иначе самият филм започва повече от впечатляващо. (От тук следват „леки“ спойлери, така че , ако не искате да си развалите кефа от филма, може да спрете да четете.)

Дали заради 4D ефектите или поради факта, че въвеждащата сцена бе толкова зрелищна, но още от първите минути знаеш, че ще гледаш нещо запомнящо се. Епична битка за интро. Толкова епична, че финалният сблъсък в “Lord of the Rings: Return Of The King” някак ти бледнее. Огромни слоноподобни създания, водени от страховит маг в битка със смелите рицари на крал Утер (таткото на Артур). Още в тези първи моменти се разбира, че този зъл маг има вземане-даване с брата на Утер, Вортигерн (Джъд Лоу). След ръкопашен двубой между Утер и Магът, или по-скоро между Ескалибур и Магът, защото още тук ни се дава да разберем, че мечът сам по себе си е ултимативното и непобедимо оръжие, доброто побеждава. Само за кратко, обаче. Вортигерн решава да вземе нещата в свои ръце, без „съдружници“, и да жертва любимата си съпруга, за да може да се превърне в някакво зловещо неподимо създание. Високата цена, оказва се си заслужава и в нов двубой Вортигерн успява да победи брат си. Но не и мечът, който както от легендата знаем остава забит в един камък, очаквайки законният крал да го извади. (запомнете този болд на думата камък)

В това време законният крал бива отгледан в бордей и се превръща в повелителят на улицата. Артур успява умело да изгради своя мрежа от крадливи човечета, които да му осигурят толкова пари и власт, че да не бъде притесняван дори от лакеите на злия Вортигерн, който пък през тези години е запричал на Хитлер или поне иска всичките му поданици да го поздравяват с вдигната ръка като фюрера. Един от слабите моменти във филма, лично според мен. Така де, но Вортиген усеща, че нещо не е наред. Т.е. не че го усеща, ами пустият Ескалибур, който би трябвало да лежи забравен на дъното на морето, изведнъж бива изваден на повърхността и легендата започва да се предава от уста на уста. Легендата за законния крал, който ще успее да извади мача и да се настани на трона. Това, разбира се, притеснява Вортиген и той решава да спретне „прослушване“ с момчета, близки до възрастта на изчезналия му като бебе племенник. На едно от тези „прослушвания“ Бекъм подканя нашия човек, Артур, да опита късмета си. И на Артур взема, че му се получава. Вади меча и от там насетне може да се досетите какво следва. Вортиген се опитва да докопа/убие/пак докопа/и пак убие Артур. Който пък от своя страна бива подкрепян/обучаван/закрилян от рицарите близки на баща му и красивата магьосница, контролираща всякакви животни.

След едни 40 минути, в които Артур, от прост крадец се превръща в бъдещият крал на Англия, идва и един гениален момент във филма. Гениален за моя милост. Помните ли болднатият камък, от изречението по-горе? Оказва се, че всъщност Ескалибур не е забит просто в някакъв си камък, а в застиналото тяло на Утер. Милиони настръхнали косъмчета по целия свят е имало на тази сцена, бас държа. И така Артур получава необходимия шут в трибуквието, за да се мотивира и поведе армия срещу Вортигерн. И тук Гай Ричи сигурно е тропнал с ръка по масата и си е казал: „Ква, армия, бе, mate? Така не стават нещата. Някъв от улицата успява да обедини надутите англисйки родове, срещу откровено побъркан и опасен настоящ владетел.“ И вместо това получаваме страхотна битка: едно в едно, в която Артур става господар на себе си, меча и цяла Англия, натиряйки гадния си чичо в миша дупка.

В самият край на филма, виждаме Артур строящ… кръглата маса и давайки звание на своите рицари! Може да се досетите кой липсваше от тях?  Ланселот… Така, че откровено съм убедена, че това беше само началото на нова поредица от класата на „Sherlock Holmes”, в която Гай Ричи ще ни посвети. Хвала него!

 

4 Comments on King Arthur: Legend Of The Sword / Крал Артур: Легенда за меча

 1. Благодаря за ревюто, по-скоро съм от хората казващи „Yes, man“.
  Относно последния абзац – силно ме съмнява поредицата да се случи, имайки предвид отчайващите резултати в боксофиса…

 2. Аз съм тука, ама по-мързелив и глупав отвсякога 🙂
  Т’ва са ми суперсилите в момента 😉

 3. King Arthur: Legend of the Sword (2017)full movie
  Alien: Covenant (2017)full movie
  Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales.full movie.
  Please visit @movie99999/
  http://xmovie217.blogspot.com/

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.